Jõhvi uus võim sünnib segaduste saatel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks ja pool aastat tagasi tervitasid Jõhvi volikogu esimees Niina Neglason ja vallavanem Aivar Surva külalisi aastalõpuballil. Pool aastat hiljem kaotasid mõlemad toimunud võimupöörde käigus oma ametikoha. Nüüd on Neglason opositsioonis ja Surva suundumas koalitsiooni.

PEETER LILLEVÄLI
Kaks ja pool aastat tagasi tervitasid Jõhvi volikogu esimees Niina Neglason ja vallavanem Aivar Surva külalisi aastalõpuballil. Pool aastat hiljem kaotasid mõlemad toimunud võimupöörde käigus oma ametikoha. Nüüd on Neglason opositsioonis ja Surva suundumas koalitsiooni. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Ärimees Nikolai Ossipenko juhitav valimisliit Jõhvi − Meie Kodu ning Keskerakonna fraktsioon eesotsas Martin Repinskiga sõlmisid Jõhvis uue võimuliidu, kaasates sinna ka kolmeliikmelise Reformierakonna fraktsiooni. Eile teatas oma tagasiastumisest senine volikogu esimees Niina Neglason, uueks volikogu esimeheks võib saada Aivar Surva.

Veel kolmapäeva, 20. juuni õhtul ütles Repinski Põhjarannikule, et lõplikke kokkuleppeid uue võimuliidu asjus ei ole, kuid neljapäevasel kohtumisel Niina Neglasoni valimisliidu Jõhvi Eest liikmetega teatas Repinski, et neil on lepe uue koalitsiooni loomiseks Ossipenkoga sõlmitud ning jagatud ka kohad tulevases vallavalitsuses ja volikogu komisjonide esimeeste kohad.

East või Surva

Nii oli Põhjarannikule teadaolevalt esialgu Keskerakonnale jäetud volikogu esimehe ning vallavanema koht. Uueks volikogu juhiks pidanuks algul kokkuleppe kohaselt saama endine vallavanem Eduard East, ent praeguseks on olukord muutunud. Paljudele ei meeldinud plaan teha Eastile palgaline volikogu esimehe koht palgaga 3000 eurot kuus, millele lisandunuks 350 eurot isikliku auto kasutamise hüvitist, mis väidetavalt tema tingimuseks oli. Praegu saab Jõhvi volikogu esimees hüvitist 700 eurot kuus.

Eelmise nädala lõpuks mängis Keskerakond aga kaardid ringi ja pakkus volikogu esimehe kohta hoopis reformierakondlasele, endisele vallavanemale Aivar Survale.  Küsimusele, kas see tähendab, et Reformierakond liitub Ossipenko ja Keskerakonna uue koalitsiooniga, vastas Surva: "Kus me pääseme, kellegi teisega ei ole ju koalitsiooni teha. Pakkusime seda juba pool aastat valimisliidule Jõhvi Eest, et teha ühine koalitsioon Keskerakonnaga, kuid nemad ei tahtnud viimase hetkeni ilma Ossipenkota mingit koalitsiooni teha."

Surva sõnul oli Reformierakonnal valida, kas anda kogu võim ära Keskerakonnale ja Ossipenkole ning jääda kõrvaltvaatajaks või olla koalitsioonis sees ja püüda seestpoolt protsesse ohjata. Koos Reformierakonnaga on uuel koalitsioonil 21-liikmelises volikogus 15 kohta.

Muide, Surva ootab juba mõnda aega teateid Tallinnast selle kohta, et temast saab riigikogu liige Deniss Boroditši asemel, kellest on räägitud, et ta lahkub parlamendist, kuna hakkab juhtima pealinna transpordiettevõtet.

Veel eelmisel nädalal oli Keskerakonnal plaan tuua vallavanemaks endine Mustvee linnapea Max Kaur. Ent seegi kandidatuur ei leidnud üksmeelset heakskiitu, sest Kauri peetakse parteisõduriks, kellele on erakonna huvid tähtsamad omavalitsuse omadest.

Üllatusvallavanem

Repinski tähendas eelmisel neljapäeval Põhjarannikuga rääkides, et tegelikult ei ole personaalsed küsimused sugugi paigas ning tuleb ära oodata  tänase volikogu istungi hääletamise tulemused. Volikogus räägitakse üllatusest, mis tänasel volikogu istungil võib juhtuda. Pole välistatud, et see tähendab, et Repinski otsustas ise vallavanema kohale kandideerida. Enne valimisi oli ta Jõhvis Keskerakonna kandidaat ning lubas edu korral ka riigikogust lahkuda ning Jõhvi vallavanema kohale tulla. Sellisel juhul avaneks lisaks Survale parlamenti mineku võimalus Sillamäe aselinnapeal Eevi Paasmäel.

Kuigi Max Kauri on seni võetud kui keskerakondlaste peamist vallavanema kandidaati, võidakse talle jätta vallavalitsuse liikme koht arengu küsimustes, mis kokkuleppe kohaselt samuti Keskerakonnale kuulub.

Abivallavanemaks hariduse- ja sotsiaalvaldkonnas saab ilmselt praegune Jõhvi − Meie Kodu fraktsiooni esimees Jelena Bezvoditskaja ning teiseks, majandusküsimusi kureerivaks abivallavanemaks Viktoria Tsventarnaja, kelle personaalküsimuse pärast eelmine koalitsioon lagunes.  Nad mõlemad on olnud seotud Ossipenko kommunaaläridega.

Palju lahtisi otsi

Repinski rääkis Põhjarannikule, et tema kindel seisukoht on, et revisjonikomisjoni esimehe koht läheks nüüd opositsiooni jäävale fraktsioonile Jõhvi Eest. "Vaatamata sellele, et läbirääkimistel oli sellele tugev vastuseis, on minu kindel seisukoht, et revisjonikomisjoni esimehe koht jääks opositsioonile. Muidu me koalitsiooni ei lähe," rääkis ta eelmisel nädalal.

Keskerakonna fraktsiooni liige Allan Mänd ütles veel eile lõuna paiku Põhjarannikule, et olukord on väga segane. "Tegelikult pole praegu veel lõplikke kokkuleppeid enamikus küsimustes. Oleme kõigi fraktsioonidega kohtunud, aga konkreetsust pole," sõnas Mänd, kes avaldas lootust, et enne tänast volikogu istungit suudetakse siiski kohtade asjus kokkulepped leida. Küsimusele, kas üksmeelt pole ka vallavanema kandidaadi puhul, vastas Mänd: "No neid kandidaate on praegu suisa kolm tükki."

Tänase volikogu istungi päevakorras on vallavanema valimine ning vallavalitsuse palgaliste liikmete ametisse nimetamine, samuti komisjonide moodustamine ning nendele uute esimeeste ja aseesimeeste valimine. Volikogu esimees valitakse ilmselt järgmisel istungil.

TAUSTALUGU

Jõhvi võimukriis

Jõhvi senine võimuliit, kuhu kuulusid Nikolai Ossipenko juhitud Jõhvi − Meie Kodu ning Niina Neglasoni Jõhvi Eest, ilmutas lagunemise tunnuseid 14. juuni istungil, kui Ossipenko nimekiri hääletas koos opositsiooniga vastu lasteaedades toiduraha hüvitamisele 50 protsendi ulatuses. See oli Neglasoni liidu valimislubadus. Enne seda olid pinged vallavanem Aleksei Naumkini pärast, kes umbusaldamist vältida püüdes teatas ise vahetult enne seda tagasiastumisest. Naumkin oli Ossipenko väljapakutud vallavanema kandidaat. Kui asuti arutama uue vallavalitsuse koosseisu, nõudis Ossipenko, et abivallavanemaks majandusküsimustes saaks Viktoria Tsventarnaja, kuid Neglasoni nimekiri polnud sellega nõus ning see vastasseis jäigi ületamatuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles