Koolidirektori küsimus võib viia vallavalitsuse volikogu vastu kohtusse

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile umbusaldas Mäetaguse vallavolikogu Tarmo Valgepead vallavalitsuse liikmena. Valgepea leiab, et see pole seaduslik.
Eile umbusaldas Mäetaguse vallavolikogu Tarmo Valgepead vallavalitsuse liikmena. Valgepea leiab, et see pole seaduslik. Foto: Peeter Lilleväli

Mäetaguse vallavolikogu umbusaldas eile vallavalitsuse liiget Tarmo Valgepead, kes juhib ühtlasi kohalikku kooli. Vallavalitsus seab umbusaldamise seaduspärasuse kahtluse alla ja pöördub tõenäoliselt kohtusse.

Tarmo Valgepea umbusaldamine, mis oli eile volikogu päevakorras juba teist korda, tähendab ühtlasi opositsiooni tekkimist Mäetagusel, sest volikokku kuuluvad ainult valimised võitnud valimisliidu liikmed.

Esimest korda oli umbusalduse avaldamine päevakorras 27. märtsil, kuid see otsustati jõudude vahekorra muutudes maha võtta. Eile läks see 6 hääle toel läbi.

Vallavolikogu esimees Veljo Kingsep meenutas enne hääletuse algust umbusaldamise põhjust: Valgepea ületas vallavalitsuse liikme volitusi, tehes meetmeid valimata ettevalmistusi põhikooli ja lasteaia ühendamiseks, sealjuures ei ole volikogu andnud vallavalitsusele korraldust kahe asutuse liitmiseks.

Tõrjus süüdistusi

Tarmo Valgepea pöördus volikogu liikmete poole sõnadega, et kui keegi toob kas või ühe konkreetse näite, kuidas ta on vallavalitsuse liikmena ületanud volitusi, siis saaks asjast edasi rääkida.

"Neid näiteid ei ole, sest vallavalitsuse liikmena ma ei ole teinud ühtegi sammu kooli ja lasteaia ühendamiseks. See on muide volikogu pädevuses. Mind on lasteaia juhataja kutsunud lasteaeda kahele koosolekule, kus ma osalesin külalisena. Koolidirektorina käisin koos õppealajuhatajaga arutamas, kuidas minna edasi kooli ja lasteaia koostööga, aga see ei puutu üldse asjasse."

Pärast seda, kui osa istungil osalenutest süüdistas volikogujuhti vassimises, võttis sõna volikogu liige Ain Rego. "Praegu on läinud jutt komakoha otsimiseks, aga see tingel-tangel käib juba palju kauem aega ja mitte ühe konkreetse asja, vaid erinevate arusaamade pärast. Minule on väga oluline, kuidas suhtutakse sellisesse inimesse nagu koolidirektor. See on vallas inimene, kes väärib austust ja lugupidamist, aga kahjuks härra Valgepea ei ole meil enam selline inimene."

Rego lisas, et juba seetõttu hääletab ta umbusaldamise poolt ilma ühtegi seadust lugemata. "Minu arvates peaks olema inimeste arv, kes on kirjale alla kirjutanud, juba piisav, et üldse keegi hakkaks mõtlema," rääkis volikogu liige, viidates üle 200 allkirja saanud pöördumisele, kus nõutakse Mäetaguse põhikooli direktori väljavahetamist, heites talle ette diktaatorlikku juhtimisstiili.

Erinev tõlgendus

Vallavanem Aivar Surva kinnitusel polnud eilne umbusaldushääletus õiguspärane. Ta viitas kohaliku omavalitsuse korraldamise seadusele, mis ütleb, et kui umbusalduse avaldamine ei leidnud volikogu istungil toetust, siis ei saa samale isikule kolme kuu jooksul samal põhjusel uuesti umbusaldust avaldada.

"See kehtib olenemata sellest, kas hääletus toimus või võeti umbusaldamine päevakorrast maha. Vastasel juhul võiks mõnda inimest lõputult umbusaldada ja ruineerida."

Kingsep, kes on enda sõnul sarnaselt vallavalitsusega juristidega konsulteerinud, jäi endale kindlaks, et umbusaldamist oli eile võimalik arutada, kuna eelmisel istungil ei viidud läbi hääletust.

"Eks ma veel Tarmoga räägin, kas vaidlustame selle kohtus, aga ilmselt me seda teeme," arvas Surva.

Ta lisas, et toimunu on rikkunud valimisliidu tööõhkkonna. "Kui valimisliit on nii lõhki, et vahetatakse välja vallavalitsuse liige, siis tegelikult peaks tulema kokku ja vaatama uuesti üle ka teised ametikohad," arvas Surva.

Küsimusele, kas Valgepea umbusaldamisele järgneb vallavanema umbusaldamine, vastas Kingsep: "Kuna vallavanem on valimisliidu liige, siis on loomulik, et me vallavanemale ei hakkaks umbusaldust avaldama. Kõik oleneb, kuidas edasi käitutakse, kas tuleb kohtuasi või mitte. Kahjuks me ei suuda omavahel asja lõpuni läbi rääkida. Lahkarvamuse põhjus on ühes isikus ja osaliselt on tunda valimisvõitluse algust."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles