Vaivaras ei saanud umbusaldamisest taas asja

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veikko Luhalaid ei välista, et järgmistel valimistel võib ta jälle Vaivaras kandideerida.
Veikko Luhalaid ei välista, et järgmistel valimistel võib ta jälle Vaivaras kandideerida. Foto: Peeter Lilleväli

Vaivara vallavolikogu 1. märtsi istungil vallavalitsuse umbusaldamise algatanud kuus saadikut otsustasid üleeile sellest loobuda; vallavanem Veikko Luhalaid lahkub omal soovil ametist 16. aprillist.

Esimest korda soovisid Vaivara vallavolikogu kuus liiget vallavanemast lahti saada mullu augustis. Erakorralisele istungile tuli kohale vaid neli saadikut, kes hääletamisest loobusid.

Teisel katsel esitati 1. märtsil umbusaldusavaldus terve vallavalitsuse vastu.

Umbusalduse eestvedaja Arne Pilvar ütles siis, et vallavanem käitub "mitte päris seaduslikult ja korrektselt", soovimata asja täpsemalt selgitada. "Kui mees mõtleb, et Veikko Luhalaid ongi Vaivara vald, siis on ta liiga kaua ühe koha peal olnud."

Umbusaldamise tahtmist ei kõigutanud ka teadmine, et Veikko Luhalaid oli juba esitanud avalduse lahkuda 16. aprillist vallavanema ametist omal soovil. Väidetavalt oli olemas ka uus vallavanemakandidaat - endine Narva prefekt Artur Pärnoja.

Üleeile andsid needsamad kuus saadikut teada, et soovivad umbusaldamisest loobuda.

Algatus tuli väljastpoolt

"Leppisime eile vallavanemaga ära, jõudsime ühele meelele, et ta peab aja maha võtma," ütles Arne Pilvar eile, et 12 aastat ametis olnud vallavanem on väsinud ja kõik need põhjused, mis umbusaldamist algatades välja toodi, olidki tingitud sellestsamast väsimusest. "Vaivara vald ei ole tavaline vald, seda on väga keeruline juhtida ja tööpinge on kõrge. Nii pikk aeg sellise valla eesotsas võtab iga inimese läbi."

Pilvari sõnul oli umbusaldamine ajendatud "ühe inimese suurest tahtest saada vallavanemaks". "Tema selle avalduse koostas ja volikogu liikmetega suhtles, et need alla kirjutaksid. Minuni jõudis see avaldus tund enne volikogu istungit ja mulle avaldati psühholoogilist survet, et ma sellele alla kirjutaksin," rääkis ta.

Pilvar ütles, et lõpuks said saadikud aru, et vallavanemaks tahtja on vallale võõras inimene ja head juhti temast ei saaks.

"Tahan umbusalduse esitanute nimel kõigilt vallavalitsuse liikmetelt avalikult vabandust paluda," sõnas ta. "Eriti on mul paha tunne abivallavanem Mati Männisalu suhtes, kes on pikka aega väga suurt koormust kandnud."

Vallavanem lahkub ise

Veikko Luhalaid nimetab üleeilset kohtumist kahe umbusalduse algatanud volikogu liikmega mitte leppimiseks, vaid suurele lollusele punkti panemiseks.

"Nad solvasid selle avaldusega mitmeid inimesi ja väga paljud vallaelanikud on neile seepeale öelnud, mida nad sellisest käitumisest arvavad," pakkus ta põhjuseks, miks umbusaldamisest loobuti.

Luhalaid ise ei kavatse ametist loobumise otsusest taganeda. "16. aprillist alates ma enam vallavanem ei ole. Selles osas on neil õigus, et ma olen väsinud. Kavatsen kõigepealt natuke puhata - vähemalt nädala -; kui volikogu otsustab mulle hüvitist maksta, siis kauemgi. Edasise osas on mul mitu varianti silmapiiril, üks Vaivara kandis, üks Ida-Virumaal ja ülejäänud maakonnast kaugemal."

Luhalaid ei välista, et 2013. aasta kohalike omavalitsuste valimistel võib ta taas Vaivaras kandideerida.

"Praegu ütleksin küll, et ei mingil juhul, aga kes teab. Oleneb sellest, mis siin vahepealsel ajal toimub; kui midagi mulle vastuvõetamatut ei juhtu, siis oleksin vahest valmis."

Arne Pilvari sõnul on volikogul uus vallavanemakandidaat juba silmapiiril ja tegemist on oma valla inimesega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles