Kiviõli ja Sonda teevad oma perearstikeskuse

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli tervisekeskus.
Kiviõli tervisekeskus. Foto: KIVIÕLI TERVISEKESKUS

Sonda volikogu toetas Kiviõli perearstikeskuse loomiseks vajalike strateegiliste dokumentide koostamist, panustades kolmandiku omavalitsuste kanda jäänud summast. 

Kiviõli regiooni omavalitsuste liit otsustas mais, et piirkonna omavalitsustele kuuluvasse Kiviõli tervisekeskusesse perearstikeskuse ehitamiseks vajalike dokumentide koostamisse panustavad Kiviõli 3000 eurot ja teised kolm omavalitsust 1800 eurot, ent pärast seda kui Lüganuse ja Aseri keeldusid perearstikeskuse ehitamises kaasa löömast, jagasid kaks omavalitsust puudu oleva summa nii, et Kiviõli kanda jäi kaks kolmandikku ja Sonda kanda üks kolmandik. Nii tuleb Sondal välja käia peaaegu 2600 eurot.

Lüganuse inimestele kinni?

"Ehkki Kiviõli oli valmis selle ka täies mahus enda kanda võtma, on Sonda seda meelt, et perearstikeskus on ühine, ja me tahame selle ehitamises kaasa lüüa nii, nagu alguses kokku oli lepitud," ütles Sonda vallavanem Andrea Eiche. Tema sõnul oli Sonda volikogu liikmetele arusaamatu, kuidas said Lüganuse ja Aseri kogu regiooni jaoks nii olulise objekti arendamisest loobuda.

Eiche sõnul on oluline, et perearstikeskuse ehitamiseks saadakse riigilt lisatoetust, sest on terve rida perearstikeskusi, kes seda toetust taotleda ei saagi. Sealhulgas ka Aseri ja Lüganuse, kelle perearstikeskused ei pruugi pidevalt uuenevatele nõuetele varsti enam vastata. See tähendab siis, et neil tuleb perearstikeskus omal jõul üles ehitada, mis aga läheb oluliselt kulukamaks kui praegu ühise keskuse väljaehitamise omaosalus.

"Ja kui asju enam ühiselt ei tehta, kas siis peaks tõstatama küsimuse, et mis saab Lüganuse ja Aseri inimestest, kes tahavad Kiviõli perearstikeskuses tegutsevate arstide vastuvõtul käia?" küsis Eiche. "Usun, et perearstikeskuse loomisest kõrvale jäävate omavalitsuste inimestel tuleks selles osas häält tõsta," lisas ta.

Vaja on uuenduskuuri 

Sonda on avaldanud valmisolekut ka perearstikeskuse omaosaluse rahastamiseks. Milline saab see summa olema, on praegu keeruline öelda. Kui varasema kokkuleppe kohaselt oleks summad jagatud igast omavalitsusest pärit patsientide arvu järgi, siis nüüd tuleb leida teine viis rahastuse jagamiseks.

Kiviõli linnapea Nikolai Vojeikin loodab, et Aseri ja Lüganuse suudetakse rahastajate ringi siiski tagasi saada. "Oleme kutsunud ministeeriumi esindaja Lüganuse volikokku rääkima perearstikeskuste tulevikust," kinnitas ta. Kas Lüganuse selle punkti oma volikogu päevakorda lülitab ja kas ta on valmis oma praeguse otsuse ümber vaatama, pole veel selge.

Küll on Andrea Eiche sõnul selge, et sellisel kujul sihtasutus Kiviõli Tervisekeskus jätkata ei saa ning kui omanikud ehk Kiviõli piirkonna omavalitsused pole selle arendamisest huvitatud, siis tuleks omanike ring üle vaadata.

"Võimalik, et sihtasutus tuleks laiali saata ja moodustada sootuks uus organisatsioon," arvas Eiche. Kindlasti tuleks ka hoolekandeteenuse pakkumine tegevuste seast eraldada ja sealt tulevat tulu võiks kasutada perearstikeskuse, aga ka muude meditsiinivaldkonna teenuste arendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles