Idavirulased püüdsid Norra vetest 158kilose hiidlesta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
(Vasakult) Mäetaguse mehed Raivo Mehide ja Marek Peet ning leedulane Darius Sakarevicus oma saagi kõrval.
(Vasakult) Mäetaguse mehed Raivo Mehide ja Marek Peet ning leedulane Darius Sakarevicus oma saagi kõrval. Foto: Erakogu

Norras unistuste kala konksu otsa saanud idavirulased ei pista oma saaki pintslisse, vaid lasevad sellest teha topise.

158 kilo kaaluva ja 2,20 meetrit pika kala paati vinnamiseks läks vaja kolme mehe rammu ning terve püügiseltskonna abi ja toetust.

2,5 tundi vägikaikavedu

Üks neist kolmest mehest oli Mäetagusel elav Marek Peet, kes purustas oma senise saagirekordi sajakordselt. "1,5kilone haug, püütud Peipsi vetel," nendib ta, meenutades lõbusalt oma eelmist isiklikku rekordit, mida ei anna Norra kalavetel kohatud õnnega võrrelda.

Kalastamas käidi Põhja-Norras Andenesis, kus on püütud suuremaidki kalu. "Meie 158kilone paltus on seal läbi aegade suuruselt kolmas," vahendab Peet Andenesi kohalikku edetabelit, kus eestlaste saak platseerus pronksmedali väärilisele kohale.

Hiidkala jäi konksu otsa püügi viimasel, viiendal päeval. "Muidugi mõlkus mõtteis, et võiksime midagi suurt püüda, kuid me andsime endile aru, et lootust selleks on vähe: ka kümme aastat Norras püüdmas käinud mehed pole nii suurt kala kätte saanud, meist enamik oli aga Norras esimest korda," märkis Peet.

Idavirulasi oli sel kalaretkel viis, giidiks oli eestlastele võõrastel vetel leedulane Darius Sakarevicus, kelle konksu otsa see unistuste kala jäigi. Koos samas paadis olnud kahe Mäetaguse mehega − Peedi ja Raivo Mehidega − vinnati paltus pärast 2,5 tundi kestnud heitlust lõpuks paati. "Adrenaliinitulv oli nii suur, et jalad värisesid all," tõdeb Peet.

80 meetri sügavuselt

Kala oli näkanud 80 meetri sügavuselt. "Poolteist tundi läks, enne kui ta veepinnale tuli, siis löödi talle kaks konksu sisse, et välja tõmmata, kuid kala tegi sukeldumissööstu ning tõmbas ühe konksu sirgeks, teine kadus põhja minema. Appi kutsutud paatidest saime uued. Teistes paatides tõmmati oma õnged veest välja, kui oli selge, et meil on konksu otsas midagi väga suurt, sest sellise kala kätte saamine ongi meeskonnatöö."

Kui nelja aasta eest Norras 152,9 kilo kaaluva paltuse kinni püüdnud Eesti kalamees sidus oma meeskonnaga saagi paadi külge, siis idavirulased vinnasid kala paati. "Nii oli kindlam, sest kaldale oli pikk tee sõita," märkis Peet.

Sadamas oli meestel traktor vastas ning eestlaste kalakene tõsteti tehnika abil paadist välja, külmutati ära ning sõidutati haagises Eestisse, kus temast tehakse topis.

"Topise tegijad Tallinnas olid sellest tööst väga huvitatud, sest nii suurt kala polnud neile varem keegi toonud," nentis Peet, kelle sõnul läheb kuu aega, enne kui kalatopis valmis saab. Näha saab seda edaspidi Mäetagusel.

Kas nii suurest saagist siis midagi hamba alla ei saadudki? Saadi. "Pärast sulatamist saime võtta 40 kg ja lasta see suitsetada. Külmsuitsukala peaks ju väga hea olema. Täna alles sai Tartus valmis [jutuajamine leidis aset eile − toim.], nii et ma pole ise veel proovinud."

Kui Norrasse kalastama läinud meestel oli mõttes see vaid üks kord järele proovida, siis nüüd, kui reisist on möödunud vaid nädal, peetakse juba järgmise aasta püügiplaane, ja ikka Norras.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles