Poolkoksimägedel on mahukamad sulgemistööd tehtud

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Järve mustade mägede kujundamise tippajal seal ringi saginud kolmekümne masina asemel on nüüd tegevust kõigest kümmekonnale, lisaks VKG veokid, mis katmiseks värsket poolkoksi kohale veavad.
Kohtla-Järve mustade mägede kujundamise tippajal seal ringi saginud kolmekümne masina asemel on nüüd tegevust kõigest kümmekonnale, lisaks VKG veokid, mis katmiseks värsket poolkoksi kohale veavad. Foto: Matti Kämärä

Kohtla-Järve poolkoksimägede sulgemist venitab pisut värske poolkoksi nappus, Kiviõli mäel ollakse aga ajagraafikust mõni kuu eeski. 

Veel mullu augustis kaootilise songermaa mulje jätnud Kohtla-Järve poolkoksimäed on kümne kuuga tundmatuseni muutunud. Kõrgema tipu lähistelt alla vaadates haarab pilk üksnes süsimusti siledaid nõlvu ja laugemaid alasid nende vahel. Õieti peaks ütlema poolkoksimusti, sest tegemist on peaaegu päris valmis, värske poolkoksiga kaetud alaga. "Peaaegu" sellepärast, et murukülv on veel tegemata.

Harvad kollased buldooserid ja ekskavaatorid torkavad sellisel taustal hästi silma, nagu ka kollase- või punasekirjudes vestides mehed, kes paaris kohas valget bentoniitmatti või geovõrku maha rullivad.

Ühes mäeküljes töötab segumasin - käsil on mägesid ümbritseva enam kui nelja kilomeetri pikkuse sademeveekraavi rajamine, mis mäge mööda alla nõrguva vihmavee kinni püüab ja puhastusseadmetele suunab.

Mahukamad tööd tehtud

"Suurem tehnika on siit läinud," kinnitas poolkoksimägede sulgemise peatöövõtja, ASi Merko Ehitus projektijuht Tarmo Sinisaar, et mäematerjali teisaldamine on peaaegu lõppenud. "Koppasid on mäe peal veel ainult tükki kaheksa."

"Enne saatsin kopa kuuks ajaks ühte kohta tööle, nüüd on mahud väikesed ja masin tuleb vahel juba poole päeva pealt ümber paigutada," tõi objektijuht Tarvo Terase näiteks. "Logistiliselt on praegu kõige keerulisem aeg - pidevalt tuleb teha uusi ajutisi teid."

Esimene ala ehk väiksem mägi on peaaegu valmis, see tähendab kujundatud ning bentoniitmati ja värske poolkoksiga kaetud. Katta on jäänud veel kokku ehk paar hektarit väiksemaid nurgataguseid.

Teine ala ehk suurem mägi on 90 protsenti kujundatud ning buldooserid, veokid ja ekskavaatorid töötavad juba üsna tipu lähistel. Kallurid toovad kaugemalt koorem koorma järel pruuni massi - vana mäe ülemises osas on poolkoks põlemise tagajärjel värvi muutnud - hunnikusse, mida GPSiga varustatud buldooser mööda mäekülge ülespoole parajasse kaldesse lükkab.

Projekti järgi peab mäetipp lõpuks saavutama kõrguseks 186 meetrit, seda on 16 meetrit algsest rohkem.

"Ma pole päris kindel, et siin sellise kõrguse jaoks materjali jätkub," ütles Terase, et nii suurte mahtude juures ei saa kõike peensusteni ette näha ning pealegi tiheneb põlenud poolkoks oluliselt rohkem.

Värsket poolkoksi napib

Kohtla-Järve mäed pidid algse kava järgi lõplikult valmis saama tuleva aasta veebruaris.

"Taotlesime ajapikendust ja nüüd on meil aega juulikuuni," ütles Tarmo Sinisaar. "Meie oleksime jõudnud küll, aga probleem tekkis katmiseks vajaliku värske poolkoksiga, mida piisavalt kiiresti ei saanud."

Värske poolkoks tuleb VKGst ja kuna ettevõttel seda ka endal ühe mäe katmiseks vaja läks, polnud võimalik naabermägede sulgejaid piisava kogusega varustada.

Selsamal põhjusel on aeglasemalt kulgenud ka suure mäe bentoniidiga katmine - see materjal ilma katteta pikalt seista ei tohi, järelikult ei saa seda suurtel pindadel ette valmis laotada.

"Püüame ikka ööpäeva jooksul poolkoksiga ära katta," täpsustas Tarvo Terase ja lisas, et viimastel päevadel on VKGst kattematerjali oluliselt rohkem tulema hakanud.

Muru hüdrokülviga tehti juba eelmisel aastal proovi, aga värskes poolkoksis ei taha see eriti kasvama minna - liiga leeliseline pinnas. Nii lastaksegi sellel enne külvamist mõnda aega seista. Vana koksi peale katseks külvatu rohetab juba silmanähtavalt.

Kiviõli mägi sügiseks valmis

"Mäe kujundamine on lõppenud, 60% on bentoniidi ja aherainega kaetud ning 40% on ka haljastuse peale saanud," rääkis Kiviõli mäge sulgeva ASi Skanska EMV juhatuse liige Toomas Alle. "Aega on meil küll aasta lõpuni, aga loodame tööd juba sügiseks lõpetada, nii et oleme paar kuud ajagraafikust ees."

Osa eelmisel aastal istutatud kaseistikuid on välja läinud, aga seda oli ka ette näha - kümmet protsenti hindab Alle üsna mõistlikuks kaoks.

"Talv meid ei seganud, kui libedad nõlvad liikumist takistama hakkasid, tulime kevadeni mäe pealt maha. Tänavune on meile vormistamise aasta; eelmine, kujundamise aasta, oli selgelt raskem."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles