Eesti Raudtee on valmis Jõhvi jaamahoone vallale loovutama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi raudteejaama hoone kordategemine oli enne kohalikke valimisi mitme kandidaadi valimisratsuks. Selle aasta algul võeti teema volikogus taas üles.

PEETER LILLEVÄLI
Jõhvi raudteejaama hoone kordategemine oli enne kohalikke valimisi mitme kandidaadi valimisratsuks. Selle aasta algul võeti teema volikogus taas üles. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Eesti Raudtee vastas Jõhvi vallavanema päringule, et on valmis kaaluma laguneva Jõhvi jaamahoone üleandmist vallale, kui viimane seda soovib.

Märtsis pöördus ASi Eesti Raudtee poole Jõhvi vallavanem Aleksei Naumkin, kes soovis teada, mis plaanid Eesti Raudteel selle ajaloolise hoonega on.

Eesti Raudtee pole vastu

"Pöördume Teie poole Jõhvi vallavolikogu kultuuri- ja spordikomisjoni palvel, et selgitada välja AS Eesti Raudtee edasised plaanid ja kavatsused seoses Jõhvi jaamahoonega.

Jõhvi vallavolikogu kultuuri- ja spordikomisjon on seisukohal, et juhul kui ASil Eesti Raudtee puuduvad tegevuskavad Jõhvi jaamahoone kasutusse võtmiseks, võiks osapoolte koostöös tellida ehitise tehnilise ekspertiisi ja ekspertiisiakti alusel otsustada, mida ehitisega tulevikus ette võtta," kirjutas Naumkin.

Eesti Raudtee juhatuse esimees Erik Laidvee teatas, et Eesti Raudteel pole lähiajal kavas seda hoonet kasutada ega ka korda teha.

"Käesoleval ajal on Jõhvi raudteejaama vaksalihoone seisukorras, mis välistab ilma kapitaalremonti tegemata hoone kasutusse võtmise. Kahjustunud on katuse ja vahelae konstruktsioonid, mistõttu on osaliselt alla kukkunud vahelaed, lisaks on hoone põrandad deformeerunud, samuti on mitmest kohast ära vajunud vundament. Seega kokkuvõttes vajab hoone suuremahulist remonti, mis hinnanguliselt ei tule oluliselt erinev hoone ehitusmaksumusest."

Laidvee kirjutas, et Eesti Raudteel puudub lähiaastatel otstarve Jõhvi vaksalihoone jaoks, samuti avaldas ta kahtlust, et hoonet tahab näiteks ootesaalina kasutusse võtta ka reisirongiliiklust korraldav Elron.

"Kui kohalikule omavalitsusele on oluline säilitada Jõhvi vaksalihoone kui sentimentaalset väärtus omav ehitis, oleme nõus kaaluma kõnealuse ehitise hoonestusõiguse võõrandamist Jõhvi vallavalitsusele."

Tänavu veebruaris leidis Jõhvi volikogu kultuuri- ja spordikomisjon, et ajaloolise jaamahoone võiks vald üle võtta, selle korda teha ning kasutama hakata.

Komisjoni liige Mati Rautso leidis, et "nii vähe kui meie linnas ajaloolisi hooneid on, peab neid võimalikult rikkumata kujul hoidma, asjatundlikult renoveerima ja leidma neile tänapäeva sobiva kasutuse".

Volikogu ja komisjoni liikme Dmitri Smirnovi idee kohaselt võiks hoonesse pärast renoveerimist rajada muuseumi.

Küll on aga jaamahoone ülevõtmise vastu olnud vallas majandusvaldkonna eest vastutavad ametnikud ja volikogu liikmed.

Liiga kulukas

Jõhvi abivallavanem Aivo Tamm on varem öelnud, et tema jaamahoone ülevõtmist ja renoveerimist mõistlikuks ei pea, kuna maja on nii kehvas seisus. "Kuna see on ikkagi Eesti Raudtee kaudu riigile kuuluv objekt, siis peaks pigem riiki survestama see korda teha," lausus ta. Tema sõnul oli aastaid tagasi vallal Eesti Raudteega isegi kokkulepe, et "ühel hommikul seda hoonet lihtsalt enam pole", ent see lammutus jäi tegemata. Tamme arvates võib asi kõne alla tulla koostöös ettevõtlusega, kui mõnel ärimehel tuleb pähe hea idee, mis ka majanduslikult hoone taastamise ära tasub. "Aga muidugi kui poliitikud ütlevad, et vallal tuleb see korda teha, ja selleks raha leitakse, eks siis tuleb teha," sõnas Tamm.

Volikogu majandus- ja eelarvekomisjoni esimees Meelis Tint käis juba 10 aastat tagasi ettevõtjana hoone seisukorraga tutvumas. "Siis oli buumi aeg ja tol hetkel oleks mingi väärtus ehk olnud hoonealusel maal ning juba siis pidanuks selle hoone maha lammutama. Nüüd on selle hoone väärtus veel kümne aasta jagu madalam. Praegu pole aga ka sellel kinnistul mingit perspektiivi," rääkis Tint.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles