Päästeauto tekitab Lohusuus paksu verd

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lohusuu päästeauto koliti senisest asukohast üle. Nüüd kahtlustavad kaks vastasleeri üksteist soovis autot omastada.
Lohusuu päästeauto koliti senisest asukohast üle. Nüüd kahtlustavad kaks vastasleeri üksteist soovis autot omastada. Foto: Matti Kämärä

Lohusuu päästeauto garaaživahetus on tekitanud paksu pahameelt ja vastastikust süüdistamist, auto seisab aga luku taga ning pole kedagi, kes suudaks ja tahaks kohapeal vabatahtlikku päästetööd teha. 

Lohusuu ainus päästeauto kuulub vallale ja sellega toimetas seni mees, kes hiljuti haiguse tõttu suri. Nüüd on päästeauto jäänud juhi ja selge vastutajata.

Autot kätte ei saa

Lohusuu kunagise volikogu esimehe ja praeguse volikogu liikme Toivo Kivi sõnul on päästeauto senisest asukohast ära viidud ning pandud kümne luku taha, kust seda ükski päästja kätte ei saa.

"Kui varem seisis auto keset asulat garaažis, siis nüüd on ta kes teab kus ja ligi sellele keegi ei pääse," ütles ta. Kivi rääkis, et alles mõni päev tagasi toimus Lohusuus kulupõleng, mida käis kustutamas viis päästeautot, aga ükski neist ei olnud kohalik. Ainus kohalik auto seisab volikogu aseesimehe Tarmo Tomsoni endisest siloaugust ümber ehitatud garaažis. "Seegi selgus alles pärast pikka jälgede ajamist ja valetamist," kurtis Kivi.

Kivi ise kuulub Lohusuu vabatahtlikku päästeüksusesse ning kinnitab, et nii tema kui teised vabatahtlikud oleksid valmis päästetööd tegema, sest vajalikud koolitused on läbi käidud, kuid reaalsus on see, et ilma autota kustutustöid teha ei saa.

Autot hakati liigutama põhjusel, et varem Lemminkäinen Eestile kuulunud garaaži ostsid ära uued omanikud. Üks neist oli Toivo Kivi.

"Me ostsime garaaži ära seetõttu, et Lemminkäinen, kes Ida-Virumaal teid enam ei hoolda, seda ei vaja. Aga ühelgi kasutajal pole me käskinud asju välja kolida. Seda enam päästeautol, kelle garaaži vald oma kuludega vahelae ehitas ja elektrisüsteemi paigaldas," rääkis Kivi.

Põhjus, miks auto minema viidi, pole mitte vajadus, vaid kinni volikogu aseesimehe Tarmo Tomsoni soovis kõike omada. "Ta lihtsalt võtab selle auto endale. Juba räägib, et see pole korras," kahtlustas Kivi, et päästeauto on päästjatele jäädavalt kadunud. Kivi kahetseb, et omal ajal, kui koos kunagise vallavanema Urmas Soosaarega päästeauto Soomest suure valu ja vaevaga välja aeti, ei kirjutatud seda vabatahtlike päästjate mittetulundusühingu, vaid valla arvele. Siis oleks päästeauto päästjate kätte jäänud.

Parem koht 

Kui Kivi kahtlustab, et Tomson soovib autot omastada, siis Tomson näeb asju vastupidi. "Kui me oleksime auto jätnud sinna, kus ta oli, oleks sellega juhtunud sama, mis päästjate kaatriga, mida kasutab ainult Toivo Kivi isiklikult," ütles Tomson, et auto viidi nüüd Kivile kuuluvast garaažist ära just selleks, et masina kõrvale kantimist takistada.

"Mis huvi või vajadus peaks mul olema päästeautot omada?" ei saa Tomson Kivi süüdistustest aru. Tomson sõnas, et on käinud päästeauto eelmise juhiga mitmel väljakutsel, ning tunnistas, et üksinda ta seda teha ei saaks. "Ehkki auto eelmine juht ja peremees mulle mitu korda näitas, kuidas pumpa tööle panna, ei jäänud see mulle meelde. Ja ma kahtlustan, et meil Lohusuus pole ühtegi vabatahtlikku päästjat, kes sellega hakkama saaks," sõnas ta, et tegemist on keerulise asjaga, mida peab õppima, ning kui sa autot pidevalt ei kasuta, siis see oskus ja teadmine lihtsalt ununeb.

Üks põhjus, miks auto ühest garaažist teise sõidutati, oli Tomsoni kinnitusel see, et tema garaažis on olemas signalisatsioon ja ruum on valve all, varasemas hoiukohas seda aga polnud.

Lohusuu vallavanema Aare Järviku sõnul seisab päästeauto garaažis seni, kuni leitakse uus aktiivne inimene, kes oskab ja suudab päästetööd teha. "Meie vabatahtlikul päästeorganisatsioonil ei ole eelmise inimese kadumise järel juhti ja me lihtsalt pole leidnud kedagi, kes seda tööd tegema hakkaks," ütles ta. Järvik lisas, et kohe, kui on olemas inimene, kes päästetööd teeb, antakse auto kasutamiseks uuesti üle. Ka tema põhjendas auto liigutamist garaaži omanikuvahetusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles