Maavanem tooks Ida-Virusse kümme riigiga seotud asutust

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia Kaevanduste peakontor Jõhvis Jaama tänaval on praegu alakasutatud. Maavanem Andres Noormäe arvates sobiks see suurepäraselt kogu Eesti Energia peakontoriks.
Eesti Energia Kaevanduste peakontor Jõhvis Jaama tänaval on praegu alakasutatud. Maavanem Andres Noormäe arvates sobiks see suurepäraselt kogu Eesti Energia peakontoriks. Foto: Peeter Lilleväli

Ida-Viru maavanem Andres Noormägi leiab, et pealinnast oleks mõistlik tuua maakonda üle vähemalt kümme riigiga seotud asutust. 

Noormäe poolt riigihalduse minister Arto Aasale saadetud nimekirjas on teiste seas nii Eesti Energia peakontor, sisekaitseakadeemia, keeleinspektsioon, integratsiooni ja migratsiooni sihtasutus Meie Inimesed, tehnilise järelevalve amet kui mitmed muud asutused. Muu hulgas soovib ta ka põlevkiviga seotud teadustegevuse koondamist Tallinna tehnikaülikoolist ja Tartu ülikoolist Kohtla-Järvele Virumaa kolledžisse ning kutselise riikliku teatri rajamist Narva.

Poliitilise tahte küsimus

Noormägi ütles, et tema ettepanekud on vastus minister Arto Aasa poolt maavanematele tehtud üleskutsele mõelda, milliseid avaliku sektori töökohti oleks võimalik pealinnast välja viia. "Arutasime maavalitsuse inimestega, mida oleks võimalik ja mõistlik siia tuua, ning nõnda see nimekiri sündiski," selgitas ta.

Kui palju tema nimekirjas olevatest asutustest ka tegelikult kunagi Ida-Virumaale jõuab, sõltub Noormäe hinnangul puhtalt poliitilisest tahtest. "Sisekaitseakadeemiaga on ilmselt kõige keerulisem, kuna praegune koalitsioon on võtnud seisukoha, et seda ei liigutata. Kuid ülejäänud nimetatud asutuste paiknemiseks Ida-Virumaal pole argumente sugugi vähem kui selle kasuks, miks nad peavad just Tallinnas olema. Sageli hoopis vastupidi. Kui riigil on eesmärk säästa avaliku raha kulutamist, siis saabki seda nõnda teha, et tuua riigiasutused pealinna kallitelt büroopindadelt siia, kus kulud on kordades odavamad," leidis ta.

Noormägi lisas, et kui näiteks kogu põlevkivitööstus asub Ida-Virumaal, siis miks peaks Eesti Energia peakontor, aga ka põlevkiviuuringutega seotud tegevus või geoloogiakeskus olema Tallinnas. Ta tõi esile, et Eesti Energial on Jõhvis suurepärane alakasutatud kinnisvara, mis igati sobib suure riigifirma peakorteriks.

"Kõiki asutusi ei pea tooma üle korraga, aga sellega võiks lõpuks algust teha," arvas Noormägi. "Samas võiks näiteks selline väike ühendus nagu korteriühistute liit küllaltki kiiresti kolida Kohtla-Järvele ehk linna, kus korterelamute majandamisega on kõige teravamad probleemid."

Kolimise indu ei ole 

Paar kuud tagasi tuli mitmete riigiasutuste Ida-Virumaale toomise plaaniga välja ka justiitsminister Urmas Reinsalu. Ka tema nimekirjas oli Eesti Energia peakontori kolimine, millega kaasneks ligikaudu 400 töökoha ületulemine.

Eesti Energia tõrjus selle kavatsuse ühemõtteliselt ning teatas, et kolimise teema päevakorral pole, kuna pole välja selgitatud, milline efekt sellega kaasneks.  "Ühe üksuse mehaaniline tõstmine teise asukohta automaatselt paremat tulemust ei too," kinnitas Eesti Energia pressiteenistus. Eile teatas riigiettevõte, et kahe kuu jooksul pole seisukoht muutunud.

Ka mitmed teised niinimetatud Noormäe nimekirja sattunud riigiasutuste juhid, kellelt Põhjarannikul õnnestus eile seisukohta küsida, polnud kolimisplaanist sugugi vaimustatud.

Mitte-eestlaste integratsiooni sihtasutuse (MISA) juhataja Dmitri Burnašev teatas, et MISA on astunud juba suure sammu riigiasutuste parema esindatuse ja kättesaadavuse tagamiseks Ida-Virumaal elavatele inimestele, kuna eelmise aasta algusest tegutseb Narvas nõustamiskeskus, kus praegu on ametis kaks nõustajat. "Nii nagu keeleõpe on vaid üks osa lõimumise väljakutsetest, oleks vale lugeda lõimumist vaid Ida-Virumaa-põhiseks vajaduseks. MISA peab olema orienteeritud elanike kaasamisele mitte ühes konkreetses maakonnas, vaid Eesti eri piirkondades, mistõttu ei ole otstarbekas siduda MISA tegevust vaid ühe kindla piirkonnaga," selgitas Burnašev.

Keeleinspektsiooni peadirektor Ilmar Tomusk kinnitas, et inspektsioonil on Ida-Virumaal olemas esindus ning piirkonna järelevalve on tagatud. "Seni on meil kõige suurem koormus siiski Tallinnas ja Harjumaal. Oma Tallinna inimestega katame ka Lääne- ja Kesk-Eesti, mida oleks Sillamäelt ebapraktiline korraldada," märkis ta.

Tomusk ei näe praegu ühtegi argumenti inspektsiooni Sillamäele kolimise kasuks. "Ja ma pole päris kindel, kas sõnum, mis sellega Ida-Virumaale edastataks, on just see, mida on vaja edastada," arutles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles