Koolid jäävad streigi ajal avatuks

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolijuhid loodavad, et õpilased ei lase end õpetajate streigist häirida ja tunnevad vabast päevast või vabadest päevadest heameelt. Pilt on tehtud äsja uuenduskuuri läbi teinud Kiviõli 1. keskkoolis.
Koolijuhid loodavad, et õpilased ei lase end õpetajate streigist häirida ja tunnevad vabast päevast või vabadest päevadest heameelt. Pilt on tehtud äsja uuenduskuuri läbi teinud Kiviõli 1. keskkoolis. Foto: Peeter Lilleväli

Ehkki osa koole palub vanemail oma lapsed streigipäevadel võimaluse korral koju jätta, ei suleta uksi ühegi tulija ees ja lisaks mitmesugustele tegevustele söödetakse kõhud ka täis.

Kiviõlis ühinevad üleriigilise haridustöötajate streigiga mõlemad linna gümnaasiumid. Koolijuhid on pöördunud lastevanemate poole palvega, et kuna õppetööd pole võimalik planeeritult läbi viia, võiks võimaluse korral lapsi nendel päevadel kooli mitte saata.

Kiviõli vene gümnaasiumi direktor Arne Piirimägi ütles, et nende koolis streigib 7. märtsil 75 protsenti õpetajatest. "12 õpetajat ja huvijuht on tööl, seega leiame tulijatele tegevust: kas vaatavad raamatukogus filmi või kasutavad spordisaali. Loodan, et lapsed jäävad hea meelega koju, ja arvestame, et kooli tuleb umbes kolmandik - sel juhul pole mingeid probleeme. Lapsi, kes tulevad kooli, ka toitlustatakse," rääkis ta.

Piirimägi sõnul tekkis tal hetkeks mõte saata klasside ette abituriendid, nagu seda teeb näiteks Gustav Adolfi gümnaasium, aga see plaan jäi katki. "Arutasime, et kui toimub pilootide streik, siis ei panda ju ükskõik keda rooli taha. Kui on streik, siis pole vaja näidata, et kool saab läbi ilma õpetajata," märkis koolijuht.

Õppeaasta ei pikene

Kiviõli 1. keskkoolis katkeb õppetöö kolmeks päevaks. "Streik on ju tööseisak ja kui on streik, siis töö seisabki, aga uksi päris nina eest kinni ei löö ja need, kellel pole võimalust koju jääda, võtame vastu," ütles direktor Heidi Uustalu.

Tema sõnul kooliaasta streigi pärast ei pikene. "Me ei saa õpilasi sundida käima kolm päeva rohkem koolis. Õpetajatel tuleb oma aine- ja töökava üle vaadata ning leida sealt reservivõimalus. Kindlasti on kohti, kus kaotatut tasa teha."

Ka Jõhvis streigivad mõlema gümnaasiumi õpetajad, kuid koolimajad on tööseisaku ajal lahti. Lastevanemail palutakse hiljemalt 2. märtsiks kooli e-kirjaga informeerida, kas nende laps jääb streigi ajal koju või mitte.

Jõhvi vene gümnaasiumi direktori Mare Lihtsa sõnul osatakse siis koolis paremini korraldada toitlustust ja tegevusi. Praeguseks on teada, et gümnaasiumiõpilastele toimub karjääripäev, mille lektor on töötukassast. Teistele on 7. märtsil avatud ujula, spordisaal ja raamatukogu; aja sisustamisse kaasatakse need 8 õpetajat 63-st, kes streigis ei osale, lisaks raamatukogu- ja personalitöötajad ning juhtkond.

Lihtsa märkis, et õppetöö streigi tõttu kokkuvõttes ei kannata, sest läbivõtmata osa on võimalik jooksvalt järele teha.

Iseseisev töö

Kohtla-Järve ühisgümnaasiumis saavad õpilased streigipäeval e-kooli kaudu ülesanded, mille nad peavad kas koolis või kodus iseseisvalt lahendama.

"Lapsed on kindlasti õnnelikud, kuigi ei ütle seda välja, sest vaba päev on vaba päev - saab kauem magada ja ise oma aega planeerida," rääkis direktor Ülle Kumpin, kelle sõnul on streigis osalemise kohta andnud allkirja 61 õpetajast 57. "Need neli, kes allkirja ei andnud, polnud lihtsalt sel päeval tööl," kirjeldas ta õpetajate üksmeelt.

Ka Kumpini sõnul on tunniplaan paindlik ja mis jääb streigipäeval tegemata, saab hiljem õppeaastat pikendamata tehtud.

Avinurme gümnaasium on lastevanemaid teavitanud, et 7.-9. märtsini õppetööd ei toimu, kuid koolimaja on avatud ja kohaletulnuid toitlustatakse.

Sama on kavas Illuka koolis, kus tööseisak piirdub ühe päevaga. Direktor Leo Raidma ütles, et kuna Illukal streigivad kõik õpetajad, võiksid õpilased jääda võimaluse korral koju ja teha seal iseseisvat tööd, aga maja on igal juhul avatud.

Põhjarannik kirjutas eelmisel nädalal, et üleriigilisest haridustöötajate streigist võtab osa enamik Ida-Viru koole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles