Jõulutorm jättis sajad pered elektrita

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meri pakkus võimsat vaatemängu.
Meri pakkus võimsat vaatemängu. Foto: SULEV KOPPEL

Jõulupühade ajal möllanud torm Patrick lõhkus Ida-Virumaal elektriliine rohkem kui ükski varasem, lisaks kiskus mitmel pool jupiti katuseid lahti ning kukutas teedele ja elektriliinidele hulganisti puid.

Teisipäeva pärastlõunal oli Ida-Virumaal elektrita veel 209 majapidamist. Päev varem oli nende arv kordades suurem.

"Tavaliselt ei ole Ida-Virumaa elektrivõrgus nõnda palju tormikahjusid," tunnistas Eesti Energia jaeäri kommunikatsioonijuht Katriin Loorents seekordse tormi meie maakonna jaoks erakordseks. "Elektrivarustuse taastamine võtab aega, kuna elektrivõrk on saanud ulatuslikke kahjustusi üle kogu maakonna. Uue elektrivõrgu ehitamist - liinide vedamist, mastide püstitamist - takistab ka tugev tuul."

Elektrikatkestusi tekitasid Loorentsi sõnul liinidele langenud puud, murdunud mastid ja purunenud võrgudetailid. Olukord rikete likvideerimiseks on keeruline, sest maapind on väga märg ja pehme ning ligipääs rikkekohtadele seetõttu raske. "Valget aega on vähe ja enamik aega otsivad rikkebrigaadid rikkekohti pimedas pikkadel metsaliinidel," selgitas ta. "Paljudes kohtades muudab voolu taastamise keeruliseks ka see, et ühel liinil on lõhutud mitu lõiku."

Rikete likvideerimisega tegeleb kümme brigaadi, ent sellegipoolest jätkub töid veel mitmeks päevaks. Eile õhtuks lubatud tuule tugevnemine tähendab tõenäoliselt uute rikete lisandumist.

Ida-Eesti päästekeskus tegeles pühade ajal tormiga seoses valdavalt tuulega murdunud puude eemaldamisega ja maha kukkunud elektriliinide ohutuks tegemisega. Esmaspäeval tuli neil eemaldada 35 sõiduteele kukkunud ning 15 elektriliinidele langenud puud. Eemaldada tuli neil ka Kohtla-Järvel Oru linnaosas maja ette pargitud autole kukkunud puu ning Lüganuse vallas Liimala külas sauna peale kukkuda ähvardanud puu.

Narvas lendasid katused

Narvas tuli päästjatel korduvalt välja sõita tuulest lahti rebitud katuste pärast.

"Narvas rebis tormituul lahti osa metallkatusest Tiimani tänava majadel nr 10 ja 12, Peetri kooli hoonelt rebis tuul lahti osa parapeti ja ventilatsioonišahtide kattest, noortekeskuse ja lasteaia Karikakar hoonel osa katusest," loetles Narva linnavalitsuse linnavara- ja majandusameti varade osakonna juhataja Jelena Skulatšova.

Tiimani 12 korteriühistu esimees Irina Nagibneva rääkis, et 8 trepikojaga maja kaotas katuse pooleteise trepikoja ulatuses. "Katus on umbes seitse aastat vana, osaliselt on seda hiljem vahetatud. Kohe samal õhtul leidsime ühe ehitusfirma, kes käis vaatamas ja nüüd on juba katuse taastamist alustanud. Kaua sellega aega läheb, ei oska öelda, aga kindlasti ei jõuta paari päevaga valmis. Praegu ei oska veel öelda, kuidas me need kulud katame; kindlasti esitame abitaotluse ka linnavalitsusele."

Jelena Skulatšova sõnul ei ole ameti eelarves kannatada saanud elumajadele või korteriühistutele abi osutamiseks raha ette nähtud.

Suuri kahjusid ei olnud

Maavaldades oldi enim hädas elektrikatkestuste tõttu - Toila vallas Pühajõe, Metsamägara ja Altkülas esmaspäeva lõuna ajal kadunud elekter polnud veel eile pärastlõunaks tagasi tulnud. Sondas olid üksikud lühemad katkestused, küll aga jättis rike Sondast Rägavere poole suunduval elektriliinil sealtkandi külad pikalt pimedusse. Vallavanem Andrea Eiche sõnul sai pisut vigastada ühe eramaja katus, mida kukkunud puu riivas.

Lohusuu vallas tuli mõnes külas ette kümmekond tundi kestnud elektrikatkestusi ning mõnda aega ei töötanud telefonid; Kohtla-Nõmmel kadus esmaspäeva õhtul elekter ja koos sellega ka vesi umbes kolmeks tunniks. Toilas lennutas tuul reklaamtahvleid ja Jõhvi surnuaial kukutas puid.

Narva-Jõesuus ujutas jõgi üle selle veeres asuva mänguväljaku ning lähima tänava, merelained küündisid lähima tänava alguseni. Linnapea Andrus Noormägi sõnul käisid inimesed võimsat vaatepilti pigem nautimas, mingit kahju torm ei tekitanud.

Ida-Virumaa taluliidu tegevjuht Arvo Aller ei teadnud, et keegi talunikest tormi tõttu kannatanud oleks: "Pole kuulnud, et tuul kusagil mingeid hooneid oleks lõhkunud. Elektrita kohti on küll, aga seal töötavad generaatorid - eelmise aasta torm andis piisava õppetunni, loomakasvatajad on need endale soetanud."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles