Viru jalaväetapaljon on hädas joogiveega

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki uus kasarmu peaks ajateenijate elamistingimusi oluliselt parandama, on tilgaks meepotis kraanivesi, mis lõhnab halvasti ja ummistab filtreid.
Ehkki uus kasarmu peaks ajateenijate elamistingimusi oluliselt parandama, on tilgaks meepotis kraanivesi, mis lõhnab halvasti ja ummistab filtreid. Foto: Peeter Lilleväli

Viru jalaväepataljon on hädas joogiveega, mille kvaliteet kõigub nii, et vahepeal oli kraanivee joomine väeosas keelatud.

Viru jalaväepataljon on olnud pikka aega hädas oma vee-ettevõtja OÜ Pesuluxiga: vee kvaliteet kõigub ja surve on liiga madal, et varustada tuletõrjehüdrante sellise survega, nagu seadus nõuab. Samuti ei ole Pesuluxil oma torustike kohta mingit dokumentatsiooni ning nende öeldud torude asukohad ja torutööde tegemise ajad ei ühti tegelikkusega.

Torud pole seal, kus kaardilt paistab

"Hommikul kraani lahti keerates ei tea kunagi, mis sealt tuleb," tunnistas Viru jalaväepataljoni ülem major Arno Kruusmann. Vesi lõhnab halvasti ja ajab umbe filtrid, mida tuleb pidevalt puhastada.

Pataljon testib regulaarselt oma joogivett ja selle kvaliteet kõigub. Augustis võetud proov näitas, et vees on tervisele ohtlik coli-laadne bakter, ja kraanivee joomine väeosas keelati. "Jõime pudelivett. Õnneks olid ajateenijad parasjagu puhkusel ja isikkoosseis kohapeal väike," rääkis pataljoni ülem, lisades, et neil oli OÜ Järve Biopuhastusega kokkulepe, et nad saavad vajaduse korral nende juurest tsisterniga vett tuua. Vajadust selleks ei tekkinud, enne said analüüsid korda.

Korras pole aga surve, mis ei taga tuletõrjehüdrantidele vajalikus koguses vett. See on tuleohutusnõuete ja seaduse rikkumine.

Samuti ei suuda Pesulux esitada oma torustike ja nende ehituse kohta dokumentatsiooni: ei suudeta tõestada, millal torustikud ja liitumispunktid on rajatud, ja esitatud andmed ei vasta tõele. "Torusid pole seal, kus nad peaksid olema," tõdes Kruusmann, et ettevõte pole korrektne lepingupartner ja nende pöördumistele ei reageerita kuidagi.

"Meie soov oleks, et volikogu muudaks määrust, millega Pargi tänav kuulub Pesuluxi piirkonda, nii et meil oleks valikuvõimalus ja saaksime vajaduse korral teise ettevõtjaga lepingu sõlmida," ütles ta.

Probleeme pole kvaliteedi ega survega

"See, mis nad räägivad kvaliteedist ja survest, ei vasta tõele," vastas OÜ Pesulux juht Toomas Ziljov Viru jalaväepataljoni esitatud kaebuste kohta. Selle kinnituseks saatis ta septembri alguses pataljoni 24. augustil võetud proovide andmed, mis kinnitasid, et vesi vastab nõuetele nii bakteriaalse koostise kui raua ja mangaani sisalduse poolest.

Ziljov tunnistab, et vaidlus vee kvaliteedi üle käib pataljoniga juba väga pikka aega. Varem analüüsis vett eralabor, pataljoni survel vahetas Ziljov selle kallima, riikliku tervisekaitsetalituse labori vastu, kelle analüüsi tulemusi ei saa kahtluse alla seada.

"See, et nad ise proove võtavad, ei tähenda midagi − seda peab tegema sertifitseeritud inimene. "Me ei tea, kes ja kust on need proovid võtnud," ei pidanud ta neid tulemusi tõeseks. Küll möönab ta, et kevadel oli probleeme, kuid see viga leiti üles ja parandati. Samuti on lisatud pumpasid, et vee surve oleks parem.

"Kõige lihtsam viis asju parandada ongi suhtlemine: kui on probleem, anna teada ja leiame lahenduse," kurtis Ziljov, et suhted pataljoniga ei ole head ja temast püütakse mööda minna. "Ma pole muidugi Jõhvi kõige suurem paipoiss, aga olen alati valmis kõnedele ja kirjadele vastama," lisas ta.

Tahab uut veepuhastusjaama

Ehkki vesi vastab kõikidele nõuetele, tahab Ziljov ehitada uue veepuhastusjaama, mis peaks tagama puhta ja kvaliteetse joogivee järgmiseks kümneks aastaks. "See ei sõltu aga ainult minust − vallavalitsus peab uuele jaamale ja torustikele heakskiidu andma," ütles ta. Projekteerimine on lõppfaasis, pärast projekti valmimist peab vallavalitsus selle heaks kiitma ja siis saab taotleda keskkonnainvesteeringute keskuselt raha valmis ehitamiseks. Pärast seda peaksid viimasedki probleemid Viru jalaväepataljoni veega lahenema.

Selle aasta kevadel algatas vallavalitsus kaitseväest tulnud märkuste põhjal järelevalve, mille käigus avastati mitmeid puudusi. Viimaste kõrvaldamiseks on aega aasta lõpuni. "Osa nendest on juba täidetud, osa puhul, eelkõige nende puhul, mida lahendaks uus jaam, vajaksime pikendust. Veepuhastusjaam võiks valmida järgmisel aastal," arvas Ziljov.

Jõhvi volikogu oli seda meelt, et nad on valmis vee-ettevõtte piirkondade määramise eelnõu uuesti menetlema, et pataljoni veeprobleem lahenduse saaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles