Muinsuskaitseametilt küsitakse toetust vähe

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lüganuse pastoraadi aida katust on restaureeritud juba mitu aastat, tänavu jõutakse töödega lõpule.
Lüganuse pastoraadi aida katust on restaureeritud juba mitu aastat, tänavu jõutakse töödega lõpule. Foto: Kalle Merilai

Muinsuskaitseamet toetab tänavu Ida-Virumaal avariitöid kahel jätkuprojektil ja ainsa uue objektina Väike-Pungerja postijaamas − rohkem toetust lihtsalt ei küsitudki.  

"Usun, et toetuse saajaid oleks võinud rohkem olla − kui küsijaid rohkem oleks olnud. Kõik, kes sel aastal Ida-Virumaal avariirestaureerimise fondist toetust küsisid, seda ka said, kuigi mitte just kogu summat," rääkis muinsuskaitseameti Ida-Virumaa vaneminspektor Kalle Merilai.

Viimane ütlus puudutab Väike-Pungerja postijaama kordategemist alustanud OÜd RIA Holding, kes küsis raha katuse täielikuks kordategemiseks, sai aga raha üksnes kandekonstruktsioonide remondiks.

"Muinsuskaitseamet koostas neile eelmisel aastal eritingimused, nüüd on neil projekt kohe valmimas ja on selge, et asju tuleb teha etapi kaupa. 15 000 eurot on meie toetusi vaadates ikka päris suur summa; järgmisel aastal võivad nad ju järgmise etapi jaoks küsida," selgitas  Merilai.

Pikalt kestnud tööd

Lüganuse pastoraadi aida katust on renoveeritud juba kolm aastat, tänavu jõutakse töödega lõpule. Aega on palju kulunud sellepärast, et tegemist pole üksnes katusekatte vahetamisega, vaid korda tuli teha kõik katusekonstruktsioonid.

"Sellel hoonel tegelikult omanikku ei olegi, aga Lüganuse vald on tubli olnud ning lisaks toetuse taotlemisele ka mitmel aastal ise väikese summa panustanud," tunnustas Merilai.

Veel kauem, kogunisti neli aastat, on kestnud Vasknarva linnuse varemete konserveerimine.

Merilai tunnistas, et mullu seal tegelikult töödeni ei jõutudki: "Projekt jäi venima ja sügisel läksid ilmad kehvaks; neid töid iga ilmaga teha ei saa. Aga eelmisel aastal eraldatud viis tuhat eurot ei läinud kaduma, vaid liidetakse tänavu eraldatud summaga ja kõik tööd saavad sel aastal tehtud."

Tänavune toetus eraldati lõunapoolse müüri sisekülgede konserveerimiseks, sealhulgas eemaldatakse müüril kasvav taimestik ja täidetakse ka vuugivahesid. Mullu tegemata jäänud töödena on tarvis konserveerida säilinud akna- ja muud seintes olevad avad, samuti vahelae kandekonstruktsioonide jäänused siseseintel.

Vasknarva linnuse konserveerimise eestvedaja on Alajõe vallavalitsus, kes on sarnaselt Lüganusega samuti igal aastal omalt poolt raha juurde andnud.

Kalle Merilai kinnitas, et mõlemad pikalt kestnud projektid lõpevad tänavuse aastaga. "Töid oleks mõlemal objektil veel palju teha, aga muinsuskaitseamet toetab ainult avariitöid, millega tagatakse hoone edasine säilimine."

Pühakodade programmi kaudu toetas muinsuskaitseamet veel ühe siitkandi hoone säilimist − Lohusuu kiriku vihmaveesüsteemi korrastamist. Seegi on Merilai sõnul jätkuprojekt.

Omanik peab ka ise panustama

Kalle Merilai teab ja tunneb kõiki maakonna mälestiste omanikke ning on enda sõnul neid korduvalt innustanud hoonete kordategemiseks muinsuskaitseametist toetust abiks küsima ja pakkunud tuge taotluse ettevalmistamisel.

"Öeldakse küll, et see on hea mõte, aga tegelikult küsimiseni enamasti ei jõuta," nentis ta. "Või siis mõnikord ei saada aru, et ainult toetusele lootma jääda ei saa. Üks majaomanik näiteks arvas, et muinsuskaitseamet peaks tema elumaja katusevahetuse täies ulatuses kinni maksma. Üldiste arvestuste järgi muudavad muinsuskaitse nõuded katuse restaureerimise umbes 20 protsenti kallimaks ning sellises osas oleme ka valmis toetama. Sedapuhku eraldati toetust koguni 25 protsenti. Majaomanik pidas seda väheseks ja andis raha tagasi."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles