Politseipatrull astus nudistide kaitseks välja

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseipatrull selgitab Vene turistidele, et nudistide rannas tuleb neil leppida sealviibijate alastusega või kolida ranna teise ossa. Tagaplaanil on üldkasutatav rand. Üksnes Narva-Jõesuu linna piires on mereranna pikkus ligi 8 kilomeetrit.
Politseipatrull selgitab Vene turistidele, et nudistide rannas tuleb neil leppida sealviibijate alastusega või kolida ranna teise ossa. Tagaplaanil on üldkasutatav rand. Üksnes Narva-Jõesuu linna piires on mereranna pikkus ligi 8 kilomeetrit. Foto: EDUARD KOSTIN

Narva-Jõesuus kiiresti populaarsust koguvast nudistide rannast sai alasti kohalike ja poolalasti turistide võitlustander. Konflikti pidid sekkuma täiesti riides politseinikud.

Venemaalt Narva-Jõesuusse puhkama tulnud ja möödunud laupäeval randa läinud perekonnale ei meeldinud täiesti alasti inimeste naabrus. Nudistide ranna eestvõitleja Eduard Kostini sõnul hakkas kell 11.30 üks tundmatu kangutama nudistide ranna sildiga posti.

"Kaks alalist nudistide ranna kasutajat astusid noormehele ligi ja palusid sildi kangutamine lõpetada. Sildid on üles seatud puhkealade piiritlemiseks, need selgitavad, kus ollakse päevitusriietes ja kus ilma," selgitas Kostin.

"Selgus, et noormees, tema sõbranna, ema ja nooruke õde, kõik päevitusriietes, seadsid end sisse nudistide ranna piirkonnas, mille reeglid keelavad päevitusriideid kanda. Randa satub tihtipeale päevitusriietega inimesi. Mõnel võtab harjumine pisut aega ja nad heidavad viimasedki riided seljast, nagu selles rannas kombeks."

Kostin püüdis külalistele viisakalt selgitada käitumisreegleid, kuid sai vastuseks hulgaliselt etteheiteid ja solvanguid. "Seltskond oli tulnud Venemaalt ja neile kuulub aianduskrunt samas aianduskooperatiivis, mis üritas paari aasta eest nudistide randa sulgeda."

"Jonnakad külalised jäid selle juurde, et kuna nudistide rand olevat ammu suletud, siis lõhuvad nad need sildid maha nagu eelmisedki, ja pole vaja siin ihualasti ringi käia," jutustas Kostin.

Kell 12.40 saabus politseipatrull, kellelt oodati olukorrale lahendust. Narva politseijaoskonnast kinnitati Kostini sõnu: "Umbes 40 minutit püüdsid politseinikud külalistele selgitada, et rand on ametlik ja kui neile ei meeldi alastikultuuri viljelejad, võivad nad minna sellest rannaalast eemale ning säästa nii oma hella psüühikat."

"Kuid kired möllasid edasi," jätkas Kostin. "Külalised teatasid võimuesindajatele, et nad ei taha meie seadustest midagi teada, et nad on Venemaa kodanikud ja elavad oma seaduste järgi...". Selle peale vastas politseinik: "Te viibite praegu Eesti Vabariigi territooriumil ja olete kohustatud täitma Eesti seadusi. Kui hakkate käituma agressiivselt, tuleb rakendada teistsuguseid meetmeid."

Kinnipidamiseni asi siiski ei läinud, sest konflikt lõppes ja patrull sõitis minema.

Narva osakonnast öeldi ajalehele, et tänavune suvitushooaeg on seni kulgenud suuremate arusaamatusteta.

Kostin aga jutustas, et viimase kuu jooksul on nende 2007. aastal ametlikuks muutunud nudistide rand jõudsasti populaarsust kogunud: siia tulevad kümned, kui mitte sajad inimesed, kes on valmis häbenemata alasti olema.

MTÜ Nude Association käsutuses on 400 meetrit liivaranda Narva-Jõesuu piiril, mida kinnitab linnavalitsusega sõlmitud leping. Leping ei näe ette mingeid rahalisi väljamakseid, vaid ainult nõuet, et nudistide ranna piiril oleksid sildid, rand hoitaks puhas ja jälgitaks õiguskorda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles