Lohusuu vallavolikogu võttis vallavanema maha

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seda, et volikogu nii üksmeelselt hääletab, juhtub Lohusuus harva; eile tõusis vallavanema tagandamise poolt vaid kuus kätt üheksast.
Seda, et volikogu nii üksmeelselt hääletab, juhtub Lohusuus harva; eile tõusis vallavanema tagandamise poolt vaid kuus kätt üheksast. Foto: Matti Kämärä

Lohusuu vallavolikogu umbusaldas eile kuue poolthäälega vallavanem Anneli Kaasikut; kuni konkursiga uus vallavanem leitakse, täidab neid kohustusi vallavalitsuse liige Are Kurss.

Kui kolm nädalat tagasi rääkisid vallavanema umbusaldamise algatanud saadikud üsna umbmääraselt koostöö puudumisest ja vallavanema vähesest initsiatiivist, siis pärast edukat umbusaldamist toodi juba konkreetseid näiteid.

"Uue vallamaja ehitus seisab, seal pole sel aastal mitte midagi tehtud," rääkis vallavolikogu esimees Aivar Altmäe. "See, et vallal pole raha, ei ole mingi põhjus − on ju võimalusi toetust taotleda. Lähitulevikus vallad liituvad ja pärast seda ei huvita see hoone enam kedagi, praegu on viimane võimalus asi valmis teha."

Teise näitena tõi Altmäe esile ühe külaseltsi kevadel vallamajja saadetud kirja, milles paluti kolme külla bussiootekoda ehitada, et lapsed ei peaks bussi lageda taeva all ootama.

"Sellele kirjale vallavalitsus isegi ei vastanud," tõdes Altmäe. "Septembris pöördus külaselts volikogu poole, nüüd on ehitajatelt pakkumised võetud ja asi liikuma lükatud. Valla etteotsa on vaja inimest, kes tõesti tegutseks."

Volikogu aseesimees Tarmo Tomson lisas omalt poolt probleemid kooli küttesüsteemiga: "Üheksakümnendate aastate lõpus pandi koolimajja õhksoojuspumbad, mis kahjuks tööle ei hakanudki, nii et tegelikult hakati maja kütma elektriradiaatoritega. Nüüd on need radiaatorid juba vanad; elektri hinda arvestades olnuks mõistlik osta uued õhksoojuspumbad − süsteem on ju juba välja ehitatud −, aga selle asemel vahetati välja umbes pooled ehk 26 radiaatorit. Jah, nende ostmiseks kulunud viis tuhat eurot oli odavam kui − hinnapakkumise järgi − 37 000 eurot maksvad õhksoojuspumbad, ent viimaste jaoks oleks saanud toetust küsida, nii et omaosalus poleks sugugi suurem olnud."

Opositsioonil oma kandidaat

Vallavolikogu kolm opositsioonisaadikut hääletamisel ei osalenud.

"Meil on siin demokraatia uus väljendusvorm − kõik oli juba enne istungit ära otsustatud, konkreetsete nimedega otsuste eelnõud valla kodulehele üles pandud," oli Toivo Kivi sarkastiline. "Ju oli koalitsioon oma umbusaldamise õnnestumises ikka väga kindel. Paar-kolm inimest vaatasid küll vasakule ja paremale, aga nad olid juba oma sõna andnud."

Kivi ei poolda uue vallavanema leidmiseks konkursi korraldamist.

"See peaks ikka kohalik inimene olema, kes asju ja inimesi tunneks. Ja koalitsioonil peaks olema nii tugev meeskond, et suudaks endi seast vallavanema välja panna. Kui valimisteks läheb, siis opositsioon paneb igatahes oma kandidaadi ka välja, meil on see inimene olemas."

Koostööpuudus mõlemalt poolt

Anneli Kaasik ütles, et kuigi ta oli valmis selleks, et umbusaldamine teoks saab, ei kaalunud ta mõtet ise tagasi astuda.

"Mulle küll tehti selline ettepanek, aga jäin endale kindlaks. Mõtlesin, et olen vallavanemaks oldud ajaga nii palju vaeva näinud ja nii palju panustanud, et mul pole mingit põhjust ise tagasi astuda."

Umbusaldusavalduse esitamise järel ei osanud Kaasik öelda, mida talle ette heidetakse.

"Tundub, et mõnelgi volikogu liikmel on omad soovid − ühel ühed, teisel teised − ja kui vaene vallavanem neid kõiki täita ei suuda, tekivadki pinged, mis seekord siis niimoodi lahenesid," arutles ta eile pärast istungit. "Kui nad ütlevad, et koostöö minu poolt puudus, siis minu arvates oli asi hoopis vastupidi − on olnud palju selliseid asju, mis oleks tulnud komisjonides läbi arutada. Aga koostööst jäi tõesti puudu."

Anneli Kaasik jätkab Lohusuu valla elus kaasarääkimist vallavolikogu liikmena.

Kuni uue vallavanema leidmiseni vallavanema kohusetäitjaks määratud vallavalitsuse liige, valla kunagine maakorraldaja Are Kurss polnud eile õhtul veel hääletustulemustest ametlikult kuulnud.

"Olen ka varem vallavanemat puhkuse ajal asendanud," pole selles ametis temale midagi uut. "Tegemist on ju üsna lühikese ajaga, ega ma mingeid ümberkorraldusi tegema hakka, tegelen jooksvate küsimustega. Vallavanema konkursil ma kindlasti ei kandideeri," ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles