Malevasuvi terendab paarisajale Ida-Viru noorele

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MEELEOLUKAS MEENUTUS: Alutaguse õpilasmaleva avarongkäik 2015. aastal.

PEETER LILLEVÄLI
MEELEOLUKAS MEENUTUS: Alutaguse õpilasmaleva avarongkäik 2015. aastal. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Ida-Virumaal toimub sel suvel kuus õpilasmalevat, kus töötatakse korraga neli tundi ja teenitakse ligemale 12 eurot päevas.

Malevlase teenistus on tavaliselt 2,97 eurot tunnis. Alutaguse malevas, mis toimub 2.-13. juulini, ümardati tunnitasu kolmele eurole.

Vallanoored saavad kandideerida Kurtna, Mäetaguse ja Iisaku rühma. Kokku pakutakse suvist teenistust 60 noorele, kes on vanuses 13-17. Kandideerida saab kuu lõpuni ja selleks tuleb esitada CV ning motivatsioonikiri, nagu see on viimastel aastatel tavaks enamikus õpilasmalevates.

Mitte ainult supertublidele

Alutaguse abivallavanem Kairi Soomer ütles, et Eesti noorsootöö keskuselt taotletakse 4200 eurot toetust − see on maksimumsumma, mida sellise osalejate arvuga saab küsida. "Ma ei tea, kas me toetust saame, aga isegi kui saame, peab vald umbes 15 000 eurot juurde panema."

Lisaks malevlaste tasustamisele kulub raha kuue kasvataja palkamiseks, toitlustamiseks ja üritusteks. Soomeri hinnangul tasub see kulutus teha, et pakkuda noortele pikal koolivaheajal mõistlikku tegevust. "Kus see laps siis töötab? Minu seisukoht on, et malevasse ei võeta ainult supertublisid, vaid ka juhul, kui hinded on kehvemad, aga töötahe olemas."

Soomeri sõnul annab malevasse kandideerimine kogemuse, mis kulub tulevikus ära töövestlustel. "Konkurss on alati olnud. Näiteks Mäetagusel oli eelmisel aastal nii palju soovijaid, et suurendasime rühma nii palju, kui oli võimalik," meenutas ta.

Põhiliselt osalevad malevlased valla heakorratöödel. Noortele on tööd pakkunud ka näiteks kohalikud talunikud ja hooldekodu.

Õpilasmalev on tulemas ka Toila valla noortele. Juba aprilli algul korraldas Voka avatud noortekeskus vestlusringi, kuidas leida suveks tööd. Rajaleidja karjääriinfo spetsialist Merike Teelahk andis ülevaate, kui kaua võivad alaealised seaduse järgi töötada, kuhu pöörduda, kui soovitud suvetööd ei paista keegi pakkuvat, mida kujutab endast õpilasmalev, kuidas koostada silmapaistvat motivatsioonikirja ja CVd ning valmistuda töövestluseks.

Toila valla malevasse kandideerimine algab mai lõpus või juuni alguses, ütles Voka avatud noortekeskuse noorsootöötaja Elisabeth Purga. Rühma pääseb 20 noort, sealjuures jälgitakse, et lisaks toilakatele oleksid esindatud ka endiste Kohtla-Nõmme ja Kohtla valla noored. "Kuna vald on nüüd suurem, siis on oodata ka suuremat konkurssi," arvas ta.

Tööd selguvad tavaliselt vahetult enne maleva algust. "Tööandja on vald, näiteks on pakutud värvimis- ja rohimistöid."

Tänavuse maleva teeb eriliseks asjaolu, et kaasatud on viis vabatahtlikku välismaalast. Ühistegevused toimuvad koos Jõhvi malevarühmaga, kuhu tänavu pääseb 15 noort. Mõlemad malevarühmad alustavad pärast jaanipäeva ja vahetus kestab 6. juulini. Oodatud on 13-18aastased noored.

Sonda malev lahtine

See, kui palju töövõimalusi avaneb tänavu suvel Lüganuse vallas, on veel küsimärgi all.

Lüganuse vallavanem Andrea Eiche ütles, et tahaks ka pärast valdade ühinemist jätkata Sonda õpilasmaleva traditsiooni, aga midagi kindlat praegu lubada ei saa. "Vald on nüüd suurem ja me ei pruugi leida nii palju paberitega õpetajaid."

Kiviõli linna malevas tuleb juulis kolm vahetust, igaüks nädalapikkune. Oodatud on noored vanused 13-18 ja töötasu on 3 eurot tunnis.

Töötukassa, kes muu hulgas tegeleb noorte töötuse ennetuse ja tööalase teadlikkuse tõstmisega, on kogunud kokku info maakonnas toimuvate õpilasmalevate kohta. Lisaks nimetatutele on malevarühmad tulemas Narvas ja Vaivaras.

Töötukassa Ida-Virumaa osakonna karjääriinfo spetsialist Merle Renzer kavatseb kevadel viia maakonna noortekeskustes läbi CV ja motivatsioonikirja koostamise töötoa, mis oleks abiks malevasse kandideerimisel.  "Näiteks Narvas saab malevasse 60 noort, aga soovijaid on palju ja konkurss umbes kuus inimest kohale," ütles ta.

Renzer soovitas kaaluda ka vabatahtlikku tööd, sest iga töökogemus tuleb hiljem CVs kasuks. Näiteks kaevandusmuuseumis teist aastat toimuva festivali "Mägede hääl" korraldajad värbavad appi 40-50 noort.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles