Järve linnaosas tuleb järsk soojahinna tõus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitajad on jõudnud lõpusirgele ja töö käib uue soojatrassi viimastel meetritel.
Ehitajad on jõudnud lõpusirgele ja töö käib uue soojatrassi viimastel meetritel. Foto: Peeter Lilleväli

VKG Soojusel on valmimas uus soojatrass, mis ühendab uuest aastast Kohtla-Järve Järve ja Ahtme linnaosad ning Jõhvi, ent samas ootab tarbijaid ees järjekordne hinnatõus - Järve linnaosas tuleb soojusenergia eest hakata maksma koguni 60 protsenti senisest rohkem.

VKG Soojuse juhatuse liikme Andres Veske sõnul on ehitajad jõudnud lõpusirgele ja paigaldavad torusid uue Järve-Ahtme soojatrassi viimastel meetritel. Nüüd on suuremad tööd veel ees torustiku alguse ja lõpu soojussõlmedes.

Veske märkis, et detsembri alguses tehakse katsetusi ja samas kuus hiljem, kuni Ahtme SEJ veel töötab, algab üleminek töörežiimile ehk Järve SEJ soojust hakatakse tarnima Ahtmesse ja Jõhvi.

"Tarbija ei tohiks mingeid muudatusi soojusvarustuses märgata, mingeid katkestusi ega kõikumisi ei tule," lubas Andres Veske.

Uus toru ronib tarbija rahakotti

Uus soojatrass mõjutab tarbijat jaanuaris, sest siis kavatseb VKG Soojus kehtestada uue soojahinna. Kui praegu on see Jõhvi, Ahtme ja Järve jaoks erinev, siis uuest aastast on see kõigile üks. Andres Veske sõnul on see konkurentsiameti nõue.

Megavatt-tunni praegune hind Jõhvis ja Ahtmes on 47,26 eurot. See hind kehtestati selle aasta augustis ja siis kallines soojus 8,2%. VKG Soojus põhjendas seda investeeringutega uue gaasikatlamaja ehitusse. Et Ahtme jaamal, mis 2013. aasta 1. jaanuarist on suletud, on soojusenergia tootmisel piiranguks 50 megavatti, siis kaetakse puudujääk reservgaasikatlamaja abil. Gaasihinna tõus aga kergitab ka soojuse hinda.

Jaanuaris on oodata uut hinda, mis Andres Veske sõnul võib ulatuda 54 euroni. See on seotud investeeringutega 17,5 km pikkuse soojatrassi ehitusse, mis läks maksma peaaegu 17 miljonit eurot.

Eriti räige hinnatõus Järve linnaosas

Järve linnaosas maksab megavatt-tund praegu 34,6 eurot. Jaanuaris võib soojus selle linnaosa elanikele kallineda peaaegu 20 euro võrra megavatt-tunni eest.

"Ma mõistan, et see on hüppeline hinnatõus. Me oleme ammu juba taotlenud Järve linnaosale üleminekuhinda, mis kehtiks selle aasta oktoobrist, kuid konkurentsiamet ei olnud nõus, sest 2013. aasta jaanuarist on kõigil niikuinii üks tariif," selgitas Veske.

Veske ütles, et hinnatõus oleks tulnud ka soojatrassita, sest Järve linnaosas pole hind ammu muutunud ja nüüd ei saa VKG Soojus enam endise hinnaga soojust müüa. "Aga isegi uue hinnaga on meie soojus üks odavamaid Eestis," märkis Veske.

Valmis kütma ka Sompat

Veske sõnul on VKG Soojus järgmise aasta 1. jaanuarist valmis kütma ka Sompa linnaosa, sest uus trass kulgeb selle lähedal. Praegu kütab Sompat kohalik põlevkiviõlikatlamaja ja see on linnale kallis.

"Sompas hakkab meie soojuse hind teiste klientide omast erinema, sest siin kanname võrgukulusid asula sees, kuid tariifi sisse arvatakse ka meie investeeringud uue soojatrassi ehitusse," ütleb Andres Veske. "Sompa soojahind vajab samuti konkurentsiameti kinnitust, seega praegu ei saa ma uut hinda veel täpsemalt nimetada."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles