Peoeelne sagin tekitab piirilinnas elevust

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vabariigi sünnipäeva tähistamisest Narvas annab juba praegu aimu Raekoja platsil asuv võimas lumekahur. Kunstlund tehakse lumelinna tarbeks, mida peagi ehitama hakatakse ning mis on kavas avada 17. veebruaril. Nädal hiljem külastab seda president Toomas Hendrik Ilves, kes tuleb Narva pühadeparaadi vastu võtma.
Eesti Vabariigi sünnipäeva tähistamisest Narvas annab juba praegu aimu Raekoja platsil asuv võimas lumekahur. Kunstlund tehakse lumelinna tarbeks, mida peagi ehitama hakatakse ning mis on kavas avada 17. veebruaril. Nädal hiljem külastab seda president Toomas Hendrik Ilves, kes tuleb Narva pühadeparaadi vastu võtma. Foto: Ilja Smirnov

Eesti kaitsejõudude esindajad ja nende liitlased marsivad Narvas mitte ainult Eesti Vabariigi iseseisvuspäeval, 24. veebruaril, vaid ka päev varem, mil paljud piirilinlased tähistavad traditsiooniliselt Nõukogude armee aastapäeva.

Põline narvalane, kolonelleitnant Oleg Vanner kaitsejõudude peastaabist rääkis, et pidulikust paraadist Peetri platsil võtab osa ligi 1400 osalejat, üle 40 lipu ja üle saja tehnikaühiku. Muusikat teevad kaitseväe ning politsei- ja piirivalveorkester.

Peale Eesti üksuste osaleb tänavusel paraadil hulgaliselt liitlasi. Nii näiteks panevad liputoimkonna välja Hispaania, Ameerika Ühendriigid, Läti ja Leedu. Lisaks kaitseväelastele ja kaitseliitlastele on osalejaid ka vanglateenistusest ja sisekaitseakadeemiast.

Sõjaväelased külma ei karda

"Määrustiku kohaselt on kaitseväe juhatajal õigus paraad ära jätta, kui temperatuur on alla 25 külmakraadi. Nõnda juhtus ükskord Tallinnas," rääkis Vanner.

Ent tema sõnul ei ole paraadi ärajätmine tõenäoline, kuna üksused valmistuvad paraadiks juba möödunud aastast − 3 tundi nädalas − ning sõdureid on instrueeritud, kuidas madala temperatuuri korral riietuda.

"Sel aastal võtab paraadist osa senisest suurim kogus sõjatehnikat," rääkis Vanner. "Uus tehnika, mida varem pole olnud, on Ameerika Ühendriikide soomustransportöörid Stryker ja neli Hollandi jalaväelahingumasinat CV90, mida Eesti praegu plaanib sisse osta."

Roomiktehnika on kohandatud mööda asfalti liikumiseks ega kahjusta seda. Õhutehnika osalust alles arutatakse, kuid juba on teada, et Narva kohal taevas hakkavad lendama helikopterid.

Peaaegu kõik seesama, ehkki mitte nii laiahaardeliselt kui tänavu, toimus Narvas ka 2009. aasta 24. veebruaril.

23. veebruar − päev Eesti sõjaväega

Narva elanikud saavad ettevalmistust ees ootavaks paraadiks näha ja tunda juba päev varem. 23. veebruari hommikul kogunevad ettevõtte Transservis-N varem vabaks tehtud ooteplatsile piirilinna lääneservas kõik paraadi osalised, et seal kell üks päeval viimast korda proovi teha.

Paraadi peaproov toimub 23. veebruari õhtul kell 21 Peetri platsil.

"Oma kogemuste järgi võin öelda, et peaproov käib väga kiirelt, seda pikaks ei venitata," rääkis Oleg Vanner. "Peamine on, et iga üksuse juht näeks, kus nad paiknema hakkavad, marss ise aga kujutab endast kahte, maksimaalselt kolme ringi platsil."

Pidustustele eelneval ööl majutatakse paraadil osalevad allüksused Narva koolidesse.

24. VEEBRUARIL KAVAS OLEVAD ÜRITUSED NARVAS

*  Kell 7.20 traditsiooniline lipuheiskamine Narva linnuse õuel president Toomas Hendrik Ilvese osalusel, Eesti Televisiooni otseülekande algus.

* Kell 9.30 pärgade asetamine vabadussõja mälestusmärgi jalamile Narva Garnisoni kalmistul.

* Kell 10.30 oikumeeniline jumalateenistus Narva Aleksandri kirikus.

* Kell 11.15 üksuste rivistus Peetri platsil; paraadi juhatab kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras.

* Kell 12 saabub Peetri platsile president Toomas Hendrik Ilves, et paraadi vastu võtta: orkestrid esitavad hümni, peetakse kõnesid, sõna võtab kaplan; umbes kell 12.20 algab marss.

* Väed liiguvad Peetri platsile mööda Kerese, Linda, Grafovi, Puškini ja Malmi tänavat. Enne paigaldatakse tänavatele ajutised liiklusmärgid, liiklus on piiratud, tsiviilmasinate peatumine seal on keelatud juba eelmisel päeval.

* Kõikidele soovijatele vaatekohti platsil ei jätku ning teised selleks sobivad kohad asuvad piki Tallinna maanteed linnasüdames oleval ringristmikul.

* Teinud platsil ringi, suunduvad üksused mööda Tallinna maanteed Võidu väljakule, tehnika aga liigub mööda maanteed edasi linnast välja. Erandi moodustavad need tehnikaüksused, mida saab pärast paraadi näha Peetri platsil toimuval näitusel.

* Kella 15ni on kõigile soovijaile linnusepargis avatud sõduriköök.

* Kell 18 algab Jõhvi kontserdimajas Eesti Vabariigi presidendi vastuvõtt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles