Peipsi kalakuningas nõuab Lohusuu vallalt vana võlga sisse

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lohusuu sadam on pikki aastaid toonud peavalu nii kohalikele kaluritele kui ka vallajuhtidele.
Lohusuu sadam on pikki aastaid toonud peavalu nii kohalikele kaluritele kui ka vallajuhtidele. Foto: Matti Kämärä

Paul Kärbergi lubadus vallalt kohtu määratud kahjutasu mitte kunagi sisse nõuda kehtis igal aastal uuendatud lepingute varal seitse aastat, kuni ta võlanõude edasi müüs ja selle uus omanik vallale kohtutäituri kaela saatis.  

2004. aasta kohtuotsuse ajalugu ulatub kümmekond aastat varasemasse aega, mil Lohusuu kalaettevõte Peipsi Trade kohaliku kalasadama erastas ja mõne aja möödudes sinna maad juurde soovis saada, et ehitisi püstitada. Vallavalitsus polnud asjaga päri ja venitas otsusega, kuni kalafirma omanik Paul Kärberg otsustas seetõttu saamata jäänud tulu vallalt kohtu kaudu sisse nõuda.

Kolm aastat kestnud kohtuvaidlus päädis otsusega, mis kohustas Lohusuu valda maksma kalafirmale 2,24 miljonit krooni.

Raha võõraste kätega

"Kärberg lubas, et seda raha ta vallalt sisse nõudma ei hakka - selleks ajaks oli ta oma soovitud maa ka juba kätte saanud," rääkis Lohusuu vallavolikogu esimees Toivo Kivi.

Selle kinnituseks sõlmis Kärberg vallavanemaga igal aastal uue kirjaliku kokkuleppe.

"Kärberg oli meil vallavalitsuse liige ja alati pakkus tema, et teeme nüüd jälle uue lepingu," meenutas Lohusuu endine vallavanem Urmas Soosalu. "Alati oli jutt ühest aastast, pikema aja peale ta lepingut teha ei tahtnud. Ütles, et kui tuleb õige aeg, tühistab ta selle rahanõudmise otsuse üldse ära. Eelmisel aastal ta enam vallavalitsuses ei olnud ja ma võtsin uue lepingu jutu ise üles, aga siis ta lõpuks ei võtnud enam telefoni, kui ma jälle helistasin."

Siis polnudki Kärbergil enam vallaga midagi kokku leppida, sest võlanõude oli ta ASile Indeko Kinnisvarahaldus edasi müünud. Firmale, mille juhatuse liige on Alajõe vallavolikogu aseesimees Natalja Prohhorova ning mille juhatusse on varem kuulunud Alajõe vallavolikogu liige Nadežda Eero ja praegune vallavanem Vladislav Ivanov.

"Sellel mehel ei käi mehesõna mehega koos," nentis Toivo Kivi Paul Kärbergi võlanõude tühistamise lubadusele viidates.

Kas Kärberg võla tasumist seitse aastat edasi lükanud lepingute eest vallalt midagi vastutasuks sai või saada lootis, vallajuhtide jutust välja ei tulnud.

Vald võtab laenu

"Tahtsime Indeko Varahaldusega läbi rääkida, aga nad ei võtnud meid üldse jutulegi. Ütlesid, et asi on nüüd kohtutäituri käes," rääkis Soosalu.

13. juulil arestis kohtutäitur Lohusuu valla arved. Esimese maksena sai Indeko Kinnisvara 40 000 eurot, edasi maksab vald kuni tuleva aasta oktoobrini iga kuu 8000 eurot. Kokku tuleb vallal maksta ligemale 150 000 eurot võlga ja peaaegu 7000 eurot kohtutäituri menetlustasu.

"See on meile väga suur pauk," tunnistas Toivo Kivi, et vallal on kavas müüa mõned metsatükid ning volikogu hakkab arutama ka peremeheta hoonete valla bilanssi võtmist ja võimalikku müüki, et võlga tagasi maksta. Ka tuleb väga tõsiselt üle vaadata valla investeeringute kava.

"Tänavuse aasta saame kuidagi hakkama, aga järgmisel aastal peame võla maksmiseks laenu võtma, muidu läheb vallal ikka väga raskeks," ütles Kivi.

Natalja Prohhorova ja Paul Kärberg ei leidnud eile aega küsimustele vastata.

Kired Lohusuu sadama omandiõiguse ümber on lõõmanud enam kui kümme aastat - alates kohalike kalurite murest, et Kärberg võtab neilt ainukese koha, kust paati vette saab lasta, ja lõpetades kaitsepolitsei uurimisega, kas sadamaala erastamine oli seaduslik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles