Ehitushange viis koolijuhi kaheks ööpäevaks trellide taha

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli vene gümnaasiumi direktor Arne Piirimäe sõnas, et ei näe endal mingit süüd, kuna ehitushanke võitja valis viieliikmeline komisjon ning selle kinnitas linnavalitsus.
Kiviõli vene gümnaasiumi direktor Arne Piirimäe sõnas, et ei näe endal mingit süüd, kuna ehitushanke võitja valis viieliikmeline komisjon ning selle kinnitas linnavalitsus. Foto: Peeter Lilleväli

Politsei pidas kaheks ööpäevaks kinni Kiviõli vene gümnaasiumi direktori Arne Piirimäe, keda kahtlustatakse selles, et ta sõlmis sel kevadel korraldatud ehitushanke võitja suhtes kokkuleppe.

Kriminaalmenetlust, mille raames peeti kinni Kiviõli vene gümnaasiumi juhtiv Arne Piirimägi, alustati selle aasta oktoobris kahtlusega, et ta on kaasa aidanud konkurentsi kahjustavale kokkuleppele ja kooskõlastatud tegevusele, millega jagati kaubaturg ning piirati kolmandate isikute pääsemist sinna.

Komisjoni otsus

Kiviõli vene gümnaasium korraldas kevadel lihtsustatud hanke, et ära teha tööd, mille kohta terviseamet neile ettekirjutuse tegi. Kokku oli remondiraha ette nähtud veidi üle 100 000 euro. Hanke võitis OÜ Elkarin, mille juhatusse kuulub ka Kiviõli volikogu esimees Eldur Lainjärv.

Hanke pakkumised kinnitas ja võitja valis viieliikmeline komisjon, kuhu lisaks Piirimäele kuulusid kooli majandusjuhataja ning sotsiaaltöötaja, lisaks veel linnavalitsuse ja volikogu esindaja, kes kuulub ka kooli hoolekogusse. Pakkumiste hind kõikus 10 000 euro piires, neist soodsaim oli Elkarini tehtud 80 000eurone pakkumine.

Koolis renoveeriti kaks koridori ning ühe korruse tualettruumid. Lisaks tehti hankest välja jäänud töid: parandati sööklasse viiv trepp, vahetati aknaid, parandati katust ning remonditi raamatukogu. Neid töid tegid eri firmad, teiste hulgas ka Elkarin.

Kooli remonditööde eelarve oli kinnitatud juba enne seda, kui Piirimäest sai vene gümnaasiumi direktor. "Minu ülesanne oli tööde mahutamine eelarvesse ning kuna ma ei ole ehitusspetsialist ega oska hinnata, milliseid töid just teha on vaja, kutsusin Elkarini esindaja kui tuttava inimese olukorda hindama, et saaks selgust, mida üldse tegema peab ning kui palju see võiks maksta," ütles Piirimägi. Enda sõnul oleks ta koridori renoveerimise asemel oma tarkusest vahetanud ära vaid põranda.

Võttis ootamatu pöörde

Piirimägi ei näe endal seoses hankega mingit süüd. Seda enam, et hanke võitja selgitamise juures oli ka linnavalitsuse esindaja ning linnavalitsus kooskõlastab ka kõikide suuremate tööde tegemised. Ka leping, mis hanke võitjaga sõlmiti, oli kolmepoolne. Lisaks kooli ja ehitaja esindajale allkirjastas selle ka linnavalitsus.

"See, et politsei läbiotsimisorderiga kohale ilmus, oli minule täiesti ootamatu," tunnistas gümnaasiumi direktor, kes kaks ööpäeva vahi all veetis.

Piirimäe sõnul hoiatas teda üks lapsevanem juba tükk aega tagasi, et majanduspolitsei tema vastu huvi tunneb. "See toimus eravestluse käigus ja ma ei osanud sellele mingit tähelepanu pöörata," kinnitas ta ning lisas, et tema kahtlustab enda politsei huviorbiiti sattumises poliitilist tellimust. "Tundub, et parem on mitte midagi teha, sest kui sa teed, siis astud ikka mõne inimese varvastele või hoopis kannale," lisas ta.

Kiviõli linnapea Dmitri Dmitrijevi sõnul ei ole linnavalitsus saanud mingit ametlikku kinnitust selle kohta, et gümnaasiumi direktorit kahtlustatakse. Politsei pole ka linnavalitsuselt selle kohta midagi pärinud. "Seni kui pole ametlikku seisukohta, pole mul põhjust oma alluvaid milleski kahtlustada," ütles ta ning lisas, et linnavalitsus võtab seisukoha pärast seda, kui on saadud ametlik kinnitus selle kohta, kas direktor on midagi valesti teinud või mitte. "Kuna linnavalitsuse esindaja on olnud hankekomisjonis, siis ma ei arva, et seal midagi valesti oleks," lisas ta.

Kuna kriminaalmenetlus on alles kohtueelse menetluse staadiumis ja kogutud on vaid osa tõenditest, mis on vajalikud põhistatud järelduste tegemiseks, siis keeldus prokuratuur seda pikemalt kommenteerimast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles