Jõhvi keskväljakut ei tehta septembris korda

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi esindusväljaku kate on osaliselt hävinenud ja sinna tekivad sajuga suured lombid.
Jõhvi esindusväljaku kate on osaliselt hävinenud ja sinna tekivad sajuga suured lombid. Foto: Matti Kämärä

Tsenraali kaubanduskeskuse omanik, kellel on Jõhvi keskväljaku kasutusõigus, ei kavatse väljakut 20. septembriks korda teha, kuigi vallavalitsus eelmisel kuul pärast platsi seisundi hindamist seda soovis.

Vallavalitus tuvastas augusti alguses kontrolli käigus, et keskväljakul on osaliselt hävinud parkla kattematerjal, mistõttu sinna tekivad suured veelombid, mis häirivad nii sõidukite kui ka jalakäijate liikumist maakonnakeskuse esindusväljakul. Kattematerjalita parkla on rikkunud ka hüdroisolatsiooni ja sellega kaasneb oht, et hävineb ehituskonstruktsioon. Vallavalitsus tegi Jõhvi Tsentraalile ettepaneku taastada keskväljaku kate hiljemalt selle aasta 20. septembriks.

Tsentraali omanikfirma East Capital juhatuse liige Martin Otsa ei eita vallavalitsusele saadetud vastuses, et olukord parklas "võib olla selline" nagu vallavalitsuse teates on kirjeldatud. Samas käitub vallavalitsus Otsa arvates hea usu põhimõtte vastu, kui nõuab, et Jõhvi Tsentraal teeks kulutusi, et keskväljak rekonstrueerida. Ta viitab 2010. aastal sõlmitud notariaalsele kokkuleppele, mille kohaselt oli kavas kaotada keskväljakult parkimiskohad ja rajada sinna promenaad ning kindlustada Tsentraalile uued parkimiskohad keskväljaku läheduses. Seetõttu pidi Jõhvi Tsentraal loobuma hoonestusõiguse alusel kasutatavast keskväljaku parkla maapealsest osast.

Selle kokkuleppe alusel ei saanud Otsa väitel Jõhvi Tsentraal eeldada, et Jõhvi vallavalitsus ootab temalt ka parkla maapealse osa korrashoidu. "Kuivõrd on teada, et detailplaneeringu järgi ehitatakse kõnealusele alale promenaad ja sellega seoses ehitatakse ala täielikult ümber, ei oleks ilma tungiva vajaduseta parklat taastades kulutusi teha mõistlik," märkis Otsa.

Kokkulepe, millele Otsa viitab, kaotas aga mõtte tänavu kevadel, mil vallavalitsus otsustas promenaadi projekti kärpida, kuna ehitushinnad kallinesid, ja jättis projektist välja just keskväljakut puudutava osa.

Vallavanem Tauno Võhmari sõnul oli õhus võimalus, et Euroopa Liidu raha toel oleks saanud ka keskväljaku korda teha, aga paraku see ei õnnestunud. "Erafirmal on nüüd kummaline eeldada, et talle aastakümneteks kasutada antud ala peaks hakkama korrastama vald," sõnas Võhmar. "Kui nad peavad vajalikuks, et läheksime notari juurde kokkulepet muutma, siis oleme selleks valmis, aga see ei muuda asja sisu, et neil tuleb see väljak korda teha."

2005. aasta alguses sõlmitud lepinguga andis Jõhvi tollane linnavalitsus keskväljaku hoonestusõiguse 36 aastaks osaühingule Jõhvi Tsentraal ja vallavalitsuse teatel ei ole sellest ajast peale väljakul tehtud mingeid ehitustöid. Sama lepinguga sätestati, et kui parkla hävineb kasvõi osaliselt, on Jõhvi Tsentraal kohustatud ühe aasta jooksul selle oma kulul taastama ja hoidma kinnistut heas seisukorras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles