Uuele maavanemale sooviti tuult tiibadesse

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile jättis Andres Noormägi hüvasti Narva-Jõesuu linnavalitsuse kollektiivi ja koostööpartneritega. Meeri tungiv palve oli mitte tuua kingitusi ega lilli. Kutsel oli kirjas, et kui kellelgi on soov teha tõeline heategu, võiks toetada Narva-Jõesuu Vladimiri kiriku taastamist. Mõnest lahkumismeenest siiski pääsu polnud: TÜ Narva kolledži direktor Katri Raik kinkis raamatu "Pintsliga tõmmatud linnad", kus on peatükk ka Narva-Jõesuu kohta.
Eile jättis Andres Noormägi hüvasti Narva-Jõesuu linnavalitsuse kollektiivi ja koostööpartneritega. Meeri tungiv palve oli mitte tuua kingitusi ega lilli. Kutsel oli kirjas, et kui kellelgi on soov teha tõeline heategu, võiks toetada Narva-Jõesuu Vladimiri kiriku taastamist. Mõnest lahkumismeenest siiski pääsu polnud: TÜ Narva kolledži direktor Katri Raik kinkis raamatu "Pintsliga tõmmatud linnad", kus on peatükk ka Narva-Jõesuu kohta. Foto: Peeter Lilleväli

"Kui mõned inimesed sihivad päikest, aga saavad pihta kuule, on see tunduvalt parem kui sihtida eimidagi ja tabada iga kord," kirjeldas Narva-Jõesuu arhitekt Andres Toome oma lennukat ülemust Andres Noormäge, kel oli meerina eile viimane tööpäev.

"Julgus mõelda suurelt," tõi esile ka TÜ Narva kolledži direktor Katri Raik, kui iseloomustas Andres Noormäge, kes istub tänasest Ida-Viru maavanema toolil.

"Minu esimesi kohtumisi Andresega oli 2009. aastal turismiseminaril, kus ta ütles, et 2013. aastal saab Narva-Jõesuust Eesti suvepealinn. Ruumis ei olnud inimest, kes poleks pead vangutanud, kaasa arvatud mina. Mõned näitasid näpuga meelekohta, et tema peas pole kõik korras. Aga kui Andres seda praegu ütleks, siis näpuga meelekohta ei näitaks keegi."

Ei karda kriitikat

Raik arvas, et Noormäe-suguseid inimesi, kellel on hullud ideed, kes julgevad mõelda suurelt ja oma mõtteid välja öelda, kartmata jääda rumalaks ja sattuda kriitika alla, võiks Ida-Virumaal märkimisväärselt rohkem olla.

Noormäelt linnapea ameti üle võtnud senine volikogujuht Raivo Murd nentis, et koostöö linna juhtimisel sujus. "Andres ütles enne, et kiita pole vaja, aga laita pole ka mõtet. Võib vaid öelda, et ta on hea ideede generaator, ja sellega on palju öeldud. Noor mees, kelle tiivad on tugevad ja keda mina vanema mehena tirisin maa poole. Usun, et see oli hea lahendus linna arenguks."

"Hakkame sinust puudust tundma," ütles linnasekretär Veronika Stepanova kolleegide nimel.

Uued sümbolid

Päevakangelane kinnitas Põhjarannikule, et kui mõned püstitavad suuri hooneid ja ehitavad endale ausambaid, siis tema ei pea kivisse või betooni panustamist oluliseks. "Kõige tähtsam, mis mina tegin, oli Narva-Jõesuu identiteedi loomine. Kompleksne tegutsemine selle nimel, et inimesed hakkaksid väärtustama, mis nende ümber on, ja tunnetama oma positsiooni."

Noormägi lisas, et kui temast sai rohkem kui seitse aastat tagasi linnapea, oli narvajõesuulaste identiteet selline, et ollakse Narva osa, kusjuures kehvem osa.

"Olulisi identiteeti tekitavaid sümboleidki ei olnud," rääkis Noormägi, kelle ajal hakkas ilmuma kohalik leht, kutsuti ellu linnapäevad, mis on kujunenud tõeliseks rahvapeoks, ja toidumaailma tuli uus mõiste hungerburger (Narva-Jõesuu nimi oli kuni 1922. aastani Hungerburg - toim.). Meeri retsepti järgi tehtud hot dog'is on viineri asemel pika saia sees röstsilmud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles