Niina Neglason: "Altkäemaksuks nimetati palk, millelt on kõik maksud makstud"

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Põhjarannik

Kriminaaluurimise tõttu sel nädalal kinni peetud Jõhvi volikogu esimees Niina Neglason ütleb, et ta kartis tõemeeli, et ei pääsegi arestimajast välja ja teda võetakse pikemaks ajaks vahi alla.

Kuidas läinud teisipäeva hommik teil algas?

Mul oli vaja korraks kodunt ära käia. Sõitsin autoga Tsentraali parklasse, kui üks auto peatus järsku minu kõrval. Ehmusin esimese hooga, sest arvasin, et on pätid. Aga siis nad tutvustasid ennast ja ütlesid, et neil on läbiotsimise luba. Mind autorooli ei lastud ja sõitsime mulle koju. Kodus korraldati läbiotsimine. Ma ei tea, kuidas kellelgi varem kaitsepolitseiga kokkupuuteid on olnud, aga mina ütleksin, et inimesed olid äärmiselt viisakad, delikaatsed ja heatahtlikud. Ma ei tundnud kordagi, et minu juurde on tuldud kui kurjategija juurde.

Pärast seda vaadati kõik suvilas üle. Kaasa võeti arvutid, telefonid ja kodus olnud sularaha. Seejärel sõitsime kaitsepolitsei ruumidesse. Esimesel päeval midagi ei toimunudki − lihtsalt vesteldi. Ülekuulamine oli järgmisel päeval.

Teisipäeval viidi teid arestimajja. Kas teile selgitati ka, miks teid on vaja arestimajja kinni panna?

Ma arvan, et see on kõigil ühine selgitus. Lugesin läbi küll, aga olin ehmunud, ega ma täpselt neid põhjendusi enam mäleta.

Mida see kahtlustus endas sisaldab?

See puudutab 12. oktoobri volikogu istungit, kui otsustamisel oli Corrigo taotlus võtta rendile Kaare 3 asuvas hoones ruume [noorukite rehabilitatsioonikeskuse jaoks − E.K.], mis on 17 aastat kasutult seisnud, ja mina Corrigo palgalise töötajana oleksin pidanud taandama ennast sellest hääletamisest, mida ma ei teinud. Ilmselt ma olengi rumal volikogu esimees, et ma seda ei teadnud. Arvasin kogu aeg, et pean ennast taandama siis, kui olen firma omanik või juhatuse liige ehk kui mul on otsene huvi. Siin ma isegi ei mõelnud, et võiksin ennast taandada, ja hääletasin rendileandmise poolt. Altkäemaksuks loetakse aga seda töötasu, mida ma olen Corrigos töötades reaalse töö eest saanud, mis on tulnud mu pangaarvele, mitte ümbrikus, ja mille pealt on makstud kõik maksud.

Kas tunnistate, et käitusite valesti, et osalesite selles hääletuses?

No kui mulle nii öeldakse, ju see nii on.

Kas see tähendab, et tunnistate end kuriteos süüdi?

Tunnistan, et oma teadmatusest olen eksinud. Eks seda uurimine näitab, kas see on kriminaalne asi või väärtegu.

Teine asi, mis mulle süüks pannakse, on see, et olen toetanud tervisekeskuse ehitamist, mida teeb Corrigo. Minu õnn on see, et ma tollel istungil, kus volikogu selleks heakskiidu andis, ei osalenud. Oleksin kindlasti hääletanud selle poolt.

Aga mida teile siis tervisekeskuse asjus süüks pannakse, kui te polnud sellel volikogu istungilgi, kus asi otsustati?

Seda, et ma varem olen volikogu komisjonides toetanud selle tervisekeskuse ehitamist.

Tähendab, teil oli kapo arvates vale seisukoht? Või te poleks tohtinud seda avalikult välja öelda?

Ilmselt ma poleks jah tohtinud Corrigot toetada, kui olen tema töötaja. Aga kui Kohtla-Järve, Lüganuse, Sillamäe ja Narva toetavad tervisekeskuse ehitamist, siis miks seda ei tohiks teha Jõhvi? Samas kui meil ei olnud reaalselt ühtegi teist tegijat peale Corrigo, kes oli nõus panustama raha − minu mälu järgi pool miljonit. See on ikkagi märkimisväärne summa.

Kui oli võimalus saada see Euroopa rahastus, siis pöördusin isiklikult Nooruse 3 asuva perearstikeskuse perearstide poole ja ütlesin, et hakake sellega tegelema.  Poole aasta jooksul ei teinud nad midagi ja polnud valmis sinna panustama ka raha, mistõttu oleks see vallale läinud tunduvalt kallimaks maksma.

Süüdistuse loogikat järgides: kas see võib tähendada, et volikogus ei tohiks hääletada ka näiteks sinna kuuluvad koolidirektorid ja muud vallaasutuste juhid, kui näiteks käib omavalitsuse eelarve vastuvõtmine, sest see puudutab ka nende asutuste rahastamist? 

Kui ma praegu sellele mõtlen, siis ilmselt ei tohiks, sest nad on samuti otseselt seotud. Ilmselt on siis paljud volikogud eksinud.

Esmaspäeval on volikogu istung, mida kavatsete seal öelda?

Pean volikogule andma selgituse, sest see pole päris tavapärane, kui volikogu esimees kinni võetakse. Kui volikogu leiab, et ma ei peaks jätkama, siis ma loomulikult ei jätka esimehena. Ma kuulan ära, mida volikogu liikmed ütlevad, ja teen selle pinnalt otsuse.

Kuidas teid vabaks lasti?

Ma küsisin korduvalt, kas ma saan ikka koju, sest teades, kuidas Märt Marits ja Allan Mänd 8 kuud vangis istusid, olin sisimas valmis, et ma ei saagi koju. Tõesti kartsin seda. Olen küll tugev inimene, aga teisel päeval tuli ikka nutt peale küll, seda ma ei varja. Oli hirmus ja ma tõesti kartsin, et ei saa koju. Aga kui ülekuulamine oli lõppenud, siis öeldi, et ma võin minna, ja mind toodi kenasti koju.

Kas teie arvates on juhtunu tähelepanelike uurimisasutuste töövõit, poliitiliste rivaalide aktsioon või asjaolude kokkusattumus?

Kaldun arvama, et see pole uurimisorganite initsiatiiv, ilmselt mingi vihje on ikka tulnud. Minule oli kummaline, et volikogu istungil pole kunagi suvalised inimesed käinud filmimas. Aga tollel 12. oktoobri istungil oli üks noormees istungit filmimas. Ta küsis mult, kas ta tohib seda teha, ma ei näinud põhjust keelduda. Filmimise ajal oli tal väga suur aktsent sellel Kaare tänava maja eelnõul. See tundus imelik ja aimasin, et siit nüüd midagi kooruma hakkab, aga ei arvanud sel hetkel, et midagi valesti tehakse. Ma ei imestaks, kui see video on nüüd asitõenditele lisatud.

Kas praegu võib löögi all olla ka tervisekeskuse projekt?

Ma väga loodan, et seda ei juhtu, Jõhvi inimestele oleks see väga suur kaotus. Ma väga loodan, et kaitsepolitsei eesmärk ei ole takistada tervisekeskuse ehitust. Teist võimalust meil lihtsalt ei tule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles