Jõhvis käärib uus võimupööre

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi vallavalitsuse praegune koosseis (vasakult): vallavanem Martin Repinski, abivallavanemad Max Kaur, Viktoria Tsventarnaja ning Jelena Bezvoditskaja. Neljapäeval võidakse nende vastu esitada umbusaldus.

PEETER LILLEVÄLI
Jõhvi vallavalitsuse praegune koosseis (vasakult): vallavanem Martin Repinski, abivallavanemad Max Kaur, Viktoria Tsventarnaja ning Jelena Bezvoditskaja. Neljapäeval võidakse nende vastu esitada umbusaldus. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Jõhvis on pärast juunis toimunud võimuvahetust küpsemas uus võimukriis, mille käigus võib praegune võim kukkuda. Opositsiooni väitel on neil võimuvahetuseks vajalikud hääled koos ning eesmärk on lõpetada laristamine ja kompetentsete inimeste väljavahetamine praeguste võimulolijate "oma inimeste" vastu.

"Umbusaldus tuleb ja mitte sellepärast, et töö ei käi. Kõige hullem on see tohutu laristamine, mis toimub. Valla kingituste kapp on tühi, endale määrati suured palgad, nõukogudesse pannakse oma inimesi. Tähtis pole mitte kompetents, vaid et oma inimesed oleksid ametis," rääkis valimisliidu Jõhvi Eest juht Niina Neglason.

Palgad pööratakse tagasi

Umbusaldusavaldus praegusele vallavalitsusele ning volikogu esimehele kavatsetakse sisse anda eeloleval neljapäeval, hääletama asutakse sellisel juhul juba järgmisel, oktoobris toimuval istungil, kui enne ei koguneta erakorraliselt.

Neglason ütles, et umbusaldajatel on kavas vallavalitsuse liikmete palgad, mis praeguse koalitsiooni tulles hüppeliselt tõusid, osaliseltki tagasi pöörata. "Ja kindlasti ei saa olema kolme abivallavanemat nagu praegu, vaid vallavanem ja kaks abivallavanemat, see oleks Jõhvi puhul mõistlik," sõnas ta.

Praegu veel uue vallavalitsuse kandidaate välja öelda ei taheta, ent kokku on lepitud, et võimu pöördudes saab Eduard Easti asemel volikogu esimeheks Aivar Surva ning praeguse kahe aseesimehe asemel hakkab olema üks, kelleks võib saada Neglason. "Kindlasti kaotame ära volikogu esimehe palgalise koha. Seda pole tarvis. Ei ole normaalne, et volikogu esimees käib ja otsib selle palga eest endale tööd. See, et volikogu esimees osaleb vallavalitsuse istungitel, ei ole normaalne juba võimude lahususe põhimõttest lähtudes," rääkis ta.

Neglason lisas, et juhul, kui volikogu esimeheks saab Surva, hoiab vald kokku ka selle pealt, et temale kui riigikogu liikmele ei maksta hüvitist.

Samuti ütles Neglason, et lõpetavad "sellise rumaluse" nagu Jõhvi valla haldusüksusena linnaks muutmise ning püüavad taastada ühinemiskõnelused Toila vallaga.

Repinski pole süüdistustega nõus

Vallavanem Martin Repinski ütles, et on kuulnud opositsiooni plaanist umbusaldushääletus korraldada. "Opositsiooni töö ongi otsida meie töös vigu, ma ei tea, mida nad ette heidavad," sõnas ta. Kuuldes, et põhietteheideteks on spetsialistide vahetamine võimutruude oma "sõdurite" vastu, ei olnud Repinski selle etteheitega nõus. Ta ütles, et praeguseks on siiski selgunud, et tõepoolest tuleb mõned inimesed nende sobimatuse tõttu välja vahetada, kuigi algul lubati vastupidist.

Seni on survestatud endist spordikooli direktorit Helen Masti ametist lahkuma, tekitades talle vastutasuks vallavalitsuses spordispetsialisti koha. "Helen Mastile sobib spordispetsialisti koht lihtsalt paremini kui spordihallis majandusküsimustega tegelemine," põhjendas vallavanem.

Vallamajas on ka avalik saladus, et abivallavanem Jelena Bezvoditskaja on asunud survestama valla pikaajalist sotsiaalteenistuse juhti Sirli Tammistet.

"Sotsiaaltöö on selline spetsiifiline valdkond," vastas Repinski sellega seotud küsimusele. Küsimustele, kas ta peab endist kriminaalhooldusametnikku Jelena Bezvoditskajat sotsiaaltöö küsimustes kompetentsemaks kui 18 aastat Jõhvis sotsiaaltööd vedanud Tammistet, vastas Repinski: "Ei oska hinnata. Usaldan Jelenat, ta on teinud ära suure töö."

Bezvoditskaja ise ütles, et tal pole midagi isiklikku Tammiste vastu, kuid ta on avastanud tema töös suuri puudujääke.

Lahkumisavalduse esitas hiljuti ka pensionäride päevakeskuse juht Gale Popova. See juhtus pärast seda, kui Bezvoditskaja avastas, et Popova oli keskuses käivatele pensionäridele kohvi jaoks ostnud poest tavalise suhkru asemel kogemata moosisuhkrut, mis on teatavasti mõnevõrra kallim. Repinski eitas, et see sai olema Popova lahkumise põhjuseks. "Tema lahkumine on tegelikult vallale suur kaotus, sest asemele pole sinna lihtne inimest leida, aga ta ütles, et tuli sinna ajutiselt ja plaanis juba ammu lahkuda," lausus vallavanem. Ka Bezvoditskaja ütles, et ta vaid juhtis Tammiste tähelepanu sellele tšekile.

Mis puudutab kingituste tegemist, siis Repinski tunnistas, et tegi kooli alguse puhul kahele põhikoolile kingituse: vene koolile kingiti pehme mööbel, eesti koolile 1000eurone kantseleitarvete poe kinkekaart. "Vald oleks pidanud nagunii need kulutused tegema ja vahet pole, kas tasuda hiljem arve tagantjärele või kingitusena üle anda. Seda tehakse poliitika pärast. Peab ju midagi tegema, et võim ka püsiks, mitte kogu aeg ei vahelduks," rääkis Repinski.

Laristamissüüdistustele vastates ütles Repinski, et kõik kulutused mahuvad eelmise koalitsiooni vastu võetud eelarve piiresse.

Jõhvis vahetus võim juuni lõpus, kui senine Nikolai Ossipenko ja Niina Neglasoni nimekirjadest koosnev koalitsioon ei suutnud kokku leppida abivallavanema küsimuses ning Ossipenko tegi uue liidu Keskerakonnaga.

Opositsioonil on praegu volikogus 7 kohta (lisaks valimisliidu Jõhvi Eest viiele häälele kaks Reformierakonna häält) ning selleks, et umbusaldus läbi läheks, tuleks neil enda leeri saada veel vähemalt neli volikogu liiget.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles