Kiviõlist pärit Kristina Kallas sai vastloodud erakonna Eesti 200 esimeheks

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristina Kallas tänavu oktoobri alguses erakonna moodustamist ettevalmistaval seminaril Jõhvi kohvikus Wironia. PEETER LILLEVÄLI
Kristina Kallas tänavu oktoobri alguses erakonna moodustamist ettevalmistaval seminaril Jõhvi kohvikus Wironia. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Kiviõlist pärist Tartu ülikooli Narva kolledži direktor Kristina Kallas valiti laupäeval asutatud erakonna Eesti 200 esimeheks.

Tema poolt hääletas 186st üldkogul osalejast 177.

"Ma ikka siiamaani ei tea, kes mind ära rääkis, et ma olen nüüd siis selles positsioonis," sõnas ta vahetult pärast valimistulemuste selgumist laupäeva õhtul pärast kelle seitset. "Nüüd on meil kõigil vaja teha kõva tööd!"

Kristina Kallas märkis eelneavalt oma  kõnes  ERRi vahendusel, et teda ajendas poliitikasse tulema see, et protsesse jälgiva ja analüüsiva inimesena näeb ta, et Eesti vajab muutusi.

Kallase sõnul väärib Eesti visioonikat, suure ambitsiooni ja pika plaaniga juhtimist, sest meil on kõik eeldused, et olla maailma tipus nii oma kultuuriga, haridusega, teadusega kui ka ettevõtlikkusega.

Kallas nentis, et Eesti on lõhestatud. "Meie poliitiline süsteem on viimase 10 aasta jooksul tegelenud teadlikult poliittehnoloogilise vastandumise ja selleläbi Eesti lõhestamisega. Eestlased vs venelased, rikkad vs vaesed, homod vs heterod, tööandjad vs töövõtjad," ütles ta.

"Iga poliitiline jõud on välja arvutanud oma sihtgrupi, mõelnud talle välja vaenlase ja siis asunud selle vaenlase vastu võitlema ja nö omasid kaitsma. See on toonud neile valimistel hääli, aga selle tulemuseks on risti-rästi lõhestatud ühiskond," nentis Kallas.

Ta märkis hiljem, et  Eesti 200 liikmete hulgas on suur osakaal Ida-Virumaa inimestel.

Kristina Kallas rääkis oktoobri lõpus Põhjarannikule, et  kavatseb valimiskampaania ajaks peatada oma töölepingu Tartu ülikooli Narva kolledži direktorina.

KRISTINA KALLAS

Sündinud 29. jaanuaril 1976 Kiviõlis.

Lõpetanud Kiviõli 1. keskkooli ja Tartu ülikooli ajaloo teaduskonna. Omandanud magistrikraadi ajaloos Kesk-Euroopa ülikoolis Budapestis. Tartu ülikooli politoloogia doktor.

Töötanud Tartu ülikoolis riigiteaduste instituudis, sihtasutuses Archimedes ja suhtekorraldusfirmas Hill&Knowlton. Alates 2007. aastast kuni 2015. aastani oli ta uurimis- ja arenduskeskuse MTÜ Balti Uuringute Instituut juhatuse liige. MTÜ Eesti Pagulasabi juhatuse esimehena ja liikmena tegeles aastaid pagulasabi tegevuste arendamise ja pagulaste nõustamisega. Tartu Ülikooli Narva kolledži direktor on ta alates 2015. aasta suvest.

Hobideks on lugemine ja reisimine. On teinud aastapikkuse ümbermaailmareisi, seljakott seljas, ning elanud muu hulgas Ungaris, Poolas ja Vietnamis. Raamatu "Minu Vietnam" autor.

Peres kasvab kolm last.

"Töölepingu lõpetamisest ei ole praegu juttu olnud, sest keegi ei tea, mis 3. märtsil juhtub," sõnas Kallas, märkides, et juhul kui ta valitakse riigikogusse, siis ta kolledži juhina jätkata ei saa. Kuna tal on varasemast ajast kogunenud palju kasutamata puhkust, siis novembrist jääb ta puhkusele.

Tartu ülikooli sotsiaalteaduste valdkonna dekaan Raul Eamets teatas Põhjarannikule, et detsembri keskpaigast peatatakse Kristina Kallase tööleping kuni järgmise aasta märtsini. Tema ülesandeid hakkab täitma õppedirektor Mai-Liis Palginõmm.

"Muidugi peab ülikool arvestama võimalusega, et Kristina Kallas pühendab pärast valimisi end poliitikale, kuid enne kui see pole kindel, ei saa me ka konkreetsetest tulevikuplaanidest rääkida. Kindel on see, et ülikooli jaoks on Narva kolledž väga oluline üksus, ning kindlasti suhtume täie tõsidusega olukorda, et võib-olla peame järgmisel aastal leidma kolledžile uue juhi," märkis Eamets.

Neli aastat tagasi kandideeris Kristina Kallas riigikogusse sotside nimekirjas Ida-Virumaal. Ta kogus 291 häält, millest ei piisanud valituks osutumiseks. Kallas on Põhjarannikule öelnud, et kui ta valitakse Eesti 200 esimeheks, siis ta kandideerib eelolevatel valimistel mitte Ida-Virumaal, vaid mõnes pealinna või Harjumaa valimisringkonnas, kus konkureerivad omavahel ka enamik teiste erakondade esimehi.

Põhjarannik valis Kristina Kallase nädala kujuks eelmisel laupäeval, 27. oktoobril, ilmunud lehes, mil oli selgeks saanud, et Kristina Kallas kandideerib loodava erakonna esimeheks. Siinkohal 27. oktoobril ilmunud lugu:
NÄDALA KUJU − Kristina Kallas

Suure tõenäosusega tuleb Tartu ülikooli Narva kolledžile lähiajal uus direktor. Juba pikemat aega uue poliitilise liikumise Eesti 200 veduriks olnud Kiviõlist pärit Kristina Kallas andis sel nädalal selgelt mõista, et sellest liikumisest saab novembri alguses erakond, mille esimeheks tahab ta saada.

Kui poliituuringud väga mööda ei pane ja valimisteni jäänud kuude jooksul Eesti 200 liidrid  mõne suure prohmakaga hakkama ei saa, siis suure tõenäosusega teenivad nad välja ka mitu tooli Toompea saalis. Kohti ei tule ilmselt väga palju, kuid piisavalt selleks, et saada arvestatavaks koalitsioonipartneri kandidaadiks. Sellisel juhul oleks Kristina Kallas juba järgmise haridus- ja teadusministri kandidaat. Võib täiesti juhtuda, et järgmises valitsuses on kaks naisministrit, kel mõlemal perekonnanimeks Kallas. Kristina ja Kaja sugulased pole.

Muidugi peab Eesti 200 enne tõestama oma tugevust eelseisvas karmis valimiskampaanias. Kuigi nende sõnumitest pole väga lihtne aru saada, räägib nende kasuks, et nad esindavad kõige tõsisemaltvõetavalt nii-öelda uut jõudu, mida osa vanadest tegijatest tüdinenud valijatest ikka toetab.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles