Kiviõli linnajuhtide tool kõigub

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koos viie linnavalitsuse liikmega võib oma senisest ametist ilma jääda ka volikogu esimees Eldur Lainjärv, kelle toel praegu Keskerakond võimul püsib.
Koos viie linnavalitsuse liikmega võib oma senisest ametist ilma jääda ka volikogu esimees Eldur Lainjärv, kelle toel praegu Keskerakond võimul püsib. Foto: Matti Kämärä

Kiviõli volikogus esitati eile kolm umbusaldusavaldust, mis võivad järgmisel istungil puhtaks pühkida kogu Kiviõli võimuladviku - oma koha võivad kaotada linnapea Dmitri Dmitrijev koos kogu linnavalitsusega, aga ka volikogu esimees Eldur Lainjärv ja volikogu aseesimees Hille Ilves.

Eile toimunud Kiviõli volikogu istungil umbusaldusavaldused üle andnud keskerakondlasest Igor Smirnov ütles, et nad ei ole rahul Kiviõli linna juhtimisega, keeldudes seda pikemalt kommenteerimast. Varem on Smirnov viidanud sellele, et linnapea ei soovi teha koostööd, mistõttu on rahulolematust nii opositsioonis kui ka koalitsiooni sees.

Parteist välja

Lisaks Smirnovile oli umbusaldusavaldusele alla kirjutanud ka Keskerakonda kuuluv Tiit Kuusmik, peale selle toetasid umbusaldamist veel ka volikokku kuuluvad Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu liikmed.

Linnapea Dmitri Dmitrijevi sõnul võib see, et Keskerakonna nimekirja inimesed on astunud oma partei inimese vastu, viia kahe liikme erakonnast väljaheitmiseni. Sellele võimalusele vihjas ka varem ilmunud ning Kuusmikut põhjalikult sarjanud Keskerakonna ajaleht Kesknädal.

Dmitrijevi sõnul on Tallinnast kerge öelda, et linna juhtimisega ei olda rahul. "Aga kui sa ei ole rahul, miks sa siis ei tule ega anna nõu, et seda või seda asja võiks teha teisiti?" vihjas linnapea umbusaldusavalduse üle andnud Smirnovile.

Hoolimata sellest, et Kiviõli endine linnapea Tiit Kuusmik on korduvalt öelnud, et ei kavatse linnapea kohale naasta, näeb Dmitrijev teda siiski peapretendendina oma ametikohale, kinnitades, et on kuulnud nii seda, et ekslinnapea naaseb oma kohale, kui ka seda, et vastasleer otsib mõnd muud inimest, kellele see koht anda.

Jõujooned pole paigas

Selleks, et umbusaldusavaldused läbi läheksid, on vaja üheksa häält. Kahe partei ja kahe Keskerakonna inimese toetusega on koos maksimaalselt kaheksa häält, mis tähendab, et vajatakse vähemalt ühte lisahäält, kas siis Keskerakonna nimekirjas volikogusse pääsenud inimeselt või hoopis Kiviõli Keemiatööstuse taustaga valimisliidu toetust.

Kas vastastel on võimalik see lisahääl saada, ei oska Dmitrijev ennustada. "Kiviõlis on olukord ärev olnud juba augustist peale, nüüd jõuti umbusalduseni. No ja see, et iga poole aasta tagant umbusaldust avaldatakse, on Kiviõli traditsioon," vihjas Dmitrijev kevadel toimunud umbusaldusavaldusele, mis lühikeseks perioodiks tõstis tema ametikohale Aleksandr Apolinsky.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles