Kohtla-Järve maksab osaliselt kinni Oru gaasivõla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orul Kase tn asuv 4 maja sai 2007. aastal gaasiplahvatuses kannatada. Nüüd ähvardab maja ühe poole võlgades elanikke kütteta jäämine.
Orul Kase tn asuv 4 maja sai 2007. aastal gaasiplahvatuses kannatada. Nüüd ähvardab maja ühe poole võlgades elanikke kütteta jäämine. Foto: Matti Kämärä

Kohtla-Järve linnavolikogu otsustas eraldada 30 000 eurot Oru katlamaja gaasivõla katteks. Ent samas lubavad võimud suuremate võlgadega majad jätta kütteta, nagu teeb ammust aega teistes linnaosades sealne soojatarnija VKG Soojus.

Kohtla-Järve volikogu  eraldas kolmapäeval Oru linnaosa küttemajandust haldavale munitsipaalettevõttele Oru Kodu 30 000 eurot, et aidata vähendada gaasivõlga.  Aselinnapea Ljudmila Jantšenko sõnul oli see eelarves viimane jääk, mis ette nähtud soojuse doteerimiseks. Puuduv summa ehk 16 000 eurot tuleb kätte saada Oru elanikelt..

"Kui inimesed maksaksid osagi oma võlgadest ja Oru Kodu saab gaasivõla likvideerida, võib oktoobris-novembris kütma hakata," ütleb Jantšenko. "Kui ei maksa, siis enne detsembrit sooja ei tule."

Oru asulat ja selle gaasikatlamaja haldav munitsipaalettevõte Oru Kodu on jäänud gaasi eest võlgu 46 000 eurot ja Eesti Gaas ei kavatse gaasitarneid taastada enne võla täielikku tasumist. Elanikud omakorda on jätnud aastate jooksul Oru Kodule tasumata arveid ligemale 200 000 euro ulatuses.

Soojusenergia hind on Orul Kohtla-Järve linnaosadest kõige kallim, ulatudes koos käibemaksuga  83,11 euroni megavatt-tunni kohta. Linnaosa vanema Stanislav Beti hinnangul tuleks aga kulude katmiseks hinda veelgi tõsta, sest kallinenud on niii gaas, saastetasud kui elekter.

Suurvõlglased sooja ei saa

Mõned saadikud hääletasid Orule raha eraldamise vastu. Üks neist, Eduard Odinets, leiab, et linn annab teiste linnaosade elanikele halba eeskuju, sest see tähendab et sooja eest võib ka mitte maksta.

"Me saame sellest aru, kuid seaduse järgi on kohalik omavalitsus kohustatud andma elanikele võimaluse teenust osta," märgib aselinnapea Riina Ivanova. "Kui me üldse gaasi jaoks raha ei anna, jätame teenusest ilma need, kes maksid, ja rikume sellega seadust."

Linnavalitsuse arvates on ainus, mida hetkel võlgnikega ette võtta saab, jätta küttest ilma majad, kus on suur võlg. "Ja mingit inimõiguste rikkumist selles ei ole," kinnitab  Ivanova. "Seadus nõuab, et soojust tarbijale tarnitaks, aga tarbija pole mitte üksik korteriomanik, vaid maja. Maja haldamise vormil ei ole mingit tähtsust. Kui tervel majal on võlad, võib see küttest ka ilma jääda."

Kes kannatab?

Orul elab 1500 inimest. Nagu siis, kui Järve ja Ahtme linnaosa majades võlgade tõttu küte kinni keerati, on ka Orul võimatu tagada, et võlgnikest naabrid ja ausad maksjad ei jääks külma kätte.

Ivanova märgib, et otsus tekitab kannatanuid ja rahulolematuid, aga sama olukord oli teistes Kohtla-Järve majades ja inimesed mõistsid maksmise vajadust. Ljudmila Jantšenko lisab, et Orul ei ole võlgu mitte kõige vaesemad inimesed, sest need, kes elavad elatusmiinimumist, saavad kommunaalkulude hüvitist sotsiaalabi kaudu.

Oru Kodu juht Ülar Nuggis ütleb, et toasoojuseta võib jääda eelkõige Virmalise tn 5 asuv maja, kus on kõige rohkem võlgnikke. Suurd võlad on ka Kase tn 4 elanikel. "Seal pool maja maksab ja teine mitte ning seda teist poolt on meil võimalik kütteta jätta," täpsustab Nuggis.

Sompat võib tabada sama saatus

Kohtla-Järve teistes väiksemates linnaosades, Sompas ja Kukrusel, on olukord Oru omast parem ja kütteperioodi algul raha lisaks eraldada vaja ei olnud.

Linnapea Jevgeni Solovjov märgib, et Kukrusel on küttel väga kõrge omahind ja linn on sunnitud jätkuvalt doteerima, et hoida elanike küttekulusid teiste linnaosadega võrdsel tasemel.

Sompat, nagu praegu Järve ja Ahtme linnaosa, hakkab järgmisel kütteperioodil soojusega varustama VKG Energia. Võimaluse korral alustatakse juba tänavuse kütteperioodi keskel. Nii et sooja hind on tulevikus Sompa elanikele sama mis teistele.

Linn paigaldab kõigisse majadesse soojaarvestid ja Jevgeni Solovjov märkis, et kütet hakatakse välja lülitama neis Sompa majades, mille elanikud ei maksa sooja eest täit summat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles