Solovjovi protsess algab 2015. aastal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See foto Jevgeni Solovjovist on tehtud eile laste kunstinäituse avamisel, samal ajal käis Viru maakohtus eelistung kriminaalasjas, kus linnapea on üks põhisüüdistatavatest.
See foto Jevgeni Solovjovist on tehtud eile laste kunstinäituse avamisel, samal ajal käis Viru maakohtus eelistung kriminaalasjas, kus linnapea on üks põhisüüdistatavatest. Foto: Peeter Lilleväli

Eile Viru maakohtus toimunud eelistungil, mis  käsitles kriminaalasja, kus peamisteks süüdistatavateks on Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjov ning kohalik suurärimees Nikolai Ossipenko, lepiti kokku, et protsess saab alata alles 2015. aastal.

"Kohus ütleb kohe, et enne 2015. aastat pole võimalik asja arutada," teatas kohtunik Larissa Prokopenko oma töögraafiku tihedusest.

Seepeale kaebas prokurör Kalmer Kask, et istungite kuupäevi on raske paika panna, sest 2015. aasta kalendrid on trükikodadest veel tulemata.

"Kui ma nii kaua veel elan, siis mul pole midagi selle vastu," teatas aga Eesti kõige staažikam vandeadvokaat, Nikolai Ossipenko ning ASi N&V kaitsja Monika Mägi, kes mullu tähistas oma 80 aasta juubelit, ent on väga heas vormis.

Otsus tuleb 2015. aasta lõpus

Kalmer Kase sõnul on protsessi käigus prokuröril kavas välja kutsuda 31 tunnistajat, kelle küsitlemiseks kuluks 70 päeva. Lisaks veel kaitsjate tunnistajad. Advokaadid seadsid siiski kahtluse alla selle, et tunnistajate kuulamisega nii kaua läheb. "Prokurör lähtub mustast stsenaariumist," vastas Kask.

Lõpuks lepiti kokku, et protsess algab ületuleva aasta 12. jaanuaril, kestes 54 päeva kuni suveni ning kohtuvaidlused lükati sama aasta septembrisse, mis tähendab, et ka otsust selles viimaste aastate suurimas korruptsioonikriminaalasjas on oodata mitte enne 2015. aasta sügist.

"Mis teha, see näitab, kui ülekoormatud on kohtud," vastas prokurör Kalmer Kask Põhjaranniku küsimusele, mis ta arvab sellest, et protsess nii kaugele lükkub. Küsimusele, kui paljud tunnistajad selleks ajaks veel mäletavad sündmusi, mis toimusid 8-9 aastat tagasi, vastas ta: "Püüame hakkama saada."

Solovjov üllatunud

Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjov kuulis uudist protsessi alguse lükkumisest aastasse 2015 esimesena Põhjarannikult. "Aitäh selle uudise eest, aga see on küll üllatus. Ma ei saa aru, miks see kõik nii kaua aega võtab. Aga kas see minu suhtes hea või halb uudis on, seda ei oska ma küll kuidagi hinnata," sõnas ta.

Lisaks Solovjovile ning Ossipenkole on selles kriminaalasjas süüdistatavad endine linnapea, praegune linnapea nõunik Jüri Kollo, Kohtla-Järve ehitusfirma Värimal, selle juhatuse liige Vjatšeslav Safonov, Ossipenkole kuuluv ettevõte N&V ning selle tegevjuhid Irina Lobkova ja Vjatšeslav Stankevitš.

Süüdistused puudutavad Kohtla-Järve linna varaliste huvide järgimise kohustuse rikkumist, ametiseisundi kuritarvitamist, konkurentsikuritegusid, hangete teostamisnõuete rikkumist ja seonduvate dokumentide vormistamist, aususe kohustuse rikkumist ning sellega seonduvaid muid kuritegusid.

Süüdistuse järgi esitas Kohtla-Järve linnale teenuseid osutanud ettevõtte N&V juhatuse liige Nikolai Ossipenko 2006. aasta septembrist kuni 2009. aasta augustini linnavalitsusele kinnitamiseks valeandmeid tehtud remondi-, hooldus- ja korrashoiutööde kohta. Aktides kajastati muu hulgas lepingu raames tehtud tööde objekte, sisu, mahtu, maksumust ja tegemise aega, mille linnapoolne kontroll aktsepteeris. Lisaks vormistati tagantjärele ümber tööde vastuvõtu- ja ülevaatusakte ning ettevõtte poolt Kohtla-Järve linnale esitatud eelarvet, et varjata ülemaksete ebaseaduslikkust.

2009. aastal viis Kohtla-Järve linnavalitsus eri tööde tegijate ja teenuste osutajate leidmiseks läbi hankemenetlusi ning hinnakonkursse, mille käigus linnapea Jevgeni Solovjov süüdistuse järgi kuritarvitas oma ametiseisundit, luues põhjendamatuid soodustingimusi tuttavatele ettevõtjatele, sealhulgas Värimalile ja N&V-le.

Samal aastal osutasid kolm ettevõtet Jevgeni Solovjovi palvel tema lähikondsetele varalise soodustusega teenuseid, sealhulgas ehitustöid, mille eest lõi Solovjov ettevõtetele soodsaid tingimusi, ilmneb kriminaalasjast.

Jevgeni Solovjov, kes vahetult pärast 2009. aasta sügisel toimunud kohalike omavalitsuste valimisi linnapeaks saades lühikeseks ajaks ka kinni peeti ja arestimajja paigutati, on algusest peale oma süüd eitanud ning eitab seda siiani. Nagu ka ülejäänud kohtualused.

Süüdistatavate arv vähenenud

Kui alguses oli selles kriminaalasjas kokku üle 20 füüsilise ja juriidilise isiku, siis kohtusse saatmisel on neid alles jäänud 8.

Kask on varem öelnud, et iga isiku puhul lahendati küsimus individuaalselt, kellegi suhtes menetlus lõpetati vähese avaliku huvi tõttu, teistega jällegi sõlmiti kohtulik kokkulepe.

Nii juhtus näiteks kunagise Kohtla-Järve aselinnapea Pjotr Fjodoroviga, kes kogutud tõendite põhjal osaühingu Kameko Ehitus ainuisikulise juhatuse liikmena sõlmis 2009. aasta oktoobris oma firma huvides konkurentsi kahjustava kokkuleppe osaühingu Sikford juhatuse liikme Rinat Hamidullini ja osaühingu Värimal juhatuse liikme Vjatšeslav Safonoviga riigihanke "Kohtla-Järve kunstide kooli sissepääsu trepi ja katuse osaline remont" võitja ette ära otsustamiseks. Ühiselt lepiti kokku, et soodsaima pakkumise esitaks ja hanke võidaks Kameko Ehitus. Sikford ja Värimal esitasid hinnapakkumised, mille oli ette valmistanud Fjodorov.

Ka Hamidullin on praeguseks juba tunnistaja staatuses, sest kriminaalasi tema suhtes lõpetati põhjendusega, et ta süü pole suur.

Kui Kalmer Kask uuris eile pärast kohtuistungi lõppu Ossipenko advokaatidelt nende kaitsealuse tervisliku seisundi kohta, kehitasid need õlgu, öeldes, et see on stabiilne. "Mis tähendab, et halb," lisas Monika Mägi.

Nikolai Ossipenkol diagnoositi möödunud nädalal Postimehe andmetel kahepoolne kopsupõletik ning arstid viisid ta kunstlikku koomasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles