Presidendi teenetemärgid jagatakse tänavu Narvas

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Lõuna ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Margus Gross juhtis viis aastat Viru ringkonnaprokuratuuri, kus tema olulisel kaasabil ning järjekindluse toel lahendati 9aastase Varvara ja 14aastase koolitüdruku Darja tapmise juhtumid.
MATTI KÄMÄRÄ
Lõuna ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Margus Gross juhtis viis aastat Viru ringkonnaprokuratuuri, kus tema olulisel kaasabil ning järjekindluse toel lahendati 9aastase Varvara ja 14aastase koolitüdruku Darja tapmise juhtumid. MATTI KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

President tunnustab tänavu riiklike teenetemärkidega kokku 166 tähelepanuväärset isikut. Ordenisaajate hulgas on kaheksa Ida-Virumaal elavat inimest ja mitu on neid, kes on maakonnast pärit või kelle tööd maakonnas on hinnatud.

Presidendi avalduses öeldakse, et Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva eel antakse oma riigi teenetemärgid tänuks inimestele, kelle pühendumus oma kutsetööle või kogukonnale on muutnud kogu Eesti paremaks.

Prokuröriamet võib olla raske kanda 

"Teenetemärgid on tunnustus Eesti inimestele ja meie toetajatele välisriikides nende sihikindluse eest oma tegevuses ning lojaalsuses põhimõtetele, millele toetub kaasaegne Eesti − avatusele ja demokraatiale, teadmistele ja ettevõtlikkusele, hoolimisele ja märkamisele.

Eesti on see, mis me ise teeme. Eesti on meie kõigi mõtete ja tegude summa. Kõik need inimesed on aidanud kaasa sellele, et Eesti oleks sõbralikum, turvalisem ja edukam. Nad kõik on andnud enam, kui nõuab nende igapäevatöö, ja teinud Eestit paremaks," ütleb president Kersti Kaljulaid.

Valgetähe IV klassi ordeni pälvinud Viru ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokuröri Olga Dorogani kohta, kes on töötanud prokuratuuris 1995. aastast, öeldakse seletuskirjas: "Ta on aidanud Virumaal käivitada lastekaitsetalituse töö, on koolitanud politseinikke õppepäevadel ning olnud riiklik süüdistaja mitmetes raske tapmise kriminaalasjades ja aidanud oma parimal moel tagada õigusriiki ning kaitsta neid, kes kuritegude läbi haiget on saanud."

Dorogan ütles Põhjarannikule, et õigusala inimesi ikka tunnustatakse Eestis. "Aga nii kõrget autasu pole seni saanud. On olnud väga raskeid kriminaalasju, mis jõudsid ka riigikohtuni ja said süüdimõistva otsuse. Seda, et õigusmõistmise alale asusin, pole kordagi kahetsenud. Mulle minu töö meeldib. See on raske, aga väärtuslik. Mõned kriminaalasjad − teise inimese kannatused, kui tegemist on isikuvastase kuriteoga − on väga rasked moraalselt üle elada," ütles ringkonnaprokurör.

Dorogani viimase aja raskemad juhtumid on olnud seotud näiteks plahvatusega Jõhvis, 17aastase tüdruku vägistamisega, mõrvaga Privaadis, kolme hukkunuga liiklusõnnetusega, kuritegeliku ühendusega, inim- ja salakaubandusega.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Margus Gross pälvis samuti Valgetähe IV klassi ordeni, aga seda just töö eest, mida ta tegi Viru ringkonnaprokuratuuris. Kaaskirjas öeldakse, et ta parandas riikliku süüdistuse kvaliteeti, parandades ka koostööd uurimisasutustega. Tema olulisel kaasabil ning järjekindluse toel lahendati rasked alaealiste tapmiste juhtumid Virumaal.

Narva rõõmustab 

Narvas sündinud ning piirilinnas aktiivselt tegutsev džässmuusik ja pedagoog Oleg Pissarenko pälvis Valgetähe IV klassi ordeni. Presidendipoolses põhjenduses öeldakse, et visionäärina on tema juhtimisel sündinud nii Tartu kui ka Narva džässiklubid, Tartu džäss- ja rütmimuusikafestival "IDeeJazz" ning džässmuusikaharidus Tartus Elleri koolis.

Pissarenko naerab, et pigem on spordis nõnda, et pärast suurt võistlust puhatakse loorbereil. "Minul on nii, et kui üks suur projekt on käimas, mõtlen ma juba järgmisele asjale, mida teen. Tegelen väga aktiivselt oma loominguga ja siis selle vahel − või lausa peamise tegevusena − korraldan. Mul pole hetki, kus istun ja mõtlen: "Ahaa, nüüd ma tegin midagi suurt − andke medal!" Sellest johtuvalt on ootamatu tunne ja väga üllatav − heas mõttes. On väga suur au!"

Paljud tänavused ordenisaajad olid ametis Eesti eesistumisega Euroopa Liidus. Nii pälvis Jõhvi päritolu tippametnik Piret Lilleväli Riigivapi III klassi ordeni − tema oli Eesti ELi nõukogu eesistumise korraldusjuht.

Äsja kaitseväe juhi kohalt lahkunud Jõhvi poiss, kindral Riho Terras pälvis Kotkaristi I klassi ordeni. Tema puhul öeldakse, et ta on andnud märkimisväärse panuse Eesti kaitsevõime arengusse. "Selged ja mõõdetavad sihid on taganud kaitseväe ning kogu Eesti kaitsevõime järjepideva arengu."

Ida-Viru inimestel pole tänavu vaja ordenite järele kaugele sõita, sest president annab teenetemärgid 21. veebruaril üle Tartu ülikooli Narva kolledžis.

Ida-Viru inimesed, kes pälvivad tänavu presidendi tunnustuse 

Valgetähe IV klass

Heli Adamovitš, Narva lasteaia Päikene direktor

Olga Dorogan, Viru ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör

Veera Sibrik, Mäetaguse põhikooli direktor

Tatjana Stepanova, Narva Vanalinna riigikooli direktor

Valgetähe V klass

Marina Kossolapovakoorijuht, kohaliku elu edendaja

Irina Seletskajatantsupedagoog, kohaliku elu edendaja Ida-Virumaal

Natalja Mõttusrahvatantsujuht, kohaliku elu edendaja Ida-Virumaal

Kotkaristi V klass

Aleksandr Lupanov, kaitseliidu Alutaguse maleva operatiivsektsiooni ülem

(Allikas: Eesti Vabariigi presidendi kantselei)

Tagasi üles