Narvale pakutakse jõuludeks kiigemetsa

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmiste jõulude eel kerkis kuusemets kiikedega Tartu raekojaplatsile. Kas see võiks kunagi täita ka Narva Peetri platsi, näitab aeg.
Eelmiste jõulude eel kerkis kuusemets kiikedega Tartu raekojaplatsile. Kas see võiks kunagi täita ka Narva Peetri platsi, näitab aeg. Foto: SCANPIX

Kunstnik Tarmo Ladva, kes püstitas eelmiste jõulude eel Tartu raekojaplatsile kuusemetsa koos kiikedega, pakkus oma ideed ka Narvale. Praeguseks on selge, et kui üldse, võib kiigemets kerkida piirilinna kõige varem tuleval aastal.

Tarmo Ladva kirjutas eelmisel nädalal Narva linnapeale Tarmo Tammistele, et kuna projekt nimega "Kiigemets" oli Tartus edukas, sooviks ta seda sel aastal korrata Narvas Peetri platsil.

Jõulugrill ja muinasjutud

"Kiigemetsas toimuvad meelelahutuslikud programmid, lapsed saavad kiikuda, vanemad sõpradega kuuskede all metsas kohtuda ja mõnusalt aega veeta. Kiigemetsas on ka kauplemiskohad, pakutakse kuumi jooke ja suupisteid," selgitas Ladva.

Eelmisel aastal võis lisaks kiikumisele ja karusselliga sõitmisele saada osa mitmest põnevast ettevõtmisest: peeti jõulugrilli võistlusi ja näidati jõulumoodi, loeti muinasjutte ja eksponeeriti Tartu-teemalisi piparkoogimaju.

Kuusemetsa materjal saadi riigimetsa majandamise keskuse kaasabil. Selleks kasutati hooldusraie käigus mahavõetud kuuskede ladvaosi, mis muidu oleks niisama metsa vedelema jäänud või siis puude väljaveo teede täiteks kasutatud. Kiiged kinnitati köitega kuuski ühendavate lattide külge.

"Mets linnas on igal juhul teistmoodi kui üksik jõulupuu keset platsi. Laseme jõulumetsas loodushääli ja eks algul võib tundub veider, kui kägu kukub keset detsembrikuud, aga me oleme metsarahvas ja eelmisel aastal oli see väga lahe. Loomulikult ma ei tea, kuidas see Narvas töötaks," kommenteeris Ladva Põhjarannikule.

Tänavu peaks kuuselõhnaline kiigemets kerkima lisaks Tartule veel Pärnus ja Tallinnas. Vestlus piirilinna meeriga ei andnud Ladvale suurt lootust, et linnade nimekirja lisandub ka Narva.

Vaja linna tuge

Ligemale 60 000 euro suuruse eelarve juures loodeti Narva panusele umbes kolmandiku osas, ülejäänu tuleks partnerettevõtetelt. "Linnapea ütles, et sellist eelarverida pole, seega tuleks kiigemetsa rajamine võib-olla kõne alla järgmisel aastal. Siis küll ilmselt enam kiigemetsaga ei üllata ja see tuleks teha uues võtmes," rääkis Ladva.

Narva linnapea Tarmo Tammiste ütles, et isiklikult poleks tal midagi teistmoodi jõuluootuse vastu ja kui keegi pakub välja idee, väärib see igal juhul kaalumist.

"Samas kui keegi tahab linnas korraldada üritust, milleks on tarvis ka raha, siis seda ei saa teha paugupealt. Leppisime kokku, et järgmisel aastal suhtleme sel teemal uuesti."

Tammiste jalutas eelmisel aastal ka ise kiigemetsast läbi. "Vaadates, kui palju seal oli lapsi, siis eks see ongi rohkem lastele, mitte minuvanustele suunatud," tõdes ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles