Valaste matkarada valmib novembris

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba järgmisel talvel pääseb seda ilu ka pankranniku alt merepiirilt uudistama. 

PEETER LILLEVÄLI
Juba järgmisel talvel pääseb seda ilu ka pankranniku alt merepiirilt uudistama. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Toila vallavalitsus sõlmis Valaste joa trepistiku ja matka-õpperaja ehitamise lepingu OÜga Nordpont; tööd lähevad kavandatust kallimaks. 

"Homme tegeleme veel trassi väljamärkimisega, enamjaolt on see töö juba tehtud. Poolteist-kaks kuud võtab projekteerimine − põhiprojekt on küll olemas, aga tööjooniseid tuleb mõnes osas juurde teha. Kohapeal alustame töid tõenäoliselt maikuus, parkla ehitamist võib-olla varemgi," rääkis OÜ Nordpont projektijuht Kristian Pärtma.

Tema hinnangul on tegemist keskmisest keerulisema objektiga: "Kuidas betoonvundamendid rajale alla saada, joapoolsete konstruktsioonide ehitamine... Teraskonstruktsioone, sildu ja ka puitradu oleme ennegi teinud, aga koht, kus seda kõike teha, muudab seekord asja eriliseks. Peale selle see, et kuna tegemist on kaitsealaga, tuleb kaasata keskkonnaamet ja näiteks iga puu puhul arutada, kas selle tohib maha võtta või tuleb ümber puu minna."

Sama hankega edasi

Kuu aega tagasi ütles Toila vallavanem Eve East, et vallavalitsus otsustas Valaste joa trepistiku ja matka-õpperaja ehitushankele esitatud madalaima pakkumuse kui põhjendamatult madala tagasi lükata ning lähiajal kuulutatakse välja uus hange.

Nädal hiljem tunnistas vallavalitsus edukaks ikka selsamal hankel osalenud OÜ Nordpont pakkumuse, mis oli − protokolli tsiteerides − "rohkem kui 10% madalam järgmise pakkuja pakkumusest ja ligikaudu 20% madalam keskmisest pakkumuste maksumusest".

"Vallavalitsuses on Valaste joa trepistiku ja matka-õpperaja hanke teema arutlusel olnud mitmel korral. Kuna viiest pakkujast kaks olid enam-vähem samaväärsed, ülejäänud kolm aga tunduvalt kõrgemate maksumustega, oli kaalumisel, kas tunnistada hange nurjunuks või sellega jätkata. Otsustasime jätkata ning tunnistada edukaks pakkumuse, mis oli soodsaima hinna võrdluses teisel kohal," rääkis East.

Vallavalitsuse istungi protokolli kohaselt teatas pakkuja, et tegutseb samas piirkonnas veel mitmel objektil ning see võimaldab kulusid kokku hoida.

Lisaraha vallaeelarvest 

Nordpontiga sõlmitud lepingu järgi kujuneb tööde hinnaks 323 400  eurot (eeldatav maksumus oli EASi eraldatud toetust arvestades 275 000 eurot), sealhulgas ettenägematute tööde reserv.

Eve East kinnitas, et mingeid järeleandmisi vald ei teinud ja projekt viiakse ellu varem kavandatud mahus.

"Lisaraha vajadusega oleme valla eelarves juba arvestanud," märkis ta.

Tööde lepingujärgne algus oli 12. märts ja lõpp on 12. november 2018.

"Lõpptähtaeg on reaalne," ütles Kristian Pärtma. "Kindlasti on see meile huvitav objekt. Loodan, et suudame selle ilusti valmis ehitada ja sellest saab hea nurgakivi meie referentsis."

OÜ Nordpont on 2013. aastal asutatud Eesti kapitalil põhinev ehitusettevõte, mis teeb peatöövõttu sildade, vesi- ja teedeehituses. Ettevõtte meeskond on moodustatud ASi Skanska pikaajaliste infraehituse töötajate baasil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles