Torm tabas Alajõed keset rääbisepäeva

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäeval Villa Marika trepile kukkunud männid olid eile veel ära koristamata.
Pühapäeval Villa Marika trepile kukkunud männid olid eile veel ära koristamata. Foto: KÜLLI PARKMAN

Pühapäeva pärastlõunal Peipsilt saabunud äkiline torm koos paduvihmaga tegi Alajõe II rääbisepäevale kiire lõpu.

"Rääbisejooksu jõudsime ilusti ära joosta ja võitjadki autasustatud, ja siis see torm tuli..." rääkis jooksul informaatori-kohtunikuna ametis olnud Rene Kundla, et sellist tihedat vihmasadu polnud ta varem näinudki.

"Müügitelke, mis olid vahest 20 - 30 meetri kaugusel, polnud läbi vihma õieti nähagi. Autod olid mõne hetkega tihedalt okaste ja okstega kaetud, õnneks ühtegi puud autodele ei kukkunud. Mina ei hakanud suure sajuga sõitmagi, ootasin, kuni vihm vähemaks jäi. Tee oli risti-rästi kukkunud puid täis, Iisaku kirjadega päästemasinaid oli palju liikumas, nemad neid puid sealt ära koristasid ja teid liikumiseks vabastasid."

Kundla sõnul oli esimene puu peaaegu külaservas tee kinni kukkunud; Alajõe-Iisaku tee olevat tormi algupoolel mingil ajal puhta kinni olnud ja autod suunati Kauksi tee peale.

"Kui mina sõitma hakkasin, pääses juba otse läbi, ehkki puid oli teel ikka veel näha. See, et torm puid juurtega maast lahti kisub, on ju üsna tavaline, aga poole tüve pealt murdunud puid eriti tihti ei näe − seal olid need ribana, ju mingi keeris oli üle läinud," kirjeldas ta.

Pikalt selline hull ilm ei kestnud, vahest poole tunni kanti. Ja Alajõelt Tartu maanteele välja jõudes polnud märkigi, et seal üldse mingit tormi oleks olnud.

Kaks katust ja kaks telki

Alajõe vallavanema kohustes olev Taavi Vogt jõudis napilt enne tormi rääbisepäevalt koju.

"Eks ma muidugi tean, mis Alajõel toimus: mõned puud kukkusid, mõned katused lendasid, voolu polnud õhtul kella kümneni," võttis ta lühidalt kokku.

Katuseid lendas täpsemalt kaks: üks täielikult minema, teine osaliselt. Majaomanikud olevat hädas ehitaja leidmisega, kes kiiresti uue katuse peale aitaks panna. Üle Eesti on katuseid viimastel nädalatel päris palju lendu läinud (ja muid tormist tingitud ja ehitusmehi nõudvaid jamasid sündinud), mistap vabad ehitajad on defitsiit.

Rääbisepäeva müügitelke läks lendu samuti kaks, valla omad mõlemad. Kuna tuul tuli järve poolt, lendasid telgid maa poole ja õnnestus kätte saada. Üks kõlbab edaspidigi kasutada, teisega pole enam midagi peale hakata.

Kahjud kardetust väiksemad

Kukkunud puid pole kokku loetud. Vogt rääkis  kahjutundega küla järvepoolses servas pikali olevatest suurtest vanadest mändidest. Teadaolevalt suuremad puude langemisest tingitud kahjud on kahe männi kukkumisest räsida saanud Villa Marika trepp ning alajaamale kukkunud puu tõttu kadunud  elekter.

Nagu Vogt ütles, anti elekter sama päeva õhtul tagasi, ent elektrikuid nähti Alajõel veel eilegi ringi liikumas.

Kukkunud puude koristamise kohta ütles vallavanem, et "kellel saag pihus on, see koristab" ja et surnuaial käisid korda loomas valla töötajad.

"Pärast tormi oli pilt kurb, aga üldjoontes läks päris hästi. Tormid käivad ikka − alles see oli, kui üks Remniku küla lammutas −, pühapäevase tegi meile eriliseks, et see tuli rääbisepäeval, kui Alajõel oli palju külalisi. Aga saime kõik plaanitud asjad peaaegu tehtud, kultuuriprogramm jäi vaid pisut lühemaks."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles