Mänd ja Marits mõisteti süüdi ja lastakse vabaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allan Mänd ja Märt Marits toodi möödunud neljapäeval Viru maakohtusse, arutamaks nende vahi alt vabastamise küsimust. Kuid seda kohus ei arutanudki ning asi jõudis kokkuleppemenetluseni.
Allan Mänd ja Märt Marits toodi möödunud neljapäeval Viru maakohtusse, arutamaks nende vahi alt vabastamise küsimust. Kuid seda kohus ei arutanudki ning asi jõudis kokkuleppemenetluseni. Foto: Matti Kämärä

Viru maakohus kinnitas eile korruptsioonis süüdistatud Allan Männi ja Märt Maritsa ning prokuröri vahelise kokkuleppe ning mõistis mehed süüdi, vastutasuks lastakse nad reedel vanglast välja.

Kui eelmisel nädalal pidi kohtunik Inna Kirsipuu otsustama Männi ja Maritsa tõkendi muutmise, siis katkestas ta istungi, kui sai Männilt küsimusele, kas ta soovib kokkuleppemenetlust, jaatava vastuse. Ent tõkendi muutmise küsimust enam sisuliselt ei arutatudki, sest eile koguneti kohtus taas, et kinnitada kokkulepe, mille kohaselt Mänd, Marits ja samuti samas kriminaalasjas süüdistatav ehitusettevõtja Vladimir Graf võtavad süü omaks ning lepivad karistusega.

7 kuud ja 20 päeva

Karistuseks määras kohus nii Männile kui ka Maritsale 7 kuud ja 20 päeva reaalset vangistust − ehk peaaegu sama palju, kui nad senini vangis on istunud. Mänd mõisteti süüdi altkäemaksu lubamises ja andmises, Marits jäi süüdi altkäemaksu võtmises ja riigihangete teostamise nõuete rikkumises. Vladimir Graf, kes ainsana süüdistatavatest vabaduses oli, jäi süüdi riigihangete teostamise nõuete rikkumisele kihutamises ja kaasaaitamises ning talle mõisteti 1236 euro suurune rahaline karistus.

Nii prokurör kui kohtunik kinnitasid kohtus, et kohtualused läksid kokkuleppele vabatahtlikult ja mingit survestamist ei olnud. Möödunud aasta detsembris aga otsustas kohtunik Kirsipuu jätta mõlemad mehed tänavu novembris algama pidanud kohtuprotsessini vahi alla, nõustudes prokurör Kalmer Kase sellekohase arvamusega.

Tartu ringkonnakohtu otsusega said Mänd ja Marits küll välja, kuid kui riigikohus selle aprilli algul tühistas, andis prokuratuur politseile juhise nad taas vahi alla võtta.

Põhjarannikule teadaolevalt nõustusid mõlemad kokkuleppega, sest nad ei usu, et nende suhtes on tagatud sõltumatu kohtupidamine, ning on veendunud, et kohus on nende suhtes kallutatud, vastasel juhul oleks kohtunik nende vahistamise tühistamise taotluse läbi vaadanud.

Taotlus jäi läbi vaatamata

Kohtunik Kirsipuu ütles eile, et lahendab Männi ja Maritsa tõkendi muutmise küsimuse kirjalikus menetluses, ja andis teada, et jätab oma määrusega vahistamise tühistamise taotluse läbi vaatamata, kuna tõkendi küsimus lahendati eilse kokkuleppega.

Allan Mändi süüdistas prokuratuur altkäemaksu andmises endisele vallavalitsuse liikmele Märt Maritsale, Maritsat aga altkäemaksu võtmises ja riigihanke menetluse nõuete rikkumises. Peamised kahtlustused on seotud Allan Männi juhitud Jõhvi plaanitud kaubandus- ja vabaajakeskuse ehitusega.

Altkäemaksu kahtlustus hõlmab Allan Männi poolt arvuti üleandmist Maritsale, samuti viimase tööleasumist keskuse arendusega seotud firmas pärast vallavalitsusest lahkumist.

Mänd ja Marits ise on juba eelmisest aastast väitnud, et kapo ja prokuratuur survestavad neid vanglas hoidmise abil nõustuma kokkuleppemenetlusega, kuna uurimisel kogutud tõendid nende vastu on nõrgad ning sellega päästab prokuratuur oma mundriau.  Prokuratuur on need süüdistused tagasi lükanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles