Vingugaas tappis Narvas 15aastase tütarlapse

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narvas Võidu prospekt 9 asuv maja, mille ühes korteris juhtus eile gaasiseadmete ja ventilatsiooniprobleemide tõttu hirmus õnnetus.
Narvas Võidu prospekt 9 asuv maja, mille ühes korteris juhtus eile gaasiseadmete ja ventilatsiooniprobleemide tõttu hirmus õnnetus. Foto: Ilja Smirnov

Eile suri Narvas vingumürgituse tagajärjel 15aastane tütarlaps. Tegemist on viimastel päevadel juba mitmenda gaasiseadmete põhjustatud vingumürgituse juhtumiga Eestis.

Eile kella 10 paiku leiti Narvas Võidu prospekt 9 asuva maja korteri vannitoast 15aastase tüdruku surnukeha. Sündmuskohale saabunud politseinikud ja meedikud oletasid kohe, et tegemist võib olla vingumürgitusega.

Viru ringkonnaprokuratuurist öeldi Põhjarannikule, et kriminaalmenetlust alustati karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb surma põhjustamist ettevaatamatusest.

Samuti kohale kutsutud päästjad mõõtsid sündmuspaigas õhu kvaliteeti ning teavitasid politseid vingugaasi kõrgest sisaldusest. Prokuratuuris märgiti, et tüdruku surma täpse põhjuse selgitab välja ekspertiis, kuid praegu peavad uurijad kõige tõenäolisemaks seda, et neiu suri just vingumürgituse tõttu.

Eile oleks äärepealt ka Tallinnas üks poiss vingumürgituse tagajärjel surma saanud. Kusjuures see õnnetus juhtus samas kortermajas, kus jaanuaris aset leidnud analoogne juhtum lõppes 11aastane poisi surmaga. Jaanuaris õnnestus meedikutel Tallinnas vingumürgitusest päästa veel kaks last: 10- ja 16aastane.

Pealiskaudne järelevalve?

Päästeametist vastati Põhjaranniku päringule, et nemad gaasiseadmete ja ventilatsioonisüsteemide seisukorda majades ei kontrolli ning mingeid ettekirjutusi nende inspektorid samuti ei tee.

Võidu 9 korteriühistu esimees Irina Obidina ütles ajakirjanikule, et hoone gaasiseadmete ohutust kontrollitakse regulaarselt ning ühistul on selleks sõlmitud leping firmaga Fiesna. Tõsi küll, ühistu juht ei osanud öelda, millal viimati selline kontroll majas läbi viidi. "Ma ei olnud sel ajal kohal..." märkis ta vaid.

Fiesna juhataja Sergei Nikolajev keeldus selle hoone gaasiseadmete kontrollimist sootuks kommenteerimast. "Mulle pole keegi helistanud ega midagi rääkinud ja ma ei tea absoluutselt mitte midagi," ütles ta.

Õhk peab liikuma

Surma saanud tütarlapse pere liikmeid kodust eest leida ei õnnestunud, kuid naaberkorteris elav naine rääkis, et see pere kolis nende majja alles möödunud aastal. Ta lisas, et gaasiseadmeid kontrollitakse nende majas tõepoolest regulaarselt − viimati käidi neid üle vaatamas uusaastapühade paiku.

Naise sõnul elab ta ise juba aastaid gaasiboileriga korteris ning seetõttu teab, et tõmmet tuleb pidevalt jälgida ning vannitoa ukse alla tuleb alati jätta pragu, et õhk saaks liikuda.

"Lapsepõlves, kui me pesemas käisime, siis ema vahel isegi riidles meid, kui me selle prao põrandariidega kinni lükkasime... Meie teame seda kõike juba ammust aega, aga noored võib-olla mitte..." sõnas ta.

Ventilatsiooni ja gaasiseadmete probleemid

Firmas Sipelgas Maurinte töötav Aleksandr Nazarov, kes tegeleb gaasiseadmete teenindamise ja remondiga, rõhutas, et surmav vingugaas on probleem, mis on suuresti seotud ka suitsulõõride ja ventilatsioonisüsteemiga. Nende kontrollimisega aga tegelevad juba teised organisatsioonid.

"Kahjuks ei lase mitte kõik korteriühistud igal aastal suitsulõõre puhastada," rääkis Nazarov. "Samuti võivad vingugaasi kogunemist põhjustada vanad gaasiboilerid, millel puudub boilerit ülekuumenemise eest kaitsev seade."

Nazarovi sõnul kutsuvad Narva korteriühistud üldjuhul kohusetundlikult korra aastas − nagu seadus seda ette näeb − kohale spetsialistid, kes kontrollivad gaasiseadmete seisukorda ja teevad kindlaks võimalikud lekked. Kusjuures kontrolli läbi viies vaatab gaasitööline üle kogu ruumi, kus gaasiseadmed asuvad, et teha kindlaks, kas ruumis on tagatud õhu piisav juurdevool. "Vastasel korral ei hakka boiler normaalselt tööle. Me koostame akti ning anname selle üle ühistu esimehele."

Nazarov tuletas ühtlasi meelde, et gaasiseadmete kasutusiga ei tohi ületada 15 aastat, vastasel korral peavad need olema korduvalt sertifitseeritud. Ta pani inimestele südamele ka seda, et kui majas on tunda plahvatusohtliku maagaasi lõhna, siis tuleb viivitamatult häirekella lüüa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles