Kõige olulisem isadepäeva üritus toimub tänavu Narvas

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Kõikide laste isadepäeva" peameelelahutajaid on Tanel Padar, kel on pikaajaline koosesinemise kogemus.
"Kõikide laste isadepäeva" peameelelahutajaid on Tanel Padar, kel on pikaajaline koosesinemise kogemus. Foto: Matti Kämärä

Kaitsevägi koos teiste jõustruktuuridega korraldab pühapäeval Narva spordihallis kogupereürituse "Kõikide laste isadepäev", kus peale erisuguste tegevuste ja põneva varustuse näitamise esinevad artistid Tanel Padar ja Karl-Erik Taukar.

Ürituse korraldaja, kaitseväe staabi- ja sidepataljoni teavituskeskuse produtsent Kerli Dello ütles Põhjarannikule, et arvestati sellega, mis võiks lastele meeldida − mullu korraldati lausa küsitlus ning selgus, et Grete Paia ja Karl-Erik Taukar on laste lemmikud.

Tore sügispealinn

Püüti arvestada ka sellega, et Narvas on palju venekeelset publikut − taheti, et Tanja Mihhailova tuleks esinema ja laulaks muu seas mõne venekeelse laulu. Aga kuna Tanja just esineb laupäeval Narvas, mängiti see ümber.

Grete Paia asemel esinevad Tanel Padar ja kaitseväe orkester, kes on harjutanud koos esinemist ning neil tuleb see hästi välja. Taukar laulab ühes oma bändiga. Narvas näeb ka kohalikke tantsijaid − ükskõik, kus Eesti otsas on peetud "Kõikide laste isadepäeva", on kasutatud kohalikke esinejaid, ja Narva paistab silma oma temperamentsete tantsijatega.

"Korraldajana võin öelda, et Narvas on väga lihtne asju korraldada, sest on see linnavalitsus, politsei, päästeamet või seesama spordihall − kõik on nii vastutulelikud. Mitte ühtegi takistust! Loodan, et isadepäeva üritus õnnestub seda enam ja lapsed koos vanematega tulevad," ütles Kerli Dello.

Kaitseväe peastaabi strateegilise kommunikatsiooni osakonna nooremleitnant Simmo Saar ütles, et isadepäev kaitseväevormis sümboliseerib seda, et õige isa on võimeline peret ja isamaad kaitsma.

"Isadepäev annab jõustruktuuridele võimaluse ennast tutvustada ja inimestega suhelda. Eesti mõistes isa ongi kaitsja, sest meie kaitsevägi on ajateenistusel põhinev reservarmee − st peaaegu iga pereisa on meil kaitseväekohuslasena arvel ning vajaduse korral võimeline ja valmis ka enda riiki kaitsma," ütles Saar.

Jäätis külmas

Näitena sooja ja vastutuleliku suhtumise kohta tõi Dello välja fakti, et 400 Premia jäätist, mida lastele jagatakse, oli vaja kuskile külma panna ja... kohalik Prisma oli nende hoidmiseks kohe valmis oma külmruumi laenama!

Lastele korraldatakse kohapeal atraktsioon, kus on võimalik selga proovida näiteks pommiülikonda, päästeveste ja kaitseväevarustust. Kui lapsed on mõne laua juurest läbi käinud, saavad nad oma võistluslehele templi, ja kui kõik punktid on läbi käidud, osalevad nad loosimisel, kus loositakse välja kümme auhinnakotti. Auhinnad on välja pannud kõik osalejad − nii kaitsevägi, PPA, päästeamet, maanteeamet, siseministeerium kui kaitseliit. Veel loositakse loomaaia perepileteid ja pääsmeid Narva Astri kinno.

Korraldavad jõuametid tutvustavad perepäeval oma varustust ja tehnikat. Kaitsevägi näitab tehnikanäitusel 155millimeetrise kaliibriga haubitsat FH-70, Soome päritolu soomustransportööri Sisu XA-188, tankitõrjesüsteeme Milan ja Javelin, õhutõrjesüsteemi Mistral ning 23millimeetrise kaliibriga õhutõrjekahurit ZU-23-2. Samuti saavad näituse külastajad tutvuda kaitseväes ja kaitseliidus kasutatavate käsitulirelvadega.

Ameeriklased eksponeerivad näitusel kaht Hummeri tüüpi maastikusõidukit ja kompanii käsitulirelvi.

Eelmised jõustruktuuride isadepäevaüritused on toimunud näiteks Paides, Pärnus, Tallinna Lennusadamas, Võrus, Paides jm ning ettevõtmise ajalugu ulatub juba 2002. aastasse.

Isadepäeva traditsioon sai 1910. aastal alguse Ameerikast. Eestis tähistatakse isadepäeva novembri teisel pühapäeval.

Üritus "Kõikide laste isadepäev" algab Narva spordihallis kell 11 ning lõpeb kell 15. Sissepääs on kõigile tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles