Iga kuues idavirulane lustis Toila pargis

Peeter Lilleväli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päevakangelased, Ojamaa kaevanduse kaevurid, reageerisid töökaaslaste autasustamisele tormiliste ovatsioonidega.
Päevakangelased, Ojamaa kaevanduse kaevurid, reageerisid töökaaslaste autasustamisele tormiliste ovatsioonidega. Foto: PEETER LILLEVÄLI

Pühapäeval toimunud kaevurite päeva pidustusi Toila Oru pargis külastas hinnanguliselt 25 000 inimest, kellest suur osa olid VKGga konkureeriva Eesti Energia Kaevanduste töötajad.

Juba mitmendat aastat pärast seda, kui Eesti Energia peo organiseerimisest loobus, on kaevurite päeva ettevõtmist korraldanud põlevkivikeemia ettevõte VKG, kes rajab praegu oma kaevandust Ojamaale, kuid kus töötab kaevureid mitu korda vähem kui Eesti Energias.

"Praegu on Ojamaa kaevanduses tööl enam kui 300 inimest ja nende hulgas on vähe neid, kes ainult maa peal töötavad. Veel anname toodangut 60% projektvõimsusest ja plaanis on järgmise aasta veebruariks saavutada täisvõimsus: 2,7 miljonit tonni kaubapõlevkivi aastas," ütles VKG Kaevandused OÜ juhatuse liige Margus Kottise, kes oli ka kaevurite päeva pidustuste korraldamise üks eestvedajaid. Lähima poole aasta jooksul peaks Ojamaa kaevanduse töötajate arv küündima 400ni.

Pidu oli erakordselt rahvarohke 

Kui hinnanguliselt oli mullu peol 20 000 osalejat, siis tänavu oli korraldajate arvates 5000 peolise võrra rohkem, mis tähendab, et vähemalt iga kuues idavirulane käis sel päeval Oru pargis.

"Paljud teiste põlevkivi kaevandavate ettevõtete inimesed käisid mind isiklikult tänamas, et võtame vaevaks sellist pidu korraldada," sõnas Kottise. Tema sõnul on paljude jaoks just kaevurite päev aasta tähtsündmus ja kui keegi ei võta vaevaks seda organiseerida, kaotaks maakond väga palju. "Panustasime väga palju, et terve päeva jooksul oleks huvitavat tegevust ja esinejaid kõikidele vanusegruppidele, alates päris pisikestest lastest kuni vanuriteni välja. Ja kindlasti said kõik meie oma töötajad nende auks korraldatud peost hea energialaksu, nii et suudame oma tootmisplaanid ellu viia tähtajaks," ütles Margus Kottise.

Esinejatest astusid lisaks kohalikele artistidele lavale Birgit Varjun, Koit Toome ja Smilers. Viimase esinemine lõppes võimsa ilutulestikuga, mis rahva ahhetama pani.

VKG juhatuse esimees Priit Rohumaa ütles, et tegelikult oleks loogiline, kui ettevõtmisele paneks õla alla ka Eesti Energia, kuid siiani pole koostööni jõutud.

Kummardus kaevuritele

"Müts maha kõikide kaevurite ees, ükskõik mis kaevandusettevõttes nad ka ei töötaks. Te teete rasket ja tänuväärset tööd," ütles oma tervituskõnes VKG juhatuse liige Jaanus Purga, haaras peast kaabu ja tegi sügava kummarduse. Traditsiooniliselt austati pidulikul päeval ka Ojamaa kaevanduse parimaid töötajaid. Seekord pälvisid erilise tunnustuse Viktor Bondarenko, Ilya Magamedov, Vitali Marfin, Vladimir Krasnov, Mikhail Polyakov ja Kalev Baumer, kellele langes osaks au süüdata peotuli, milleks seekord kasutati süütenööri nagu kaevandustes aastakümneid tagasi.

"Hoian igati pöialt, et need mängud, mida Eestist kaugemal energiakandjate hindade ja keskkonnatasudega mängitakse, seda ametit Ida-Virumaal välja ei suretaks. Aga alati on oht sellisteks manipulatsioonideks olemas," ütles paarkümmend aastat tagasi Eesti Põlevkivi juhtinud Otto Sullakatko.

Üritust turvas politsei suurte jõududega. Ida prefektuuri pressiesindaja Mari Riina Risti sõnul võeti luubi alla eelkõige pidutsevad alaealised. Politseinikud vormistasid väärteoprotokolli üheksale alkoholi tarvitanud ja üheksale suitsetanud või tubakatooteid omanud alaealisele.

Lisaks vormistati avaliku korra rikkumise eest väärteoprotokoll kolmele mehele, kes urineerisid laste nähes jalgraja ääres. "Kui politseinikud kutsuti sündmuskohale, muutus kogu seltskond ebaviisakaks ja seetõttu tuli nad politseijaoskonda viia," sõnas Rist. Veel tabati liikluses kaks kiiruseületajat. Ühel juhil puudus sõiduki tehnoülevaatus, üks juht oli turvavööta ja tabati ka üks joobes jalgrattur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles