Ida-Viru astus Eesti rulluisu kaardile

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii palju rulluisutajaid pole Ida-Virumaal varem korraga sõitmas nähtud. 43 km pikkusele rajale trahter Valge Hobu juurest läks korraga üle 150 sõitja, koos lühemate distantside ja lastesõitudega ulatus osalejate arv üle 300.
Nii palju rulluisutajaid pole Ida-Virumaal varem korraga sõitmas nähtud. 43 km pikkusele rajale trahter Valge Hobu juurest läks korraga üle 150 sõitja, koos lühemate distantside ja lastesõitudega ulatus osalejate arv üle 300. Foto: Rene Kundla

Kuigi Ida-Viru rulluiskudel kihutajad  paremate sekka veel ei jõua, kinnitas pühapäeval Edisel rohkem kui 300 osalejaga toimunud rullituuri etapp, et seegi spordiala on maakonnas kanda kinnitamas. 

Üle 150 osaleja võttis ette 43 km pikkuse maratonidistantsi. Stardi- ja finišipaigast trahter Valge Hobu juurest kulges pisut rohkem kui viie kilomeetri pikkune ring  Revino lauda juurde, sealt edasi üle viadukti ja aiandi tagant Täkumetsa poole, kus tehti tagasipööre. Seda ringi sõideti läbi kaheksa korda, mis tähendas viaduktile tõusmist kokku 16 korral.

Põnev rada

Mitmeid aastaid Eesti rullituuri korraldav Jaanus Ritson, kes ise Edisel 14ndana finišisse jõudis, tõdes, et selline rada oli võistlejatele väga põnev. "See etapp oli uus kogemus kõigile osalejatele ja muljed olid väga positiivsed. Asfalt oli sile, korraldus sujus, tugev tuul ja mõned kurvid lisasid omalt poolt vürtsi ja eraldasid kiiresti tugevamad nõrgematest," ütles Ritson, kelle sõnul näeb ta Ida-Viru etappi väga hea meelega ka järgmise aasta rullituuri programmis.

Uljal võidusõidul, kus kohati ulatub kiirus 50-60 km/h, ei õnnestunud seekord kõigil vigastusi vältida. Üks kukkunud uisutajatest murdis käeluu.

Eesti harrastajate kõrval tuldi Edisele võidu kihutama ka Lätist ja Venemaalt.  Naistest võitiski ülekaalukalt lätlanna Laima Kaufina. Meestest püsis kuueliikmeline liidrigrupp koos kuni lõpumeetriteni. Kõige teravama lõpuspurdi tegi Marten Liiv, kes edestas Danila Ruusut vähem kui sekundiga.

Kogub Ida-Virus hoogu

Maratoniraja läbisid ka kolm idavirulast: Aleksandr Vasjagin, Urmas Grüning ja Priit Kaasik. Neist kõige nobedam oli Kaasik, kes pälvis 59. koha, jõudes finišisse poolteise tunniga ehk ligemale 16 minutit võitjast hiljem. Lühemal ehk 16 km rajal oli idavirulasi ligemale 15. Teiste seas ka 61aastane Iisaku vallavanem ja kirikuõpetaja Avo Kiir, kes tuiskas selle raja läbi pisut rohkem kui 44 minutiga.

Priit Kaasik on mitu aastat sõitnud rullituuri etappidel mitmel pool mujal Eestis. Nüüd oli tal esimest korda võimalus sõita võidu nii suures seltskonnas kodukandis. "Kodurajal sõit lõi emotsiooni üles, aga  liiga suur tahtmine maksis kätte. Keerasin alguses vindi liiga üle ja need viadukti tõusud võtsid lõpuks päris korralikult läbi," sõnas Kaasik, kes tundis siiski heameelt, et selline suur rulluisuvõistlus lõpuks ka Ida-Virumaal toimus.

Kaasiku sõnul tuleb rulluisutamisega tegelejaid maakonnas pidevalt juurde, aga paljud neist ei söanda veel võistlema tulla. "Mõned aastad tagasi ei olnudki siin kusagil harjutada. Nüüd on tekkinud selleks võimalus ja püüan ka teisi harrastajaid julgustada üritustel osalema," märkis ta.

Segadus bussiliikluses

Ida-Viru etapp, mis kandis Kahe Kaevuri maratoni nime, pidi toimuma Kohtla-Järve linnasüdames Keskalleel ja kultuurikeskuse ümbruses. Ent vähem kui nädal aega enne tuli võistuspaika muuta, sest selgus, et Kohtla-Järvel ei õnnestu lõpetada kaevetöid osal teelõikudel.

Etapi korraldaja Hardi Raiendi sõnul õnnestus vaatamata viimasel hetkel võistluspaiga muutmisele üritus  tänu ligemale 20 vabatahtlikule abilisele edukalt läbi viia.  "Probleeme oli palju, aga minuni jõudnud tagasiside põhjal ei puudutanud need osalejaid," sõnas ta.

Enim segadust ümbruskonna inimestele tekitasid teelõigu sulgemise tõttu võistluse ajaks ümberkorraldused bussiliikluses. Jõhvi valla elanik Sirje Silov oli nördinud, et isegi bussijuhid polnud tee sulgemisest teadlikud ning ka peatustes polnud infot muudatuste kohta sõidugraafikutes.

Raiendi sõnul pidi bussifirmadega suhtlema Kohtla-Järve linnavalitsus. "Mingi kommunikatsiooniprobleemi tõttu see info aga nendeni ei jõudnud," sõnas ta.

Kas järgmisel aastal jääb rullituur tänavusse paika või kolib linnatänavatele, Raiend praegu veel öelda ei oska. "Linnas oleks kahtlemata rohkem inimesi raja ääres kaasa elamas. Samas on jällegi keerukam turvalisuse kindlustamine, sest raja äärde jäävaid ristmikke on märksa rohkem," ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles