Narva tudengid õpetavad ameeriklastele ja eestlastele vene keelt

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimestes Skype`i tundides olid teemadeks enesetutvustus ja nädalavahetuse plaanid. Pildil Lihula gümnaasiumi õpilased.
Esimestes Skype`i tundides olid teemadeks enesetutvustus ja nädalavahetuse plaanid. Pildil Lihula gümnaasiumi õpilased. Foto: Janar Sõber

TÜ Narva kolledž, kes katsetas tandemkeeleõpet esmalt Ameerika tudengite peal, on seda uudset õppevormi laiendanud. Veebruarist on tudengite paarilised Lihula gümnasistid ja suhtlus toimub Skype`ì teel. 

Tandemõppe ehk kahekaupa keeleõppemeetodi mõte seisneb selles, et omavahel viiakse kokku kaks eri keelt kõnelevat inimest − nimetatud juhul eesti gümnasistid Lihulast ja vene tudengid Narvast , kes hakkavad vastastikku eesti ja vene keelt õppima ning õpetama.

Läänemaal asuva Lihula gümnaasiumi direktor Janar Sõber, kes kuulis sellest keeleõppevormist TÜ Narva kolledžit külastades, haaras sellest kohe kinni.

"Ise olen pärit Tartust ja mul oli alati naabriteks ka mitte-eestlasi, aga umbes 2500 elanikuga Lihulas pole mitte ühtegi venekeelset peret," selgitas Sõber, miks ta soovib, et tema gümnasistid saaksid suhelda "päris venelastega". "Kuna Narvas pole jälle peaaegu üldse eestlasi, tekkis mõte, et oleks vaja nad kokku viia. Meil on 21. sajand ja Skype töötab."

Sõber lisas, et vabas õhkkonnas eakaaslastega suhtlemisel kogetakse midagi sellist, mida tunnis edasi anda ei saa. "Tahtsin, et meie noored näeksid vene temperamenti ja hinge. Nad said veenduda, et vene noored on täiesti normaalsed. Võib ju pikalt kirjeldada, mis asi on plahvatus, aga kui sa näed seda ühe sekundi, on selge, millest jutt käib, ja seda ei pea enam kirjeldama," tõi koolijuht võrdluse.

Pursivad ära

Direktor märkis, et tehnilistest viperustest hoolimata on seni toimunud Skype`i tundidest kasu olnud. "Lihula noorte vene keele oskus on selline, et eks nad pursivad ära, aga kui võrrelda inglise keelega, siis see on nagu kiviaeg ja 21. sajand. Samas on vene keele oskus vajalik. Oleks rumal eitada, et meie naaber on Venemaa, ja võtta hoiak, et sinnapoole me ei vaata."

Vene keele õpetaja Inna Esko lootis, et koostöö Narva kolledžiga jätkub. "Lihulas pole vene keelega üldse kokkupuudet ja lapsed mõtlevadki, et seda pole vaja osata. Pärast esimest tundi nägin, et motivatsioon kohe tõusis, kuigi tunni lõpus olid noortel näod punased ja närvid pingul. Järgmisel korral juba vahetati kontakte."

Tudengid pelgasid

Tandemõppesse on usku ka TÜ Narva kolledži eesti keele lektoraadi juhatajal Mart Rannutil.

Ettevalmistused selle rakendamiseks algasid eelmisel aastal ja kõigepealt prooviti seda õppevormi Ameerika tudengite peal, kes olid Narva kolledžis vene keele suveülikoolis. Keeleõppe paari moodustasid üks kohalik ja üks välistudeng ning vastastikku õpiti inglise ja vene keelt.

E-tandemit on katsetatud sellest veebruarist ja esimene partner on Lihula gümnaasium. "Üks tund läks serveri vahetuse tõttu tehnilistel põhjustel aia taha, aga kaks on õnnestunud. Järgmine tund on planeeritud aprilli algusesse," rääkis Rannut, kel on tulevaste koostööpartneritena silmapiiril teisigi Lääne-Eesti koole.

Ta tunnistas, et üliõpilased pelgasid esimest Skype`i tundi, aga said hirmust kiiresti üle. "Narvas on küllalt suur hulk inimesi, kes pole suhelnud eesti keeles eestlasega. Sellest tuleb psühholoogiline tõrge, millest on vaja üle saada. Aga isegi need, kes kartsid esimest lauset öelda, olid juba paari minuti järel asja sees."

Gümnasistide ja tudengite keeleoskus pakkus vastastikku üllatusi. "Tudengid olid häälestunud, et Lihula noored vene keelt ei oska, ja üllatunud, et nende suhtluspartnerid said üsna hästi hakkama," vahendas Rannut.

Anastassia Võsu, kes õpib humanitaarainete õpetajaks, hindas keeleõpet koos gümnasistidega huvitavaks ettevõtmiseks. "Noormees, kellega mina suhtlesin, kasutas õpitud fraase ega mõistnud kõiki küsimusi, mida ma esitasin, aga ta proovis hakkama saada ja oli väga tubli. Oli näha, et ta tahab vene keelt õppida. Tema jälle parandas minu vigu."

Võsu ise tunneb end eesti keeles üsna kindlalt: ta on õppinud aasta maaülikoolis eesti keeles ja kasutas iga päev eesti keelt ka Meresuu spaahotellis administraatorina töötades. Lähiajal kavatseb ta anda eesti keele eksami C1 ehk kõrgtasemel.

Narva kolledž jätkab tandemõpet ka Ameerika üliõpilastega. Jaanuaris saabus Narva 17 USA tudengit, kes lahkuvad mais. Vene keele suveülikooli on tulemas 40 ameeriklast, peamiselt Pittsburghi ülikoolist. "Neile sedavõrd meeldis, et nad tulevad tagasi," rõõmustas TÜ Narva kolledži direktor Katri Raik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles