Ossinovski: olen pidanud kolleege kutsuma põlevkivi osas mõistmisele

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Ossinovski. PEETER LLILLEVÄLI
Jevgeni Ossinovski. PEETER LLILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Sel pühapäeval Jõhvi kontserdimajas toimuval sotside üldkogul puudutas erakonna esimees Jevgeni Ossinovski programmilises kõnes ka põlevkivi kasutamise ja teisi Ida-Virumaaga seotud teemasid.

Ta sõnas, et Ida-Virumaal olles tuleb rääkida ka põlevkivist tõdedes, et teaduslikus arutelus on üleskutse lõpetada Eestis põlevkivi kaevandamine täiesti arusaadav seisukoht. Ossinovski  pidas oluliseks, et Eesti läheks lähema kümnendi jooksul täielikult üle taastuvenergiale nii elektri- kui soojatootmises ning  seda sotsid oma keskkonnaprogrammis ka lubavad.

"Samas olen pidanud kutsuma oma kolleege korduvalt mõistmisele, et see ei saa tähendada põlevkivikaevanduste sulgemist ja põlevkiviõlitehaste seiskamist. Lihtsal põhjusel, et see on kümnete tuhandete inimeste jaoks siin piirkonnas ainsaks viisiks oma töö eest väärikat palka saada. Ka neis peredes tulevad jõulud, sõltumata sellest, mis kuupäeval nad neid tähistavad. Ka neis peredes mõeldakse sellele, kuidas oma laste jõulusoove täita," ütles ta.

Ossinovski märkis, et sotside üldkogu toimub üle mitme aasta taas Ida-Virumaal, Jõhvis. "Vaid mõni kilomeeter sellest kohast, kus ma 32 aastat tagasi ilmale tulin. Ja see on sobiv hetk ja koht rääkida veel ühest märkamisest. Nii selles saalis kui ka seinte taga on tublisid Eesti inimesi, kes armastavad oma maad ja riiki. Sõltumata sellest, et enamuses väljendavad nad seda sõnadega „Я люблю Эстонию”," ütles ta.

"Nad tahavad, et nende lapsed õpiksid ära eesti keele ega peaks tõestama, et nad on oma ainsal kodumaal ühiskonna täisväärtuslikud liikmed. Aga nad tahavad ka, et nende lapsed säilitaksid oma vanematega ühise keele. Palun mõistame seda," ütles ta.

Ossinovski sõnas, et ähvarduste „paneme vene koolid kinni“ asemel tuleb otsida sõbralikku lahendust, kuidas eesti- ja venekeelsed noored koos õppima panna nii, et sellest sünniks ühistegevuslikku rõõmu, mitte trotsi ja vaenu. "Just sellist koosõppiva kooli mudelit oleme Katri Raiki juhtimisel koos haridusspetsialistidega välja töötanud ning järgmisel valitsemisperioodil saame seda järk-järgult, tasakaalukalt ellu hakata viima," ütles ta.

Sotside juhi meelest tuleb järgmises valimisperioodis astuda samm, et kõik Eesti elavad lapsed, nende vanemate kodakondsusest sõltumata, saaksid oma elu alustada Eesti kodanikena."Olgu nende vanemate valikud nende vastutada, lapsed ei peaks selle pärast kannatama. Täna on meil tuhandeid lapsi, kelle oleme automaatselt andnud Vene Föderatsiooni kodanikeks. Kuidas on see Eesti huvides? Nad on meie lapsed, võtame nad omaks," ütles ta.

Täies mahus saab Jevgeni Ossinovski  kõnet Jõhvis toimunuval sotside üldkogul lugeda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles