Kohtla-Järve jätkab Solovjoviga protsessimist

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valeri Korb, Jevgeni Solovjov ja Ljudmila Jantšenko juhtisid õlg-õla kõrval Kohtla-Järve linna üle 15 aasta. Nüüd kohtus korruptsioonis süüdimõistetud Solovjov sellest triost välja langenud. PEETER LILLEVÄLI
Valeri Korb, Jevgeni Solovjov ja Ljudmila Jantšenko juhtisid õlg-õla kõrval Kohtla-Järve linna üle 15 aasta. Nüüd kohtus korruptsioonis süüdimõistetud Solovjov sellest triost välja langenud. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Hoolimata sellest, et Tartu halduskohus saatis Kohtla-Järve linnavalitsuse poolt Jevgeni Solovjovile esitatud kahju hüvitamise nõude tagasi, kavatseb linnavalitsus jätkata protsessimist.

"Ma usun, et läheme lõpuni. Mina käisin ka omal ajal kõik protsessid riigikohtuni välja," kinnitas Põhjarannikule Keskerakonna Kohtla-Järve piirkonna esimees ning linnavolikogu ja riigikogu liige Valeri Korb.

Ettepaneku minna asjaga edasi ringkonnakohtus tegi kolmapäeval toimunud volikogu istungil esinenud vandeadvokaat Margo Normann, kelle linnavalitsus on palganud linna selles protsessis esindama. "Kohus on meie väiteid ignoreerinud. Et õiguskindlus ja tõde saavutada, tuleks selle asjaga edasi minna ja vaidlustada Tartu halduskohtu määrus," ütles ta.

MARGO NORMANN "Kas keegi oleks julgenud [prokuratuurile] öelda, et ei-ei, me ei hakka tsiviilhagi esitama, las see raha jääda süüdistuse järgi Ossipenkole ja kogu lugu?"

Normann soovitas volikogul, kui järgmine kord esitatakse kellelegi linna juhtidest oluline kahtlustus, ta ametist vabastada. "Aga loomulikult on see volikogu otsustada, sest seaduslikku sundi kahtlustuse korral kellegi vabastamiseks ei ole," sõnas ta.

Samas leidis ta, et kahju oleks praeguseks hüvitatud, kui prokuratuur oleks Kohtla-Järve linna selgelt informeerinud ja palunud tsiviilhagi esitada. "Kas keegi oleks julgenud öelda, et ei-ei, me ei hakka tsiviilhagi esitama, las see raha jääda süüdistuse järgi Ossipenkole ja kogu lugu? Siin ei saa süüdistada ainult teie organisatsiooni," rääkis ta.

Seni on protsessimiseks kulutatud 8800 eurot

Kohtla-Järve linnavalitsuse spetsialist Vadim Vilde on varem öelnud, et Solovjovilt kahju hüvitamise nõudmise protsessi õigusabikuludeks võib kuluda umbkaudu 20 000 eurot. Praeguseks on tema sõnul ära kulutatud 8800 eurot. Kui Kohtla-Järve jääb selles protsessis kaotajaks tuleb Solovjovile hüvitada ka tema  õigusabikulud, mida on praeguseks üle 3000 euro.

Volikogu liige Eduard Odinets küsis vandeadvokaat Normannilt, kas ta tagastab talle makstud raha, kui ka järgmises kohtuastmes Kohtla-Järve linn soovitud tulemust ei saa. Normann vastas selle peale: "Ma ei ütle, et see küsimus päris rumal on, aga asjatundmatu küll."  Ta selgitas, et tänapäeva õigusruumis, kus üks otsus tühistatakse, teine mitte, ei saa advokaat anda oma pead panti, et see küsimus ilmtingimata tema kliendile soodsalt lahendatakse.

"Kui keegi arvab, et ma tahan vaid raha teenida, siis kindlasti saab seda arvata, aga ma ei suru seda arvamust peale. Volikogul on võimalik vastu võtta otsus, et lõpetame selle vana jama ära, läheme oma eluga edasi ja jälgime tulevikus kõiki õigusnorme."

Jantšenkot süüdistatakse venitamistaktikas

Seitse Kohtla-Järve volikogu liiget esitasid kolmapäeval umbusaldusavalduse linnapea Ljudmila Jantšenkole saamatu tegevuse tõttu kahju sissenõudmisel kriminaalkorras süüdi mõistetud endiselt linnapealt Jevgeni Solovjovilt.

Umbusaldusavalduse esitasid viis Sotsiaaldemokraatliku Erakonna nimekirjas volikogusse valitud saadikut: Eduard Odinets, Jelena Mutonen, Nikolai Kutašov, Jevgeni Saltõkov ja Jelena Netšajeva. Nendega ühinesid Merike Peri Reformierakonnast ja keskfraktsiooni ainsa esindajana Zaur Abassov.

2016. aasta augustis jõustunud kohtuotsuse kohaselt tekitas Jevgeni Solovjov Kohtla-Järve linnale kahju üle 210 000 euro. Otsuse järgi peab Kohtla-Järve linn tekitatud kahju sisse nõudma haldusmenetluses. "Selle asemel, et kohe asuda endiselt kurjategijast linnaametnikult linnale tekitatud kahju sisse nõudma, valis linnapea Jantšenko venitamistaktika, põhjendades hüvitamiskaebuse mitteesitamist täiendavate õigusanalüüside läbiviimise ja kahju kokkuarvutamise vajadusega, kuigi maakohtu otsus juba sisaldas piisavalt nii põhjendusi kui arvutusi," on kirjas umbusaldusavalduses.

VALERI KORB: "Odinets  tõusis vasaku jalaga voodist üles ja mõtles, et kirjutab umbusaldusavalduse ja annab õhtul sisse. Hea meelega kuulame!"

Tänavu suvel esitas linnavalitsus Solovjovi vastu kahjunõude Tartu halduskohtule, kes aga saatis selle tagasi ning kohustas Kohtla-Järve linna hüvitama Solovjovile menetluskulusid rohkem kui 3000 euro ulatuses. Jantšenko on varasemaid opositsiooni süüdistusi venitamises tõrjunud, selgitades, et tegutsetud on seadustes ette nähtud korra kohaselt.

Umbusaldajad on seisukohal, et praeguses olukorras peab Ljudmila Jantšenko kandma vastutust oma tegematajätmiste ja täiesti ebakompetentse käitumise tõttu linnaeelarvele, linnale ja linnakodanikele tekitatud kahju sissenõudmisel. "Meie ei usalda linnapead Jantšenkot, meie ei soovi enam usaldada talle linna rahakotti," märgitakse umbusaldusavalduses, mida hakatakse arutama järgmisel volikogu istungil.

Korb: Odinets tõusis vale jalaga voodist

Riigikogu ja Kohtla-Järve volikogu liige Valeri Korb ütles, et keskfraktsioon Jantšenkot kindlasti umbusaldama ei hakka, kuna ei näe tema tegevuses midagi halba. "Härra Odinets võib teha, mida tahab. Hommikul tõusis vasaku jalaga voodist üles ja mõtles, et kirjutab umbusaldusavalduse ja annab õhtul sisse. Hea meelega kuulame," oli ta irooniline.

Eduard Odinets tõdes, et tõenäosus selle umbusalduse läbiminekuks on imeväike. "Kuid tulime sellega välja, sest ei saa toimuvat niisama vaadata," sõnas ta ja meenutas, et Keskerakond ei toetanud opositsiooni algatust Solovjovi ametist tagandamiseks ka siis, kui tema suhtes oli esimese astme kohus juba teinud süüdimõistva otsuse. "Eeldada, et neil nüüd ärkab südametunnistus, põhjust eriti ei ole. Küll aga on hea meel, et meiega on üks saadik nii Reformierakonna kui ka Keskerakonna nimekirjast."

Odinets sõnas, et Valeri Korb võib küll nimetada umbusalduse avaldamise põhjusena seda, et Odinets tõusis vale jalaga voodist, aga ta ei tohiks unustada, et selle algatas tegelikult neljandik volikogu liikmetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles