Utria finišit hakkab sihtima rahvusvaheline seltskond

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dessandi käigus tuleb võistlejatel lahendada erisuguseid ülesandeid.
Dessandi käigus tuleb võistlejatel lahendada erisuguseid ülesandeid. Foto: Matti Kämärä

Täna hilisõhtul antakse start järjekordsele Utria dessandile, mis on sel aastal rekordiliselt rahvusvaheline: koos eestlastega stardivad kaugluurepatrullide võistlusele soomlased, rootslased, sakslased ja poolakad. 

"Sellel, et välisvõistkonnad võistlema tuleksid, on aastatepikkune eeltöö," tunnistas võistluste peakorraldaja, Erna seltsi president Meelis Rätsep, et sõjaväes asjad kiiresti ei käi ja planeerimine on pikk protsess. "Tulek peab klappima väljaõppekavade ja eelarvetega," lisas ta.

Eesmärk täitumas 

"Rõõm on tõdeda, et meie kauaaegne soov on täitumas − võistlus on võtmas juba üsna arvestatavaid rahvusvahelisi mõõtmeid ning sellest on saanud meie valla üks tunnusmärke Eestis ja ka väljaspool," tõdes Vaivara vallavanem Veikko Luhalaid. Tema sõnul ollakse väga tänulikud kõikidele omavalitsustele, kes oma abikätt selja taha pole peitnud ning on ettevõtmise korraldamisele rahalist lisatuge andnud.

30 võistkonna seas läheb täna õhtul starti kuus võistkonda väljastpoolt Eestit. Kui Poola ja Soome on väljas ühe võistkonnaga, siis Saksamaa ja Rootsi on esindatud kahe meeskonnaga.

Kes välisvõistlejatest võiks teiste ees eelist omada, Rätsep ennustada ei oska. "Lumi ja talvised tingimused peaksid kõikidele meeskondadele tuttavad olema, kuuldavasti olid sakslased juba varem Männikul suusatamist harjutamas," teadis ta.

Lumi liiga kerge

Kas suusatamise harjutamisest ka selget tulu tõuseb, ei ole kindel. Ehkki lund on piisavalt, et suusaga liikuda, on lumi kerge ja seda sajab stardihetkeks kõvasti juurde. "Ilmselt saab pigem lumes suuskadega sumbata kui suusatada," ennustas Rätsep.

Prognoos näitab lumesadu kuni neljapäeva keskpäevani, miinuskraade lubatakse kuni kümme. "Selline mõnus suusailm," iseloomustas peakorraldaja ilmateadet. Päris ideaalne selline ilm siiski pole. Kõige kergem oleks võistlust läbida siis, kui külmakraade oleks kolm-neli ning lumi oleks vanem ja kannaks paremini. Lisaks peab arvestama võimaliku tuisuga, mis teeb liikumise keerulisemaks.

Kokku peavad võistkonnad vastu pidama kaks ööd ja ühe päeva. Neljapäeva hilisõhtul antakse start ja finiš avatakse laupäeva varahommikul. Distantsi pikkus on linnulennult 80-90 kilomeetrit.

Teel on erisugused kontrollpunktid ülesannetega, kus muu hulgas peavad tänavu käe külge panema ka võistkondade esindajad. "Esindajad teevad võistkondadele võistluste jooksul ära väga suure tüki tööd: nemad on vahendajad korraldajate ja võistkondade vahel, nemad toovad võistkondadele kontrollpunktis sooje jooke ja tegelevad nendega, kui nad katkestavad. Aga mõnel korral oleme rakendanud neid ka kontrollpunktides ja teeme seda ka tänavu," tõdes Rätsep.

Utria dessandi finiši järel toimub laupäeval tseremoonia Utria dessandi mälestuskivi juures. Võistluse autasustamine toimub Sinimäe koolis.

Utria dessandi korraldajad on Vaivara vald, Erna selts, kaitseliit ja kaitsevägi.

Möödunud aastal võitis luurevõistluse Scoutspataljoni I võistkond.

Esimest korda korraldasid Utria dessandi MTÜ Erna Selts koostöös Vaivara vallaga 1999. aastal, mil esikoha saavutas Viru üksik-jalaväepataljoni teine võistkond.

Võistlus meenutab aastatetaguseid sündmusi, kui 1919. aasta 17. jaanuaril Eesti meredessantpataljoni 400 merejalaväelast ja Soome vabatahtlike pataljoni 600 võitlejat tegid Eesti mereväe alustelt eduka dessandi Utria randa. Dessandist osa võtnud etendasid olulist osa Narva vabastamisel ja punaväe riismetest puhastamisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles