Odinetsi leer ei leidnud Solovjovi kukutamiseks vajalikke toetajaid

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Solovjov läks küll  eile volikogus Eduard Odinetsi peetud teda häbistanud kõnet kuulates näost punaseks, kuid tänu volikogu enamuse toetusele saab ta jätkata Kohtla-Järve linnavalitsuse juhtimist, mida ta on teinud järjest juba 12 aastat.
Jevgeni Solovjov läks küll eile volikogus Eduard Odinetsi peetud teda häbistanud kõnet kuulates näost punaseks, kuid tänu volikogu enamuse toetusele saab ta jätkata Kohtla-Järve linnavalitsuse juhtimist, mida ta on teinud järjest juba 12 aastat. Foto: Peeter Lilleväli

Kolmandiku Kohtla-Järve volikogu liikmete algatatud esimese astme kohtus korruptsioonikuritegudes süüdimõistetud linnapea Jevgeni Solovjovi umbusaldamise katse kukkus eile läbi. 

Solovjovi ametist tagandamise poolt hääletasid vaid need seitse saadikut, kes novembris umbusalduse avaldusele oma allkirja panid: Sotsiaaldemokraatliku Erakonna nimekirjast volikogusse valitud Eduard Odinets, Valdor Ernits ja Nikolai Kutašov ning Keskerakonna nimekirjast valitud Zaur Abbassov, Jelena Netšajeva, Jevgeni Saltõkov ja Juri Saltõkov.  Ülejäänud kohal olnud 11 Keskerakonna saadikut olid Solovjovi umbusaldamise vastu.

Koputus südametunnistusele ei toiminud

Opositsiooniliider Eduard Odinets püüdis hääletamisele eelnenud sõnavõtus koputada volikogu liikmete südametunnistusele, küsides, kuidas nad saavad Solovjovi toetamise korral vaadata oma valijatele silma. Odinets võrdles neid tegusid, milles Viru maakohus linnapea süüdi mõistis, varastamisega ja küsis teistelt saadikutelt, kuidas nad saavad sellist inimest usaldada ja lubada tal jätkata linnapea ametis. Odinets pöördus nimeliselt paljude volikogu liikmete poole, öeldes, et mõistab, et nad on oma ametikoha tõttu sõltuvad linnapeast, kuid palus neil seekord hääletamisel lähtuda siiski südametunnistusest.

"Isegi kui Solovjov mingi ime läbi mõnes kohtuastmes peaks õigeks mõistetama, ei taasta see seni uurimise käigus ilmsiks tulnud faktide põhjal minu usaldust tema suhtes," ütles ta.

Volikogu aseesimees Arne Berendsen kinnitas, et keskfraktsioon ei kooskõlastanud enne istungit ühist seisukohta linnapea umbusaldamise küsimuses. "Igaüks hääletas nii, nagu soovis. Mina olin umbusaldamise vastu seetõttu, et ei näe sel praegu mõtet. Selle kriminaalasja uurimine algas juba 2009. aastal. Kui volikogu sellele vaatamata pidas õigeks valida Jevgeni Solovjovi 2013. aastal taas linnapeaks, siis ei ole praegu, mil jõustunud kohtuotsust pole ilmselt väga kaua vaja enam oodata, otstarbekas tema ametisse sobivuse küsimusega tegelda," sõnas ta.

Solovjovi enesekindlus oli põhjendatud

Jevgeni Solovjov ütles juba novembris Põhjarannikule, et on veendunud, et tema umbusaldamine kukub läbi. "Olen täitsa kindel, et see on mõttetu üritus, mida Odinets praegu korraldab. See on tema isiklik PR-kampaania minu arvelt," sõnas ta.

Samuti kinnitas Solovjov, et oma soovil ta linnapea ametit maha ei pane. "Ma ei näe selleks mingit põhjust. Ma leian, et ma pole milleski süüdi, ja olen valmis selle tõestamise nimel minema kas või riigikohtuni välja," avaldas ta arvamust Viru maakohtus teda süüdi mõistnud otsuse kohta.

Viru maakohus tunnistas 28. oktoobril Solovjovi süüdi omastamises, konkurentsialastele süütegudele kihutamises ja aususe kohustuse rikkumisega seonduvates kuritegudes, võltsimises, võltsitud dokumentide kasutamises ja usalduse kuritarvitamises ning mõistis talle liitkaristuseks viie aasta pikkuse vangistuse tingimisi. Lisakaristusena on Solovjovil keeld töötada kolme aasta jooksul riigi- või kohaliku omavalitsuse üksuses või asutuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles