Teenetemärgi saab kolm maakonnaga seotud naist

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viive Kravinski on ametiühinguga seotud juba pool sajandit, sellest ajast omakorda poole on ta olnud Kiviõli Keemiatööstuse ametiühingu liider.
Viive Kravinski on ametiühinguga seotud juba pool sajandit, sellest ajast omakorda poole on ta olnud Kiviõli Keemiatööstuse ametiühingu liider. Foto: Peeter Lilleväli

Presidendi tänavusest 99 riiklikust autasust tuleb Ida-Virumaale kolm. Teenetemärgi saavad prokurör Ene Timmi, ettevõtja Svetlana Heino ja ametiühingutegelane Viive Kravinski. 

"See võtab ikka ihukarvad püsti ja kananaha peale, kui sellise uudise saad," tunnistas Kiviõli Keemiatööstuse ametiühinguliider Viive Kravinski.

Käsi peab olema pulsil

Kravinski on ametiühinguga seotud juba 1965. aastast ja teeb seda veel vähemalt paar aastat − just siis lõpeb tema usaldusisikuks olemise aeg Kiviõli Keemiatööstuses.

Keemiatööstuse ajad ei ole praegu kiita ja seda tunneb ametiühinguliider omal nahal. Sel ajal kui teised inimesed uurivad ilmateadet, uuritakse põlevkivisektoris praegu naftabarreli hinda. "Inimesed astuvad tänaval ligi ja küsivad informatsiooni," tunnistas ta ning lisas, et saab ettevõtte juhtkonnaga hästi läbi ja infovahetus on hea.

Pika aja jooksul on nähtud aga erisuguseid juhtkondi ja on olnud kollektiivleping, mille allkirjastamine käis riikliku lepitaja järelevalve all. "Aga üldiselt pole ma konfliktne inimene ja saan kõigiga kenasti läbi," kinnitas Kravinski.

Abi ja nõu ei käi küsimas mitte ainult need inimesed, kes ise ametiühingusse kuuluvad, vaid ka teised töötajad. Nende muresid on ehk rohkemgi kui ametiühingu liikmete omi. "Seaduse järgi kehtib kollektiivleping ju kõikidele, mitte ainult liidu liikmetele. Kui kõik peaksid liidu liikmed olema, oleks ametiühing ka tugevam ja rohkem au sees," on naine kindel.

Ametiühinguid kardetakse aga küll ja mõjuvõimu on neil ka. Vähemalt põlevkivisektoris.

Ettevõte on edulugu

Teine kange Kiviõli naine, kes tänavu presidendilt teenetemärgi saab, on Svetlana Heino, kelle loodud õmblustööstus tähistab sel aastal oma 25. sünnipäeva. "Minu edulugu on see ettevõte, mis on nullist üles kasvatatud selliseks, nagu ta täna on," tõdes naine, et tunneb suurt heameelt selle üle, et tema töö tulemus on selgelt silmaga näha ja käega katsuda. "Hoone on püsti, inimesed teevad tööd, protsessid liiguvad," lisas ta.

AS Svarmil, mille emaettevõte on Suurbritannias asuv Berendsen, annab otseselt tööd 270 inimesele ja teist sama palju saab rakendust läbi allhangete. "Eesti, Läti, Leedu, Slovakkia," loetles Heino riike, kus õmblusmasinad usinalt nende heaks vuravad. Kiviõlis asuv Svarmil on aga kõige selle keskus, kes jagab ülesandeid, teeb tellimusi, korjab kauba kokku ja saadab ära.

Heino ise käib praegu tööl ainult osalise koormusega. "Abikaasa läks pensionile ning mõtlesime, et ei tee nii, et tema on kodus ja mina tööl. Praegu teeme veel nii palju, et koolitame uue juhi välja," rääkis Heino, kelle tütar Merle saab ema mantlipärijaks.

Peale Kravinski ja Heino sai teenetemärgi Viru ringkonnaprokuratuuri Jõhvi osakonna juht, vanemprokurör Ene Timmi. Timmi, kes eile osales koolitusel ning keda Põhjarannikul tabada ei õnnestunud, ütles Viru ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja vahendusel, et tegemist oli väga suure üllatusega ning ta ei oska seetõttu öelda muud, kui tänada riiki märkamise eest.

Ene Timmi töötab Viru ringkonnaprokuratuuri vanemprokurörina 2012. aasta augustist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles