Aare Rebban tõusis jõuluvanade talimängudel taas poodiumile

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluvana Aare Rebban näitab võidukalt tühjaks söödud pudrukaussi. Veel tuli ühe päeva jooksul mõõtu võtta põhjapõdra rodeos, kingikotijooksus, tõukekelgurallis, karaokes ja jõuluorienteerumises.
Jõuluvana Aare Rebban näitab võidukalt tühjaks söödud pudrukaussi. Veel tuli ühe päeva jooksul mõõtu võtta põhjapõdra rodeos, kingikotijooksus, tõukekelgurallis, karaokes ja jõuluorienteerumises. Foto: Erakogu

"Muidugi tulin, mitte ei jäänud kolmandaks. Selles pole kahtlustki," kinnitas laupäeval Rootsi polaarjoone taga rahvusvahelistel talimängudel võistelnud Ida-Viru jõuluvana Aare Rebban, kes pälvis sealsamas 2005. aastal esikoha.

Gällivares peetud rahvusvahelise jõuluvanade mõõduvõtmise esikoht läks tänavu Hollandisse, teiseks tuli Hongkongi esindanud Vikerkaare Santa. Aare Rebban ehk Santa Aare tõi Eestile kolmanda koha.

"Tegelikult ma ei pea end enam tõestama ja Rootsi sõit oli pigem vanade tuttavatega kohtuma minek. Lihtsalt turistina minna oleks see kallim, võisteldes on teatud soodustused. Kuna Eestist ei avaldanud keegi järjekordselt soovi osaleda, siis mõtlesin, et okei, lähen rõõmuga," rääkis eile Jõhvi naasnud Aare Rebban.

Kui 2005. aastal oli ta edukas nii põhjapõdra juhtimises kui tõukekelgurallis ning võidu jõulupudru söömine osutus kõige raskemaks katsumuseks, siis seekord tuli viimane just kõige paremini välja.

"Ma pean tunnistama, et ei ole küll kõvasti trenni teinud, sest puder pole meie kodus väga populaarne. Aga söönud olen kokkuvõttes selle aja jooksul päris palju. Kiiresti sööma õppisin sõjaväes ja ega ma ole sellest päriselt lahti saanudki, küll aga on vahepeal õnnestunud seda hästi varjata."

Habe söömist ei sega

Rebban muljetas, et näiteks võitja ei pingutanud pudrusöömises üldse. "Tema karvavarustuse juures oli see suhteliselt võimatu. Eks mul oli kunagi sama jama, aga nüüdseks olen endale kasvatanud sellise habeme ja vuntsid, et saan nendega rahulikult süüa, kohvi juua ja hambaid koukida."

Jõuluvana saatnud operaatori Anti Ronga hinnangul lahendas Rebban hästi jõulukaraoke ülesande. "Ta laulis tuntud jõululaulu bluusivõtmes, andis publikule õhukitarrid kätte ja improviseeris rahvahulgast bändi kokku. Lapsed tulid sellega hästi kaasa."

Kurnav ralli

Füüsiliselt kõige kurnavam oli kingikotis jooks, millele järgnes kohe tõukekelgu ralli. "Esimeste tempo oli väga hea. Kui varem on olnud rohkem pullitegemist, siis seekord, vaadates tempot, nalja väga ei saanud," pajatas Rebban.

Ilm oli Rebbani sõnul Lapimaal uskumatult soe, kõikudes pluss-miinus ühe kraadi vahel, aga õnneks kattis maad lumevaip. "Korraldasin seal kohtumise ka lumemehega ja kurtsin Eestis valitsevat lumepuudust. Ta lubas pingutada selle nimel, et Eesti inimesed ei jääks lumenälga."

Rootsis sai Santa Aare kutse tulla võistlema Venemaale ja Jaapanisse. Lähim kohustus jõuluvanana on osaleda 1. ja 2. detsembril Vormsil Eesti jõuluvanade konverentsil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles