Energeetikud streigivad järgmisel reedel

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva energeetikute viimane tõsisem protestiaktsioon oli möödunud aasta juunis - tollal protestiti osa töötajate üleviimise vastu elektrijaama koosseisust Eesti Energia kaevandusettevõtte koosseisu. Ka siis ähvardati streikima hakata, kuid tookord nii kaugele ei mindud.
Narva energeetikute viimane tõsisem protestiaktsioon oli möödunud aasta juunis - tollal protestiti osa töötajate üleviimise vastu elektrijaama koosseisust Eesti Energia kaevandusettevõtte koosseisu. Ka siis ähvardati streikima hakata, kuid tookord nii kaugele ei mindud. Foto: ROMAN VIKULOV/ARHIIV

Peamiselt Narva elektrijaamade töötajatest koosnev Narva Energia energeetikute ametiühing kavatseb streigipäeval vähendada elektrienergia tootmist. Elektrijaamad otsivad samal ajal streigimurdjaid.

Streikima hakatakse reedel, 9. märtsil kella 7-19. Lõplik otsus võeti vastu eile toimunud ametiühingu juhatuse laiendatud koosolekul, tuginedes elektrijaamade töötajate seas läbi viidud küsitluse tulemustele. Nagu oligi oodata, ihkavad töötajad "verd".

Protestid kestavad nädala

"Streik tähendab energiaplokkide koormuse alandamist," teatas eile Põhjarannikule ametiühingu liider Vladimir Aleksejev. Samas ei tahtnud ta veel täpsustada, mil määral Narva elektrijaamade energiatootmist vähendatakse.

Tema sõnul ei ole streik suunatud tööandja vastu, kelleks on AS Eesti Energia Narva Elektrijaamad.

Streigiga toetatakse Eesti ametiühingute keskliidu algatatud protestilainet kollektiivlepingu seaduses ja töölepinguseaduses kavandatavate muudatuste vastu. Samal eesmärgil - õpetajate palganõudmiste toetuseks ja protestiks Eesti valitsuse rahvavaenuliku poliitika vastu - korraldavad energeetikud täna, 3. märtsil kell 11 rongkäigu Tallinna maanteel, mis tipneb miitinguga Geneva kultuurikeskuse ees.

Esmaspäeva, 5. märtsi hommikul streigivad samal põhjusel Narva munitsipaalettevõtte AS Narva Bussiveod bussijuhid. Kolmapäeval võtavad paljud Narva kooliõpetajad osa üleriigilisest õpetajate streigist. Neljapäeval streigivad omakorda raudteelaste ametiühingu liikmed.

Elektrijaamad valmistavad ette streigimurdjaid

Narva Elektrijaamade juhtkonnast öeldi ajalehele, et streigi läbiviimisest ei ole neile veel ametlikult teatatud.

"Niipea kui see juhtub ja ametiühing annab meile üle osavõtjate nimekirjad, hakkame otsima inimesi, kes asendavad streikijaid," kommenteeris ettevõtte pressiesindaja Karina Kond. Ta lisas, et nende leidmine ei valmista raskusi.

Vladimir Aleksejev ei osanud esialgu öelda, kui palju Narva Energia ametiühingu liikmeid oma töökohal streikima hakkab. "Osal töölõikudel ei ole võimalik tööd peatada," tunnistas ametiühinguliider vastutust tootmise terviklikkuse eest.

Karina Kond kordas möödunud nädalal öeldut, et elektrienergia tootmise vähendamine jaamades on lubamatu ja välistatud. "Ei ametiühingud ega Narva elektrijaamade töötajad tohi sanktsioneerimata ja omavoliliselt vähendada ettevõtte tootmisvõimsust. Vastasel juhul oleks tegu väga tõsise distsipliinirikkumise ehk ebaseadusliku tegevusega, mis on lubamatu ja välistatud isegi streigi puhul. Kinnitame, et elektrienergia puudus Eestit ei ähvarda. Lisaks võib järsk koormuse langetamine seada ohtu kogu Eesti elektrisüsteemi stabiilsuse ja töökindluse."

Kaevurid veel ei streigi

Vladislav Ponjatovski, kes juhib energeetikute ja kaevurite ühinenud ametiühingut, kuhu kuuluvad ka mõned Narva elektrijaamade, sealhulgas Balti elektrijaama töötajad, ütles, et nende liikmed 9. märtsil ei streigi. Seega 9. märtsi streik Balti elektrijaama ainsat töötavat energiaplokki ei puuduta.

"Võitlus tuleb pikk. Järgmisel nädalal kaevurid streikima ei hakka. 17. märtsil korraldame Jõhvis miitingu ja kui meid ei võeta kuulda, hakkame streigiks valmistuma," ütles Ponjatovski Põhjarannikule, rõhutades, et jutt on ühinenud ametiühingu liikmetest - kaevuritest, energeetikutest jt energiavaldkonna töötajatest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles