Jõuluvanad ronivad puu otsa nõu pidama

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädala pärast Ida-Virumaal toimuvale jõuluvanade konverentsile sõidetakse kokku nii põdra kui rolleriga. Jõhvi jõuluvana Aare Rebban võib saabuda hirve seljas.
Nädala pärast Ida-Virumaal toimuvale jõuluvanade konverentsile sõidetakse kokku nii põdra kui rolleriga. Jõhvi jõuluvana Aare Rebban võib saabuda hirve seljas. Foto: Erakogu

15. ülemaaline jõuluvanade konverents toob Ida-Virumaale kokku ligemale 40 punakuube. Novembri viimasel nädalavahetusel kohtuvad habemikud maa all mutiperega, peavad puu otsas salanõu ja trallivad lastega. Jõhvis ja Vokas süüdatakse üheskoos esimene advendiküünal.

"Jõuluvanadel on laste seltsis ees kaks tõeliselt töist päeva," kinnitas maailmameistri tiitliga pärjatud jõuluvana Aare Rebban, kes rõõmustas, et ülemaaline konverents jõudis lõpuks Ida-Virumaale. "Eesti eri paigust tuleb korraga kokku ligemale 40 jõuluvana ja põder Ruudi isiklikult," lisas ta.

Käed saviseks 

Laupäeval, 28. novembril alustatakse Aseris, kus on võimalus käed saviseks teha.

Seejärel põrutavad jõuluvanad Pannjärvele, kus Alutaguse seikluspark pakub võimalust pidada nõu männipuu otsas, nelja meetri kõrgusel asuvas Harakapesas. Omapärane puidust ja klaasist rajatis sobib suurepäraselt ka habemike salakoosolekuruumiks, kus on hea tähtsaid küsimusi arutada. Näiteks seda, kui palju võiks olla ühe lapse kohta kingipakke ja kas jõulukuusk ei võiks olla tüdrukute soovile vastu tulles roosat värvi.

Pärast salanõu pidamist ja seiklusrajal lustimist võetakse suund Kohtla kaevandusmuuseumile. Kaevanduskäikudes kohtutakse mutiperega, kes avab sealsamas 1. detsembril jõulumaa. Ühtlasi õpitakse tundma pruuni kulla kaevandamist. "Jõuluvanad saavad täpsemalt teada, kui tähtis on põlevkivi kingituste valmistamiseks vajaliku elektri tootmisel," selgitas Rebban.

Pühapäeva hommikul külastavad jõuluvanad Voka lapsi. Konverents tipneb Jõhvi keskväljakul suure tralli ja jõulusõidukite ülevaatusega. "Kõik, kellel on jõululikult kaunistatud liikumisvahend, toogu see julgelt ka teistele vaadata!" esitas Rebban väljakutse.

Kuna tuleval pühapäeval on esimene advent, süüdatakse Vokas ja Jõhvis ka advendituli.

Postkontor jõulurüüsse 

Kõikjal, kus jõuluvanad liiguvad, saadab neid jõulureka − liikuv postkontor −, kuhu lapsed saavad jätta oma kirja jõuluvanale.

Et jõuluvana uhke postkontor saaks veelgi kaunim ja jõululikum, paluvad korraldajad siitkandiinimeste abi.

"Jõuluvanad ootavad laenuks või isegi päriseks mõnd kunstkuuske, suuremaid vanikuid, mittepurunevaid ehteid, pikemaid kangaid, leedlambiridasid, paari prožektorit jms. Kellel on sellist kraami ülearu, võib selle toimetada Jõhvi kontserdimaja kohvikusse Noot, kus annetajaid kostitatakse tassikese teega. Enne tasuks kindlasti ühendust võtta Päkapiku telefonil 515 0818," rääkis Rebban.

15. üleriigilise jõuluvanade konverentsi korraldavad Eestimaa jõuluvanade ühendus, Ida-Virumaa jõuluvanade ühendus ja MTÜ Kultuuriveski.

"Programmi kokkupanemisel lähtusime sellest, et jõuluvanad saaksid siit selliseid elamusi, mida nad mujalt ei saa − käia maa all ja puu otsas," selgitas üks korraldajatest, Ene Raudar MTÜst Kultuuriveski. "Kuna Ida-Virumaa reklaamib end seikluse läbi, vaatavad jõuluvanad üle, kuidas sellega siin lood on," lisas ta.

Pärnus alguse saanud ülemaaline konverents on varem toimunud Paides, Saare- ja Muhumaal, Haapsalus, Vormsil, Tõstamaal ning Tartus. Möödunud talvel saadi kokku Vana-Võrumaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles