Jõhvi vallavalitsusele esitati umbusaldusavaldus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähem kui aasta Jõhvi vallavanema ametis olnud Aleksei Naumkini töö kohta kostab nurinaid nii opositsioonist kui ka koalitsioonist.

MATTI KÄMÄRÄ
Vähem kui aasta Jõhvi vallavanema ametis olnud Aleksei Naumkini töö kohta kostab nurinaid nii opositsioonist kui ka koalitsioonist. MATTI KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

Eile esitas Jõhvi volikogu opositsioon Jõhvi vallavalitsusele eesotsas vallavanem Aleksei Naumkiniga umbusaldusavalduse. Vallavalitsusele, mille liikmed on veel abivallavanemad Aivo Tamm ja Riina Sooäär, heidetakse ette suutmatust tagada valla arengut.

Veel eile päeval kooskõlastas opositsioon küsimust, kuidas umbusaldust esitada: kas umbusaldada ainult vallavanemat või kogu vallavalitsust.

Heidetakse ette argust

Üks umbusalduse väidetavatest initsiaatoritest Teet Enok ütles ennelõunal Põhjarannikule, et ta veel ei tea, kas umbusaldusavaldus esitatakse või mitte. "Mina ei usalda ei praegust vallavanemat ega ka volikogu esimeest. Nii et kui ma saaksin, esitaksin neile igal istungil umbusaldusavalduse. Paraku seadus seda ei luba," sõnas Enok.

Põhjaranniku andmetel oligi opositsioonileeris algul ettepanek peale vallavanema umbusaldada ka volikogu esimeest Niina Neglasoni, ent see ei leidnud toetust.

Teadaolevalt on umbusalduse teravik suunatud siiski eelkõige vallavanem Naumkinile.

Opositsioonis oleva Reformierakonna fraktsiooni aseesimees Aivar Surva ütles, et praegune vallavanem kardab ega julge midagi otsustada. Ta tõi näiteks ühe spordiklubi rahastamise taotluse, mille läbivaatamine ja otsustamine kuulub vallavalitsuse pädevusse, ent Naumkin tuli sellega volikogu kultuuri- ja spordikomisjoni ning esitas mitu võimalikku lahendust. "See on otsustamise magus valu, et vallavalitsus peab need otsused tegema, aga tema kardab," rääkis Surva.

Surva väitel on vallavalitsuses praegu kehtiv kord, kus ühe pangaülekande tegemiseks on vaja kuus allkirja. "Seetõttu asjad venivad, on tohutu bürokraatia." Ta tõi näiteks teede ja tänavate remondi, mis pole siiani alanud. "Aetakse mingit jama, et kusagilt on mingi raha veel tulemas. Tegelikult on ju raha olemas, hanked peaksid juba ammu tehtud olema ja tööd käima," rääkis ta.

Samuti opositsiooni kuuluva Keskerakonna liige Allan Mänd ütles, et Naumkinil on Jõhvi asjade ajamisel liiga vähe aktiivsust. "Iga arenguetapp eeldab planeeringuid, aga praegu midagi pole. Volikogu päevakorrad on tühjad, midagi ei toimu. Need projektid, mis on varem käima pandud, on kah hakanud venima. Ja see on probleem," sõnas Mänd.

Koalitsioon ettevaatlik

Koalitsioonifraktsiooni Jõhvi − Meie Kodu aseesimees ning volikogu aseesimees Jelena Bezvoditskaja ütles, et temal on praegu raske anda hinnangut Aleksei Naumkini tööle vallavanemana, sest ta on alles esimest korda volikogus ning õpib veel tundma volikogu ja vallavalitsuse tööd. "Praegu ma jälgin, kuidas protsessid toimuvad, ja kuna ma ei tea, kuidas töötasid eelmised vallavanemad, on mul raske anda hinnangut praeguse tööle." Ta lisas, et nii palju kui tema on Naumkini poole mingites küsimustes pöördunud, on ta saanud vajalikud vastused kiiresti ja õigel ajal.

Küsimusele, kuidas ta hindab Naumkini ajal toimunud arenguid vallaelaniku seisukohast, vastas Bezvoditskaja: "Kui me pärast valimisi volikogusse tulime, oli eelarve juba tehtud ja puudus võimalus midagi väga muuta. Üks asi, kui oled tavaline vallaelanik ja näed neid asju väljast, teine asi on näha asju sisuliselt − kas on võimalik kohe midagi ära teha või võtab see aega," sõnas Naumkiniga ühes valimisliidus kandideerinud Bezvoditskaja.

Samuti koalitsiooni kuuluva fraktsiooni Jõhvi Eest! aseesimees Meelis Tint jäi Naumkini tööle hinde andmisel tagasihoidlikuks, öeldes, et vallavanemal "on jätkuvalt arenguruumi".

Tindi sõnul polnud midagi halba selles, et Naumkin vallavanemaks valiti, kuid pole saladus, et talt oodatakse enamat. "Usun, et ta (Naumkin − E.K.) peaks ise hindama, kas ta saab piisavalt hästi hakkama. Ja ma arvan, et seda otsust ei saa ta kaugele lükata," lausus Tint.

Rahulolematust praeguse vallavanemaga ei kosta ainult opositsiooni leerist, Naumkini tegevust ja võimalikku väljavahetamist on arutatud ka koalitsioonis.

Rahulolematus ametnike seas

Põhjarannikule on räägitud, et rahulolematus levib ka vallavalitsuses, sest protsessid takerduvad praeguse vallavanema kartuse ja soovimatuse taha kiiresti otsustada ning kui selle tagajärjel hakkavad lahkuma ka paremad ametnikud, on Jõhvi lõpuks oma asjadega püsti hädas.

Tänavu märtsis Põhjarannikule antud intervjuus ütles Naumkin oma tööstiili kohta järgmist: "Kui juulis ametisse asusin, nägin siin asju, mis pole nii korrektselt tehtud, nagu sooviksin. Mind üllatas, kui mulle öeldi, et see on suur masin, mis liigub väga kiiresti, ja seetõttu pole alati võimalik kõike korrektselt teha. Sellega polnud ma päris nõus ja hakkasin kõigilt töötajailt korrektsust nõudma."

Eile kommenteeris Naumkin esitatud umbusaldust Põhjarannikule nii: "Poliitikas on kõik võimalik. Kui opositsioon arvab, et poole aastaga on võimalik siia ehitada kosmodroomi, siis see on utoopia. Aga normaalne töö käib ja augustiks on näiteks planeeritud uue arengukava valmimine," sõnas ta.

Vallavalitsuse umbusaldushääletus toimub järgmisel Jõhvi volikogu istungil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles