Lohusuus hakatakse vallavanemat kangutama

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitu kätt tõuseb Lohusuu vallavolikogus vallavanema umbusaldamiseks, selgub novembris.
Mitu kätt tõuseb Lohusuu vallavolikogus vallavanema umbusaldamiseks, selgub novembris. Foto: Matti Kämärä

Kolm Lohusuu vallavolikogu koalitsioonisaadikut algatasid umbusalduse avaldamise vallavanemale Anneli Kaasikule, kelle nad kaks aastat tagasi ise sellele kohale esitasid.  

"Algatame umbusalduse avaldamise Lohusuu valla vallavanemale Anneli Kaasikule. Anneli Kaasikul puudub koostöö Lohusuu vallavolikoguga kui ka vallaelanikega," seisab vallavolikogule esitatud avalduses, millele on alla kirjutanud volikogu aseesimees Tarmo Tomson ning volikogu liikmed Vitali Ossipenko (mõlemad valimisliidust Tasakaal) ja Andrei Eero (valimisliit Kohalik Rahvas).

Tarmo Tomson ütles telefonitsi hakatuseks, et ei taha musta pesu ajakirjanduses pesta.

"Volikoguga vallavanemal koostööd ei ole, on palju konflikte ja probleeme. Vallavalitsuses tehakse kõik välja pakutud ettevõtmised maha, initsitiiv surutakse alla. Vallavanem ise ei ole ettevõtlik inimene, tal ei ole initsiatiivi. Probleemid on juba ammu välja paistnud, oleme püüdnud neid rahulikult lahendada, aga see pole kusagile viinud," ei soostunud Tomson konkreetseid näiteid tooma.

Küll aga ütles ta, et Kaasikut vallavanemaks valides oli koalitsioonil temaga kokkulepe, et ametisse jääb Kaasik vaid kolmeks-neljaks kuuks ja astub seejärel tagasi.

"Meil oli selle koha peale teine inimene olemas, aga ta ei saanud kohe ametisse asuda. Kui see kokku lepitud aeg läbi sai, keeldus Kaasik tagasi astumast, väites, et ta saab ise hakkama."

"Palju-palju on selliseid asju," ei tahtnud ka volikogu esimees Aivar Altmäe vallavanema puudustest konkreetsemalt rääkida. "Ei ole volikoguga koostööd, jah.  Volikogu on omalt poolt püüdnud küll. Ma arvan, et Tarmo [Tomson, kes mullu detsembris volikogu esimehe ametist tagasi astus, põhjendades seda toona isiklike põhjustega − toim.] astus isegi tagasi just selle pärast."

Opositsioon ei poolda umbusaldust

Vallavolikogu kolmeliikmeline opositsioon (Reformierakond) on Anneli Kaasiku suhtes tema vallavanemaks valimisest saati kriitiline olnud. Opositsiooni hääli Kaasik siis ei saanudki, need läksid opositsionääride endi kandidaadiks seatud Pavel Kostrominile.

Mullu septembris kritiseerisid opositsiooni kuuluvad Toivo Kivi ja Einar Hinno Põhjarannikus nii vallavanemat kui volikogu esimeest: "Praegune kohalik võim Lohusuu vallas, eesotsas volikogu esimehe Tarmo Tomsoni ja vallavanema Anneli Kaasikuga, on eelmise juhtkonna algatatud ja täideviidud ettevõtmistele suuresti pidurid peale pannud ja neid lammutamagi asunud."

Näiteks tuuakse nii maha võetud turvakaamerad ja kehv teehooldus kui kalevi alla pandud plaan vallavalitsusele ja perearstikeskusele uus hoone ajakohastada.

"Me ei ole vallavanema vastu olnud, oleme olnud kriitilised tema tööde suhtes," ütles Toivo Kivi umbusaldusavalduse kommentaariks. "Me ei ole selle poolt, et vallavanemaid igal aastal vahetada. Tomson lükkas Kaasiku tanki ja nüüd on vaja temast lahti saada − lööb oma meeskonnaliikmele noa selga."

Kivi ütles, et opositsioon on kavandatavat umbusaldamist arutanud. "Kuidas keegi meist kolmest hääletab, on igaühe enda otsustada; mina hääletamisest osa ei võta ja selle lollusega kaasa ei lähe."

Kuus häält olemas

Tarmo Tomson kinnitas, et umbusaldajatel on kuus häält olemas: "Suusõnaliselt oleme kokku leppinud. Ma poleks seda asja ette võtnudki, kui poleks enne kõigiga läbi rääkinud."

Uue vallavanemakandidaadi kohta ütles ta, et mõne inimesega on juba läbirääkimisi peetud, aga midagi kindlat veel ei ole. "Kindlasti vaatame vallast väljapoole, et uuel vallavanemal poleks kohapeal mingeid suhteid ega konflikte ees olemas. Tõenäoliselt kuulutame välja konkursi, kuhu kutsume osalema kõiki neid, kellega asjast rääkinud oleme."

Aivar Altmäe sõnul koguneb koalitsioon enne volikogu istungit umbusaldamist veel kord arutama.

"Ühe korra me juba arutasime küll, aga siis jäi asi pooleli," ütles ta.

Millal volikogu avaldust arutama hakkab, pole veel paika pandud, tõnäoliselt jääb see novembri algusse.

"Ei ole ju mõtet volikogu ühe punkti pärast kokku kutsuda," märkis Altmäe.

Muide, tänavu 6. augustil toimunud volikogu istungi päevakorras oli täpselt üks punkt: vallavanema puhkusele lubamine.

Kaks aastat on pikk aeg

"Ega nad midagi konkreetset mulle vist ette heidagi," pole Anneli Kaasik aru saanud, mida talle süüks pannakse. "Nii palju kui mina tean, pole see ka volikogus teemaks olnud, et omavahelist suhtlemist vähe oleks. Eks meie valla eelarve on, nagu see on, ja kui raha on vähe, siis paratamatult tekivad erinevad arusaamad asjade tegemisest."

Kaasik tunnistas, et opositsioon on teda küll kogu aeg kritiseerinud, aga see käib opositsioonis olemisega kaasas. Umbusaldusavaldus hoopis koalitsiooni poolt oli talle üllatus.

Omaaegset mõneks kuuks vallavanemaks asumise kokkulepet Kaasik ei eitanud: "Oli küll alguses selline kokkulepe, aga rasked ajad said üle elatud ja vaatasime, et pole mõistlik selliseid muudatusi teha."

Kui tõenäoliselt võiks umbusaldamine teoks saada, ei osanud Kaasik hinnata.

"Mis tulema peab, see tuleb," ütles ta.

Kaks aastat vallavanemana on Lohusuu vallas viimastel aastatel toimunu taustal päris hea tulemus: pärast  Urmas Soosalu omal soovil lahkumist 2012. aasta aprillis valiti juunis sellesse ametisse Ants Rummel, kes oktoobris umbusaldamise tõttu lahkuma oli sunnitud. Samal istungil vallavanemaks valitud Tormis Otsma pidas vastu 2013. aasta juunini, mil ta omal soovil lahkus. Kümmekond päeva hiljem sai vallavanemaks Pavel Kostromin, kes juhtis valda oktoobrikuiste valimisteni, mille järel valiti sellesse ametisse Anneli Kaasik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles