Suusarajad on esimeseks sõiduprooviks valmis

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli seikluskeskuse hooaeg sai stardi laupäeval. Pühapäeval oli lund juba piisavalt ka teise nõlva avamiseks.
Kiviõli seikluskeskuse hooaeg sai stardi laupäeval. Pühapäeval oli lund juba piisavalt ka teise nõlva avamiseks. Foto: Matti Kämärä

Paari päevaga maha sadanud lumekiht on suurema osa murdmaaradadest sõidukõlblikuks teinud, vaid klassikajäljed ootavad lumelisa.

"Tuleb õigel ajal tegutsema hakata ja ööselgi ei või magada," selgitas Mäetaguse rajameister Ainar Saatman, kuidas nende rajad juba pühapäeval, kui lumekraanid alles avati, sõidukõlblikuks said. Esmaspäeval tuli lumelisa, mis parandas radu veelgi. "Teisipäevaks on kõik juba ideaalne," lubas mees.

Valgustatud rajad avatud

Mäetagusel on rajapõhjad sees nii 2 kilomeetri pikkusel valgustatud rajal kui rollerirajal. "Klassikajälge pole küll veel pressima hakatud, ehkki mõnes kohas juba saaks, selleks oleks lund juurde vaja," tõdes Saatman.

Ka 5kilomeetrist rada pole veel sisse aetud. Seda tahetakse tänavu ka veidi muuta ja üks jupp mägedest laugemale maale tuua.

Mujal saab aga sõita vähemalt õhtul kella kaheksani, siis kustutatakse valgustus.

Ka Pannjärvel on rajameister rajad plaadiga läbi sõitnud ehk uisusammu jaoks sobivalt, kuid seal tuleb arvestada, et metsa all on lund vähem kui lagedal, ja seetõttu tasuks suusatades hoida pigem staadioni lähedusse. "Ütleme, et kallima suusaga sõitma minna ei julgeks, aga vanema ja odavama suusaga juba küll," rääkis Alutaguse puhke- ja spordikeskuse juhataja Tarmo Kollo.

Pannjärve, mis võõrustab igal aastal suuremaid suusavõistlusi, pole lumepuuduse tõttu pidanud ühtegi planeeritud asja ära jätma. "Elu on näidanud, et enne jaanuari lõppu pole lund piisavalt," lisas ta.

Kas oodatud lumelisa tuleb piisavalt, et Pannjärve rajad korda saada, ei julge Kollo ennustada, viidates ilmateatele, mis järgmiseks nädalaks sootuks soojakraade lubab.

Millised on Pannjärve rajaolud ja kas seal suusatada saab, näeb paari nädala pärast juba kodulehel läbi kaamerate, mille seadistamine praegu käib.

Vaibad pääsevad lendama

Kohtla-Nõmme talvekeskuses on lumekahurid näinud vaeva nn lendava vaiba rajaga. "Laupäevaks saame selle kindlasti lahti," lubas talvekeskuse eest hoolt kandev Imre Poom.

Lendav vaip on täiesti omanäoline atraktsioon, mida saab katsetada ainult Kohtla-Nõmmel. Rajale on ehitatud erisugused lumest kujundid, mille vahelt siis vaibaga, mis mahutab kuus inimest, sõidetakse. Vaipa veab ATV.

"Oleme seda teinud juba mitu aastat ja see on tuubidest elamuslikumgi," kinnitas Poom.

Tuubirajad tahetakse samuti avada, ka selle tarbeks hakatakse külmaga lund juurde tootma.

Murdmaarajad ei ole Kohtla-Nõmmel veel sisse sõidetud, kuid ka seda lubab Poom lähiajal teha. "Lund tundub olema piisavalt, samas on see kohev. Eks läbisõitmine annab selgema pildi," lubas ta, et ka see töö saab nädalavahetuseks tehtud.

Rahvarohke nädalavahetus

Kiviõli seikluskeskus alustas oma hooaega laupäeval ja esimese paari päeva jooksul oli sõitjaid 700 ringis. "Väga mõnus nädalavahetus. Sõitjaid oli, lund tuli," võttis Madis Olt hooaja alguse kokku.

Kui laupäeval oli avatud ainult üks nõlv, siis pühapäeval lisandus sellele teine nõlv ja teine tõstuk. Samamoodi jätkati esmaspäeval. "Avasime nõlvad miinimumprogrammil ja nüüd kulub veidi aega, et neile lund juurde toota," ütles Olt. Järgmisel nädalal otsustatakse, kas hakatakse lund tootma järgmise nõlva või hoopis lumelauapargi jaoks.

Lumelauaparki on veebruariks planeeritud rahvusvaheline suurvõistlus. "Pigem oleme seda meelt, et võistlus toimub. Kui nüüd muidugi järgneva kahe nädala jooksul ei selgu, et talv läbi on," lausus ta.

Kiviõli seikluskeskuse murdmaarada eile veel valmis ei olnud, kuid maha sadanud lumi oli kinni sõidetud ja sellele oodati lisa. "Usun, et ka murdmaaraja avamine on päevade küsimus," kinnitas Olt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles