Järjekordne läbiotsimine jätab Lohusuu taas vallavanemata

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu 7. oktoobril Lohusuu vallavanemaks valitud Tormis Otsma pidas selles ametis vastu vaid kaheksa kuud.
Mullu 7. oktoobril Lohusuu vallavanemaks valitud Tormis Otsma pidas selles ametis vastu vaid kaheksa kuud. Foto: Matti Kämärä

Lohusuu vallavanem Tormis Otsma esitas eile lahkumisavalduse, mille kohaselt  ta lahkub alates 21. juunist  vallavanema ametist, sest korduvad läbiotsimised ei võimalda vallavalitsust normaalselt juhtida.

"Olen äraminekust juba mõnda aega mõelnud, puhtalt isiklikel põhjusel, sest pere elab Rakveres," tunnistas Tormis Otsma, et kuni eilseni oli tal siiski plaanis Lohusuus uute valimisteni jätkata.

Eile hommikul toimus vallavalitsuse ruumides keskkriminaalpolitsei järjekordne läbiotsimine, mille tulemusena viidi  ära finantsnõuniku kaks arvutit ja mitmed Lohusuu vallavolikogu ja -valitsuse kaustad alates 2007. aastast kuni praeguseni.

" Vallavalitsuse töö on järjekordselt  oluliselt häiritud kuni reedeni, kui keskkriminaalpolitsei ametnikud lubasid arvutid tagastada," ütles Otsma, et finantsnõunik ei saa kolm päeva oma tööd teha ja see tekitab suhteliselt palju probleeme. Ka tuli läbiotsimise tõttu ära jätta eile hommikul kavas olnud vallavalitsuse istung.

 Juba kolmas läbiotsimine

Politsei alustas kriminaalmenetlust  võimaliku ametialase kuritarvitamise uurimiseks  eelmise aasta septembris. Sestsaati on Viru ringkonnaprokuratuuri pressinõuniku Katri Kralli sõnul Lohusuu vallavalitsuses läbiotsimisi tehtud kolmel korral.

"Eilse läbiotsimise eesmärk oli leida esemeid ja dokumente, mis võivad olla olulised kriminaalasja lahendamisel. Nende esemete ja dokumentide otsimiseks pole eelmistel kordadel vajadust olnud," selgitas ta.

Kui Tormis Otsma sõnul on vallavalitsuse finantsnõuniku arvutid ka ühe varasema läbiotsimise käigus kaasa võetud, siis Katri Krall ütles, et  praegustele andmetele tuginedes ei ole seda varem tehtud.

Otsus polnud ootamatu

"Mul sai pärast tänahommikusi sündmusi nii-öelda kopp ette ja lahkumise isiklikele põhjustele lisandus arusaam, et Lohusuus ole võimalik normaalsetel tingimustel vallavalitsuse tööd juhtida," kinnitas Tormis Otsma  eile pärastlõunal, et lahkumisavalduse kirjutamine ei olnud hetkeemotsioon ja ta on oma otsuses kindel.

Lohusuu vallavolikogu esimees Urmas Salu ütles, et Otsma lahkumisotsus ei olnud talle ootamatu: "Oleme temaga sellest enne ka rääkinud."

Salu arvas, et sügiseste valimisteni jäänud lühikeseks ajaks tõenäoliselt uut vallavanemat otsima ei hakata, vaid need kohustused võidakse panna abivallavanemale, kes küll pole praegu veel ametisse kinnitatud.

Nimelt kinnitas vallavolikogu viimatisel istungil vallavalitsuse struktuurimuudatused, mille kohaselt kaotati arendusnõuniku ja sotsiaalspetsialisti ametikoht ning loodi nende asemel abivallavanema koht.  Üleeile lõppenud konkursiga abivallavanem ka leiti - Tormis Otsma sõnul on tegemist Ida-Virumaa inimesega, kel on omavalitsustöö kogemused -, ent tema ametisse kinnitamine on volikogu otsustada.

Aina uued inimesed

Samuti üleeile lõppenud konkurss uue vallasekretäri leidmiseks ei toonud ühtegi kandidaati.  Uue konkursi korraldamise kohta ei osanud Urmas Salu eile veel midagi öelda.

"Praegune vallasekretär on küll rääkinud, et tahab ära minna, aga mingist konkreetsest kuupäevast pole seni juttu olnud," märkis ta.

Mullu sügisel puhkes Lohusuus võimutüli, mis lõppes vallavanem Ants Rummeli umbusaldamise ning suure osa vallavalitsuse töötajate, sealhulgas vallasekretäri lahkumisega.  Rummeli asemel asus vallavanemaks varem Iisaku vallavalitsuses töötanud Tormis Otsma, kes leidis vallavalitsusse üsna kiiresti ka uued töötajad.  Tänavu veebruari lõpus astus tagasi kauaaegne Lohusuu vallavolikogu esimees Toivo Kivi, tema  asemele valiti senine aseesimees Urmas Salu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles